Bisericile se pregătesc să revină la oficierea slujbelor cu participarea credincioşilor. Ce reguli trebuie să respecte preoţii şi credincioşii

  • Slujbele religioase vor avea loc afară, cu respectarea distanţării sociale
  • La ceremoniile religioase precum botezuri, cununii şi înmormântări vor participa maxim 16 persoane
  • BOR nu este de acord cu cerinţele impuse de autorităţi pentru ”sfânta împărtăşanie”
  • După 15 mai, pelerinajele şi călătoriile religioase nu sunt recomandate
4997 afișări
Imaginea articolului Bisericile se pregătesc să revină la oficierea slujbelor cu participarea credincioşilor. Ce reguli trebuie să respecte preoţii şi credincioşii

Bisericile se pregătesc să revină la oficierea slujbelor cu participarea credincioşilor. Ce reguli trebuie să respecte preoţii şi credincioşii

Bisericile se pregătesc să revină după 15 mai la oficierea slujbelor religioase cu participarea credincioşilor. Personalul lăcaşelor de cult are obligaţia să poarte măşti şi să-ţi pună la dipoziţie dezinfectant.

„În biserică va trebui să intri doar cu mască. Accesul va fi limitat cu respectarea unei suprafeţe de opt metri pătraţi pentru o fiecare persoană. Personalul din lăcaşurile de cult are obligaţia să facă un triaj pentru a se asigure că nu intră în biserică persoane ce prezintă simptome ale bolilor respiratorii”, transmite Tatiana Paşcovschi, corespondent Mediafax.

Ceremoniile religioase precum botezuri, cununii şi înmormântări vor fi oficiate cu un număr restrâns de persoane.

preot Gabriel Cazacu, paroh biserica Caşin, Bucureşti: Principala slujbă, sfânta liturghie, se va oficia afară pe aceste trepte. La slujbele din interior vom respecta limita maximă de 16 participanţi, iar afară, bineînţeles că va fi această rânduială păstrând distanţarea socială.

Recomandarea Institutului Naţional de Sănătate Publică legată de oferirea împărtăşaniei nemulţumeşte însă Patriarhia Română. Biserica Ortodoxă Română spune că „se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe pentru a găsi împreună, în comuniune şi în spiritul fidelităţii faţă de tradiţia liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioşilor, în contextul pandemiei, la miezul vieţii creştine: Sfânta Împărtăşanie”.

Oamenii sunt sceptici că aceste reguli pot fi aplicate în toate lăcaşurile de cult.   

„Nu ştiu dacă se poate. În unele biserici poate se poate, în altele care erau mai aglomerate şi înainte, nu cred. Dar se poate începe cu slujba să stea oamenii afară”.

„Atunci trebuie să redimensionăm bisericile, îmi permiteţi să fac gluma asta. Da, sunt nişte măsuri riguroase. Noi facem acum un experiment”, spun oamenii.

După 15 mai, pelerinajele şi călătoriile religioase se recomandă a fi evitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici