Bilanţul inundaţiilor: 95 de localităţi din 27 de judeţe au fost afectate

Un număr de 95 de localităţi din 27 de judeţe ale ţării au fost afectate, de marţi până miercuri dimineaţă, de furtuni şi inundaţii, 160 de persoane au fost evacuate, iar o persoană din judeţul Alba a decedat în urma viiturilor, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

44 afișări
Imaginea articolului Bilanţul inundaţiilor: 95 de localităţi din 27 de judeţe au fost afectate

Bilanţul inundaţiilor: 95 de localităţi din 27 de judeţe au fost afectate (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Potrivit situaţiei înregistrate de marţi, ora 6.00, până miercuri, la ora 10.00, judeţele afectate de furtuni şi inundaţii sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

O persoană din judeţul Alba a decedat în urma viiturilor, iar 160 de persoane din toată ţara au fost evacuate, anunţă IGSU.

În total au fost inundate 1.873 de locuinţe şi gospodării, 1.065 de hectare teren agricol, 1.928 de hectare de păşuni, fâneţe şi păduri, doi kilometri de drumuri naţionale, 37 de kilometri de drumuri judeţene, 91 de kilometri de drumuri comunale, 103 poduri şi podeţe, iar 424 fântâni au fost colmatate.

Aproape o mie de angajaţi ai IGSU au intervenit pentru limitarea pagubelor şi salvarea persoanelor din localităţile vizate de avertizările meteo şi hidrologice, alături de peste 670 de angajaţi ai structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Administraţiei Drumuri Naţionale şi ai altor structuri. În total s-a intervenit cu 502 mijloace de intervenţie, din care 332 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Cele mai afectate judeţe au fost Cluj, Alba şi Neamţ, a precizat IGSU.

În judeţul Cluj au fost afectate 900 de locuinţe şi gospodării din 15 localităţi, 577 de hectare de teren agricol şi păşuni, 44,6 kilometri de drumuri judeţene şi comunale şi 129 de fântâni.

În judeţul Alba au fost inundate 600 de locuinţe şi gospodării din 18 localităţi, 935 de hectare de teren arabil, păşuni şi fâneţe şi 38 de străzi. Totodată, şapte case au fost avariate sau distruse, 41 de poduri şi podeţe au fost afectate, iar 210 fântâni sunt inutilizabile. Pe DN 1 şi DN 74, precum şi pe alte opt drumuri comunale se circulă cu dificultate, iar două drumuri judeţene sunt colmatate.

La nivelul judeţului Neamţ au fost afectate de inundaţii 168 de locuinţe şi gospodării, 32,2 kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, 26 poduri şi podeţe şi 49 de fântâni din 13 localităţi.

În judeţul Sălaj, 57 de locuinţe, 464 de gospodării şi anexe gospodăreşti şi peste 1.850 de hectare de teren, fâneţe şi păşuni au fost inundate, în urma ploilor din noaptea de luni spre marţi.

Prefectul judeţului Sălaj, Alexandru Vegh, a declarat miercuri că, potrivit datelor centralizate de instituţie, aversele puternice de ploaie, grindina şi intensificările vântului au cauzat probleme în 25 de comune şi în oraşele Zalău şi Jibou.

"În întreg judeţul, conform ultimelor date, au fost inundate 57 de locuinţe, 464 gospodării şi anexe, 15 obiective social culturale, 1.611 hectare de teren arabil, 244 de hectare de păşuni şi fâneţe, au fost colmatate 381 fântâni şi au fost distruse sau afectate nouă poduri şi 21 podeţe. De asemenea, au fost afectate drumuri comunale şi judeţene în lungime totală de circa 60 de kilometri", a spus Vegh.

Hidrologii au instituit, miercuri, cod portocaliu pe râurile Prut şi Crasna, în judeţele Botoşani, Sălaj şi Satu Mare, unde de miercuri dimineaţă până joi după-amiază se pot produce inundaţii locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici