Biblioteca Naţională răspunde acuzaţiilor: Evenimentul nu a afectat activitatea bibliotecii

Biblioteca Naţională a României răspunde acuzaţiilor legate de organizarea Revelionului: Evenimentul nu a afectat în niciun fel activitatea bibliotecii. (...) Nu a fost niciodată vorba de o vandalizare.

168 afişări
Imaginea articolului Biblioteca Naţională răspunde acuzaţiilor: Evenimentul nu a afectat activitatea bibliotecii

Sursa FOTO: Facebook

”În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii conform cărora la sediul Bibliotecii Naţionale a României a fost organizată, în noaptea dintre ani, o petrecere în urma căreia spaţiile şi mobilierul instituţiei au fost afectate, dorim să precizăm următoarele: În noaptea dintre ani, la sediul Bibliotecii Naţionale a României a fost organizat un concert în cadrul căruia au evoluat artişti români cunoscuţi în rândul publicului larg. Evenimentul s-a desfăşurat în baza unui contract de prestări servicii, încheiat în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu Regulamentul de organizare şi funcţionare al Bibliotecii şi cu Ordinul de Ministru prin care au fost stabilite tarifele practicate de Bibliotecă în astfel de situaţii. Prin contractul de prestări-servicii, organizatorul concertului are obligaţia să asigure logistica necesară, să suporte serviciul de organizare pe toată perioada desfăşurării evenimentului, utilităţile şi 5% din valoarea biletelor vândute. Toate tarifele sunt postate pe sit-ul bibliotecii şi pot fi consultate la adresa http://www.bibnat.ro/dyn-doc/Ordin%202896%2010%2009.pdf”, se arată în comunicatul Bibliotecii Naţionale.

Evenimentul ”a avut loc în afara programului de funcţionare al Bibliotecii (inclusiv amenajarea şi debarasarea spaţiului), la parterul şi mezaninul instituţiei (spaţiile libere), perimetrul fiind atent securizat şi monitorizat pe tot parcursul evenimentului. Precizăm că spaţiile alocate nu se află în proximitatea depozitelor şi a sălilor de lectură. Prin urmare, evenimentul nu a afectat în niciun fel activitatea de bază a bibliotecii, programul de studiu al utilizatorilor şi nici patrimoniul instituţiei. Biblioteca Naţională a României a rămas deschisă publicului care a putut studia atât în spaţiile libere, cât şi în sălile de lectură inclusiv în perioada 30-31 decembrie, până la ora 18.00, în timp ce alte instituţii de profil au fost complet închise în perioada sărbătorilor de iarnă”, au explicat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit mesajului dat publicităţii de bibliotecă, ”la încheierea contractului, au fost luate toate măsurile necesare în vederea asigurării securităţii colecţiilor şi a participanţilor la eveniment, fiind stabilite inclusiv responsabilităţile în cazul nefericit al unor eventuale pagube produse în spaţiul pus la dispoziţie prin contract. În ciuda imaginilor care au apărut în presă şi pe reţelele de socializare (imagini surprinse după eveniment, în timp ce se făcea curăţenie), menţionăm că spaţiul şi mobilierul Bibliotecii nu au fost afectate în niciun fel în urma evenimentului sus menţionat, mobilierul din filmare aparţinând organizatorului. Nu a fost niciodată vorba de o vandalizare, participanţii la eveniment s-au manifestat decent, iar organizatorul a asigurat debarasarea şi curăţenia în spaţiu în cel mai scurt timp”.

”În ceea ce priveşte oportunitatea organizării unui astfel de eveniment în cadrul Bibliotecii Naţionale, în condiţiile în care alte probleme ar trebui să facă obiectul preocupărilor noastre, precizăm că Legea 334/09.12.2014, articolul 12, alineatul (3) stipulează următoarele: «Biblioteca Naţională a României este instituţie publică finanţată din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional». Prin urmare, în vederea desfăşurării adecvate a funcţiilor şi atribuţiilor Bibliotecii Naţionale prevăzute de lege, cât şi în vederea îmbunătăţirii serviciilor destinate publicului, în condiţiile alocaţiei bugetare insuficiente în raport cu nevoile instituţionale, devine din ce în ce mai necesară obţinerea de venituri proprii, cu respectarea legislaţiei în vigoare, a regulamentelor interne şi în condiţiile tarifare aprobate de ordonatorul de credite. Evenimentul pus în discuţie a fost organizat conform articolului 9, litera x) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Bibliotecii Naţionale a României, aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2852/09.12.2014 şi modificat prin Ordinul 2031/15.01.2019, care stipulează că Biblioteca Naţională a României «organizează evenimente cultural-artistice, ştiinţifice şi profesionale în spaţiile expoziţionale şi în sălile de conferinţă în regim de prestări servicii, în condiţiile tarifare aprobate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale»”, arată reprezentanţii bibliotecii care explică faptul că ”astfel de evenimente sunt organizate şi de alte instituţii de cultură din ţara noastră (Teatrul Naţional, Opera Naţională, Palatele Brâncoveneşti, Palatul Parlamentului), precum şi de instituţii culturale şi biblioteci din întreaga lume. Un exemplu în acest sens este cel al Bibliotecii Naţionale a Austriei care organizează, în celebra Sală Augustina, nunţi sau petreceri private. Acest lucru se întâmplă atât din nevoia de a apropia instituţiile de cultură de publicul larg, dar şi pentru că aceste instituţii au înţeles necesitatea de a-şi finanţa parţial activitatea şi din fonduri extrabugetare, nu doar din alocaţia de la bugetul de stat. Evident că toate aceste evenimente sau activităţi au loc fără a pune în pericol funcţiile tradiţionale ale biblioteciilor sau integritatea colecţiilor de documente”.

”Pentru că suntem profund interesaţi şi determinaţi să atragem un public din ce în ce mai diversificat către bibliotecă şi mai departe către lectură, participanţii la acest eveniment, chiar dacă nu au avut acces la spaţiile destinate colecţiilor bibliotecii, au avut totuşi şansa de a afla câte ceva din lucrurile minunate pe care le face Biblioteca Naţională pentru promovarea patrimoniului cultural, prin distribuirea, în timpul evenimentului, a unor albume realizate de bibliotecă în anul 2019. Speram ca astfel să le fi trezit curiozitatea şi unii dintre participanţii la eveniment să ne treacă pragul şi cu alte ocazii şi poate chiar să devină utilizatori activi ai bibliotecii. Biblioteca Naţională a României doreşte să fie deschisă tuturor categoriilor de public, să atragă noi tipuri de utilizatori, în acord cu tendinţele înregistrate la nivel mondial, fără a face însă rabat de la funcţia sa patrimonială primordială. De-a lungul timpului, Biblioteca Naţională a României a organizat evenimente culturale şi profesionale de înaltă ţinută: conferinţe sau dezbateri ştiinţifice şi profesionale, târguri de carte, expoziţii şi lansări ale unor albume care pun în valoare documente de patrimoniu deţinute în colecţiile sale. Totodata, având în vedere poziţia avantajoasă a sediului instituţiei noastre şi spaţiile libere generoase de care beneficiază, ne propunem, ca în viitorul apropiat, să devenim o instituţie reper în peisajul cultural bucureştean, în acelaşi timp, acţionând, la nivel naţional, prin demararea unor programe şi campanii de stimulare a lecturii, ca principală activitate pe care trebuie s-o promoveze bibliotecile din toată ţara”, se arată în textul dat publicităţii de Biblioteca Naţională a României.

Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, a vorbit luni despre verificarea Bibliotecii Naţionale în urma imaginilor date publicităţii după Revelionul găzduit de instituţie: ”Am extins controlul pe o perioadă mai mare (...) Am avut informaţii că au mai avut loc evenimente nocturne”.

”Am luat decizia de a extinde perioada de control de la 16 decembrie până la 1 ianuarie pentru că am avut informaţii că au mai avut loc evenimente nocturne şi în a doua parte a lunii decembrie şi de aceea vreau să verific aceste informaţii”, a explicat Bogdan Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu afirmă că extinderea perioadei vizate de control urmăreşte obţinerea unei imagini de ansamblu asupra activităţilor găzduite de Biblioteca Naţională: ”Rolul meu ca ministru este să nu iau o decizie... Ce am văzut noi poate fi o fază contextuală. De aceea vreau să am o imagine rotundă. De aceea am extins controlul pe o perioadă mai mare, pentru a avea o imagine de ansamblu. În momentul în care acest raport pe care eu l-am cerut să fie amănunţit va fi gata, abia atunci pot lua o decizie în cunoştinţă de cauză, inclusiv dacă va fi vorba de eventuale sancţiuni”.

Deputatul USR Iulian Bulai scria într-un mesaj publicat pe Facebook faptul că sala Atrium a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti a rămas "plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion". Sub titulatura "Revelion în Bibliotecă", petrecerea a inclus un concert susţinut de Delia.

"'O locaţie autentică' pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Naţională a României, care-şi împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o 'locaţie autentică' pentru 'un revelion de poveste', cu Delia et co. Promovat pe Facebook ca fiind organizat nu se ştie de cine - poate de Biblioteca Naţională însăşi, deşi ultima dată când am verificat, nu ăsta era obiectul ei de activitate. În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viţei la proţap pe scările Ministerului, de Ziua Naţională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiţi, care beau pe rupte", a scris deputatul USR.

Corpul de Control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea petrecerii de Revelion la Biblioteca Naţională a României.

Bogdan Gheorghiu a explicat, duminică, pentru MEDIAFAX că luni dimineaţă va elabora ordinul de ministru cu începere imediată, astfel încât reprezentanţii ministerului "să poată demara exact de mâine controlul".

"În general, deplasarea la faţa locului şi constatarea durează o săptămână, iar cealaltă parte legată de documentaţie durează 30 de zile", a mai spus acesta. "Mi-au promis că se vor mişca mai repede şi atunci, bazându-mă pe promisiunea lor, sper să mă încadrez după 15 ianuarie să fac şi public raportul".

"Controlul are două componente, una e deplasarea la faţa locului, să vadă acolo, şi, doi, verificarea tuturor hârtiilor. Pe mine mă interesează foarte mult să văd exact ce contracte s-au semnat, în ce măsură respectă regulamentul de funcţionare interior", a mai spus ministrul Culturii pentru MEDIAFAX.

Rugat să ofere un punct de vedere privind scandalul declanşat în spaţiul public de eveniment, ministrul Culturii a declarat că nu doreşte să se antepronunţe: "Eu aştept rezultatul controlului şi îl voi face public, cel mai probabil după 15 ianuarie".

"E foarte important de verificat şi procedura, tot. E un ordin de ministru în baza căruia se pot organiza astfel de evenimente, există posibilitatea de a se face venituri proprii, dar, sigur că, în urma acestui scandal, trebuie să verificăm exact dacă s-a respectat ora, dacă evenimentul se integrează în ceea ce înseamnă exigenţe legat de ce se poate sau nu în instituţiile de cultură şi aşa mai departe", a mai spus Bogdan Gheorghiu.

De cealaltă parte, Carmen Mihaiu, managerul Bibliotecii Naţionale a României, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că nu a fost oficial informată despre verificarea care va fi demarată, dar că i se pare firesc.

"Oficial nu am fost informată. Dar probabil că urmează luni, mi se pare firesc. Domnul ministru a anunţat public şi probabil luni dimineaţa se vor întâmpla lucrurile afirmate", a declarat Carmen Mihaiu.

Întrebată de MEDIAFAX dacă au fost respectate procedurile, aceasta a răspuns afirmativ: "Da, eu am respectat Legea bibliotecilor care spune foarte clar la Biblioteca Naţională că este o biblioteca care este finanţată din venituri proprii şi de la bugetul statului. În primul rând din venituri. Apoi am respectat regulamentul de organizare şi funcţionare, care, la fel, îmi permite să fac evenimente, şi un ordin de ministru care stabileşte exact tarifele".

Întrebată despre criteriile care trebuie să fie luate în considerare în alegerea acestor evenimente, Mihaiu a spus că acestea trebuie să fie "civilizate şi sigur să respecte o anumită decenţă". "Sigur sunt cele culturale, artistice, ştiinţifice, profesionale, expoziţii dezbateri, iar acest eveniment a fost privit ca un concert de muzică pop, am vrut să atragem tinerii şi o categorie de vârstă de până în 40 de ani şi nu ni s-a părut nimic nepotrivit", a explicat managerul Bibliotecii Naţionale.

Despre imaginile publicate de Bulai, Mihaiu a spus că au fost post-eveniment, când se făcea curăţenie: "Mobilierul nu era al Bibliotecii Naţionale, de altfel, Biblioteca Naţională nu are acest tip mobilier".

"Imaginile sunt furnizate din interior, deci ele trebuiau aduse la cunoştinţa mea dacă era o problemă, Nimeni nu m-a contactat din Ministerul Culturii. Eu am fost să mă asigur că lucrurile intră în normal, se face curat, eu am filmat cu telefonul încă de pe 3 (ianuarie, n.r.) şi mobilierul nu mai era", a mai spus Mihaiu, care a mai precizat că petrecerea a avut loc într-o perioadă în care biblioteca a fost închisă publicului. De altfel, instituţia îşi va relua programul cu publicul luni.

"Evenimentul s-a întâmplat când Biblioteca nu mai avea public, nu am afectat misiunea Bibliotecii, evenimentul a fost închis, nu aveam public în acel moment şi este normal să nu fie", a subliniat aceasta.

De asemenea, Mihaiu a spus că patrimoniul Bibliotecii nu este afectat de astfel de evenimente: "Nu există depozite nici la parter, nici la mezanin unde a avut loc evenimentul concert Delia, nu. Depozitele încep de la etajele 3, 5, 6, colecţiile speciale sunt în depozite cu control acces, noi nu facem evenimente şi să periclităm patrimoniul, în niciun caz".

Întrebată de MEDIAFAX care sunt motivele pentru care un astfel de eveniment organizat de Biblioteca Naţională a ieşit în evidenţă, în condiţiile în care şi alte instituţii din subordinea Ministerului Culturii, precum Opera Naţională şi Teatrul Naţional Bucureşti, găzduiesc petreceri de Revelion, Mihaiu a răspuns că motivul este unul intern.

"Eu am încercat să deschid Biblioteca, sunt primul manager după nouă ani cu concurs, nu mai există interimat, eu vreau să fac reorganizare. De altfel, această reorganizare există ca obligaţie în contractul meu de management, mi-am asumat reorganizarea, eu am trimis noul ROF propus şi organigrama la Ministerul Culturii, sigur că reorganizarea nu convine şefilor şi anumitor directori din Biblioteca Naţională, pentru că eu voi face această reorganizare care sigur va lovi în comoditatea multora care s-au obişnuit de nouă ani de zile să existe interimate şi cum nu le convine ceva să dea jos directorul. Despre acest lucru este vorba, de fapt, se vrea capul meu în acest moment", a spus aceasta.

"Vor cădea câteva capete prin această reorganizare. Biblioteca Naţională este cu prelucrarea cărţilor undeva în 2016 şi este firesc să iau măsuri pentru a mări ritmul şi ca Biblioteca Naţională să ajungă acolo unde trebuie, iar publicul să aibă acces la cărţi aşa cum se aşteaptă de la o Bibliotecă Naţională. Iar eu mi-am propus aceste obiective şi sigur că nu convin. Da, trebuie să muncim, despre asta este vorba, trebuie să muncim mai mult şi să fim mai responsabili", a adăugat aceasta.

"Deranjează foarte mult acest restaurant care este normal să existe într-o instituţie, accesul se face din afara institiţiei, nu din interior, Dar acest spaţiu a fost prevăzut încă din construcţie ca restaurant Eu nu am făcut altceva decât să închiriez şi să aduc venituri instituţiei. Iar restaurantul este civilizat. Şi e normal ca publicul şi cetăţenii Bucureştiului... de ce să stea un spaţiu gol sau şi Biblioteca Naţională să stea goală, un spaţiu imens. Se pot întâmpla evenimente", a spus Mihaiu, care a dat ca exemplu un concert al Patriarhiei organizat în urmă cu câteva săptămâni, ce a avut peste 3.000 de participanţi.

"E normal să dau comunităţii această instituţie şi să se întâmple evenimente, iar atunci când Biblioteca Naţională poate să aducă venituri şi să îi fie mai bine, de ce nu. Atât timp cât nu este afectat publicul", a mai spus managerul Bibliotecii Naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici