Bărbatul ucis în conflictul de la Bărbuleşti a fost înmomântat cu manele cântate de lăutari

Bărbatul de 35 de ani ucis în conflictul între două grupuri de romi de la Bărbuleşti, Sorin Radu, zis Beki, a fost înmormântat joi cu manele cântate de lăutari după o procesiune care a durat aproape patru ore, trupul neînsufleţit al acestuia fiind depus într-un cavou din cimitirul din localitate.

1401 afișări
Imaginea articolului Bărbatul ucis în conflictul de la Bărbuleşti a fost înmomântat cu manele cântate de lăutari

Bărbatul ucis în conflictul de la Bărbuleşti a fost înmomântat cu manele cântate de lăutari (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax foto)

Ceremomia funerară a început în jurul orei 14.00, după ce peste 300 de persoane, rude şi prieteni, şi-au luat rămas bun de la decedat şi i-au adus un ultim omagiu.

Lăutarii au cântat toate manelele care i-au plăcut în timpul vieţii bărbatului ucis, două prietene ale acestuia având nevoie de îngrijiri medicale şi fiind transportate cu maşini particulare la spital, însă fără să necesite internarea. Pe timpul ceremoniei funerare, mama lui Sorin Radu a leşinat de câteva ori, fiind stropită cu apă.

În fruntea cortegiului s-au aflat localnicii care au purtat crucea pe care scria "Sorin Radu-Beki" şi un brad împodobit cu covrigi şi fructe, alături de şase domnişoare îmbrăcate în mirese, urmaţi de camionul cu trupul neînsufleţit al bărbatului. Lângă sicriu, printre zeci de coroane de flori, s-au aşezat mama şi soţia decedatului, dar şi alte rude şi prieteni, toţi având fotografia dispărutului în mâini şi jelind întruna, precum şi lăutarii care au cântat tot drumul de la casa mortului până la biserică şi de acolo până la cimitirul din comună.

Alaiul mortuar, însoţit de preotul satului, a trecut pe la casele prietenilor bărbatului mort, aşa cum cere tradiţia locului, şi pe la locuinţa părinţilor săi, ajungând apoi la biserică, unde a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sorin Radu a fost dus, în cele din urmă, la cimitirul din localitate, fiind depus într-un cavou al familiei.

Zona a fost supravegheată permanent de către jandarmi şi poliţişti, pentru a preveni reizbucnirea unui nou conflict.

La ora transmiterii acestei ştiri, procesiunea de înmormântare s-a încheiat, la casa bărbatului decedat urmând să se desfăşoare parastasul în memoria acestuia, familia sa pregătind pentru eveniment peste 1.500 de sarmale, pulpe de porc la grătar şi zeci de kilograme de peşte.

Şi în noaptea de miercuri spre joi mai mulţi lăutari în frunte cu Ştefan de la Bărbuleşti au interpretat cântece de jale la sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sorin Radu, iar rude ale sale şi prieteni au aprins mai multe focuri lângă locuinţa lui, au încins grătarul în curte, au cântat manele toată noaptea şi l-au jelit pe defunct.

Sorin Radu, în vârstă de 35 de ani, a murit în urma conflictului izbucnit duminică seară între două grupuri de romi din Bărbuleşti, iar alte patru persoane au fost rănite, în scandal fiind trase şi câteva focuri de armă.

Cercetările procurorilor de la Parchetul Tribunalului Ialomiţa arată că incidentul a început în momentul în care copiii din cele două grupuri s-au certat pe stradă, iar între părinţii acestora a izbucnit apoi un scandal. În conflict s-au folosit arme de foc şi obiecte contondente.

Daniel Chelu (33 de ani), acuzat că l-a împuşcat pe Sorin Radu cu o armă cu alice, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, miercuri, de magistraţii Tribunalului Ialomiţa, sub acuzaţiile de omor calificat si ultraj contra bunelor moravuri.

Imediat ce magistraţii au pronunţat decizia de arestare, bărbatul a fost dus sub escortă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia, în condiţiile în care a fost şi el împuşcat în conflictul petrecut duminică seară la Bărbuleşti şi operat apoi la Spitalul Judeţean din Ploieşti, de unde a fost externat marţi.

Bărbatul a fost internat sub paza Poliţiei în Secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slobozia, în prezent fiind transportat la Penitenciarul Rahova, din Capitală, unde va fi îngrijit în spitalul închisorii.

Începând de duminică, zona în care se află locuinţa bărbatului decedat şi a celui suspectat că l-a ucis este supravegheată permanent de către poliţişti şi jandarmi pentru a preveni izbucnirea unui nou conflict. Casa familiei Chelu este însă închisă cu lacăte, rudele suspectului părăsind locuinţa încă de duminică seară, de teama unei răzbunări.

Vasile Chelu, tatăl suspectului, care a plecat la Slobozia, susţine că fiul său este nevinovat, iar bărbatul ucis a fost împuşcat chiar de fratele său. Mai mult, bărbatul susţine că victima este cel care a tras în fiul său şi că familia bărbatului împuşcat le cerea taxe de protecţie, fapt care ar fi cunoscut de Poliţie.

În replică, rudele bărbatului împuşcat spun că acesta a folosit arma de frică, iar scandalurile dintre cele două familii au la bază invidia, după ce decedatul ar fi dobândit o situaţie materială bună.

În comuna ialomiţeană Bărbuleşti locuiesc peste 2.000 de familii de romi, iar în cursul anului trecut au avut loc cel puţin zece conflicte între grupuri de rromi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici