Băsescu, despre raportul privind închisorile CIA: Nu am nimic de comentat pe acest subiect

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în ultima conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, întrebat cum comentează raportul Senatului SUA privind închisorile CIA, că ”nu are nimic de comentat pe acest subiect, cu atât mai mult cu cât există o anchetă a Parchetului”.

336 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre raportul privind închisorile CIA: Nu am nimic de comentat pe acest subiect

Băsescu, despre raportul privind închisorile CIA: Nu am nimic de comentat pe acest subiect (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Nu am nimic. Nu am nimic de comentat pe acest subiect, cu atât mai mult cu cât există o anchetă a Parchetului şi din acest motiv nu fac niciun fel de comentarii”, a spus şeful statului, aflat în ultima sa zi de mandat, întrebat dacă a citit raportul Senatului SUA privind închisorile CIA şi dacă are o poziţie oficială privind o posibilă prezenţă în România a acestor închisori.

Premierul Victor Ponta a declarat, într-o întâlnire cu trei agenţii de presă străine, că Guvernul român va furniza toate informaţiile de care dispune referitor la presupusa existenţă a unui centru de detenţie al CIA în ţară, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta, care consideră că România ar trebui să ceară acces la întregul raport al Senatului SUA pe această temă, relatează AFP.

Conform premierului, preşedintele ales Klaus Iohannis va trebui să convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a cere acces la întregul raport al Senatului american privind CIA, aşa cum intenţionează să facă Polonia.

"De când am preluat funcţia de prim-ministru (în 2012-n.r.), nu am avut niciodată acces la informaţii care să confirme. (..) Dar Guvernul este absolut deschis" şi pregătit "să furnizeze toate informaţiile pe care le putem găsi în arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presă, pentru a şti" dacă acuzaţiile care vizează România sunt adevărate sau nu, a adăugat Ponta.

Parchetul a confirmat marţi pentru AFP că efectuează o anchetă "în urma unei plângeri depuse de Abd al-Rahim al-Nashiri", dar a refuzat să ofere alte detalii.

Numele lui al-Nashiri figurează, alături de cele ale altor trei "combatanţi inamici" deţinuţi în prezent la Guantanamo, în raportul Senatului american privind interogatoriile violente ale unor presupuşi membri al-Qaida.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marţi că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, dar nu pot ignora "alegaţiile" aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Potrivit raportului Senatului american, în cadrul programului secret al CIA 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici