Băsescu: Reforma MAI a însemnat doar învârtirea unor căsuţe. Vă cer o evaluare om cu om

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la bilanţul MAI, că până acum reformarea ministerului a însemnat doar "învârtirea unor căsuţe", de fapt "o păcăleală pentru oamenii politici şi public" şi a cerut, pe ton răspicat, în calitate de preşedinte al CSAT, "o evaluare om cu om".

104 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reforma MAI a însemnat doar învârtirea unor căsuţe. Vă cer o evaluare om cu om

Băsescu: Reforma MAI a însemnat doar învârtirea unor căsuţe. Vă cer o evaluare om cu om (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu mă va impresiona deloc dacă domnul ministru Igaş vine în CSAT cu un nou rând de pătrăţele altfel aşezate, voi aprecia dacă vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot rămâne în minister", a declarat Băsescu.

Şeful statului a subliniat că nu se mai poate vorbi de restructurare şi eficientizare în MAI doar "învârtind căsuţe în organigramă", nici la nivel central, nici teritorial.

"Cred că unul dintre elementele fundamentale în procesul de restructurare a Ministerului Administraţiei şi Internelor nu este schema clasică, adică învârtim nişte căsuţe şi lăsăm oamenii la fel. Toate procesele de restructurare petrecute în acest minister, de foarte mulţi ani încoace, s-au limitat la această păcăleală servită oamenilor politici şi publicului - ne-am restructurat, ne-am organizat, ne-am făcut mai buni. Nu este adevărat şi nu mai putem spune că restructurăm şi eficientizăm Ministerul Administraţiei şi Internelor doar învârtind căsuţe în organigramă, nici la nivel central, nici la nivel teritorial", a afirmat Traian Băsescu.

El a mai spus că, personal, nu va putea fi păcălit cu "această nouă reformare a Ministerului Administraţiei şi Internelor".

"Ceea ce vă cer, în procesul de reformare a ministerului, este o evaluare om cu om şi rămâne în acest minister, în structurile centrale şi teritoriale, un personal competent şi integru sau, dacă nu, reorganizarea este doar o poveste", a mai spus şeful statului.

În opinia preşedintelui, sunt două ministere care nu au putut fi reformate în ultimii 20 de ani, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, indiferent prin ce procese au trecut, menţionând că aceste două ministere rămân o mare problemă legată de "conservatorismul" lor în a garanta funcţionarea la nivelul de instituţii europene.

"Primul lucru care trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor. Puteţi să lăsaţi pătrăţelele în organigramă cum vreţi dumneavoastră, puteţi să le schimbaţi, dacă nu veţi veghea la un proces de curăţare a ministerului, cu structurile lui de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea şi credibilitatea activităţii ministerului nu vor fi apreciate. De aceea, domnule ministru, în calitate de şef al CSAT, şi dumneavoastră, domnilor chestori, generali, ofiţeri superiori, vă cer un tip de restructurare cum nu aţi făcut până acum: calitate, evaluare a oamenilor, pentru a stabili cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister. Numai aşa putem considera că intrăm într-un proces de restructurare. Sigur, foarte mulţi miniştri din urmă încoace s-au plâns de numărul insuficient de poliţişti. Realitatea este că suntem peste media europeană, deci aveţi de unde selecta", a mai declarat preşedintele Băsescu.

De asemenea, el a menţionat că nu va fi impresionat "deloc" dacă ministrul Igaş vine în CSAT cu "un nou rând de pătrăţele, altfel aşezate".

"Voi aprecia dacă vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot rămâne în Ministerul Administraţiei şi Internelor", a adăugat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici