Berceanu: Accidentul feroviar, cauzat de "un act intenţionat"

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că primele date arată că accidentul feroviar de la Cârcea a fost cauzat de "un act intenţionat", după ce o persoană a desfăcut o piesă care face legătura între şine, folosind ulei pentru a unge şina, precum şi instrumente speciale.

111 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Accidentul feroviar, cauzat de "un act intenţionat"

Berceanu: Accidentul feroviar, cauzat de "un act intenţionat" (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Radu Berceanu a spus că primele aprecieri ale reprezentanţilor Poliţiei, Parchetului şi Autorităţii Feroviare, care au făcut verificări la faţa locului, sunt că în acest caz a fost vorba despre "un act intenţionat", fiind desfăcute şuruburi care fac legătura între şine.

El a spus că, în condiţiile în care acestea erau ruginite, a fost folosit ulei pentru ungerea lor, la faţa locului fiind găsită şi substanţa respectivă.

"În zona asta şina este sudată, a fost desfăcută o eclisă care prinde două porţiuni de şine, de cineva care ştie cum trebuie desfăcut astfel încât un tren să nu poată trece fără a avea accident. A făcut astfel încât să aibă loc o deplasare, să iasă roata. Acolo a fost uns cu ulei şi s-a lucrat cu scule", a spus Berceanu.

Întrebat dacă este vorba despre un act criminal, ministrul a răspuns: "Probabil".

El a ţinut să sublinieze faptul că a fost vorba despre un tren care circulă luni dimineaţă, foarte plin şi că un alt tren trecuse pe acolo înainte cu o oră şi jumătate, iar totul s-a petrecut în acest interval între cele două garnituri.

Ministrul a mai spus că alături de şina avariată se aflau bucăţi dintr-o altă şină, care ar fi putut fi luate, în ipoteza în care scopul ar fi fost furtul.

Întrebat dacă persoana sau persoanele care ar fi provocat accidentul ar putea fi de la CFR, Berceanu a spus: "Este greu de spus, nu vreau să mă pronunţ".

Pagubele în urma accidentului de la Cârcea sunt de cel puţin cinci milioane de euro

Întrebat ce pagube estimează la prima vedere, în urma acestui accident, ministrul a răspuns că, fiind vorba despre opt vagoane şi o locomotivă, în opinia sa, la prima vedere, este vorba despre "cinci milioane de euro sau chiar mai mult".

Berceanu a masi spus că urmează ca echipa de anchetă constituită în acest caz să stabilească dacă vagoanele deraiate vor mai putea fi folosite sau trebuie tremise la fier vechi.

"Este un semn de la Dumnezeu că nu s-a întâmplat mai rău", a adăugat ministrul.

Berceanu: "S-ar fi putut produce o tragedie cu mult mai gravă decât este"

Ministrul Radu Berceanu a spus că toţi cei 360 de pasageri care se aflau, la momentul producerii accidentului, în trenul accelerat 1692 Timişoara-Bucureşti sunt "foarte afectaţi măcar din punct de vedere psihic".

"Avem o tragedie care putea fi cu mult mai gravă decât este. Toate cele 360 de persoane sunt foarte afectate, măcar din punct de vedere psihic. Toţi pasagerii care se aflau în tren au fost evacuaţi, o parte dintre ei au fost duşi la Caracal şi îmbarcaţi în alte mijloace de transport. Mai multe persoane au refuzat să fie transportaţi cu trenul şi e de înţeles, fiind duşi cu alte mijloace de transport ale companiei", a declarat ministrul Radu Berceanu.

Berceanu nu a mai găsit la spital nicio victimă a accidentului

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a ajuns, luni dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova pentru a discuta cu singurul pacient rămas în Unitatea de Primiri Urgenţe, un bărbat aflat în trenul deraiat şi care suferise un atac de panică, însă acesta fusese externat de medici.

"Domnul ministru a venit, dar nu a mai apucat să vorbească cu acel pacient pentru că fusese externat cu 15 minute înainte", a declarat medicul coordonator SMURD Dolj Luciana Rotaru.

Ea a precizat că pacientul, un bărbat în vârstă de 66 de ani care se afla în tren şi care a suferit un atac de panică, a fost consiliat de un psiholog şi a fost lăsat să plece acasă, starea acestuia fiind bună.

Potrivit acesteia, un al 16-lea pasager al trenului accelerat 1692 Timişoara-Bucureşti s-a prezentat la spital, după ora 10.00, întrucât acuza dureri în zona pieptului.

"Acest pacient a ajuns acasă, s-a spălat şi a resimţit dureri în zona hemitorace drept. A venit pentru o radiografie. Nici pe acest pacient nu l-a mai prins domnul ministru pentru că şi acesta a fost externat înainte de a ajunge domnul Berceanu", a mai spus medicul Luciana Rotaru.

Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren de călători au deraiat, în noaptea de duminică spre luni, la câteva minute de la plecarea din Gara Craiova, 15 persoane fiind duse la spital în urma accidentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici