BNS: Românii plătesc, de trei ani, cu până la 40% mai mult pentru energia electrică

Consumatorii captivi plătesc cu până la 40 la sută mai mult la energie electrică faţă de tariful reglementat, din 2004, pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în acest domeniu furnizează acestor consumatori energie mai scumpă şi "consumatorilor preferaţi" energie mai ieftină, potrivit BNS.

2 afișări
Imaginea articolului BNS: Românii plătesc, de trei ani, cu până la 40% mai mult pentru energia electrică

BNS: Românii plătesc, de trei ani, cu până la 40% mai mult pentru energia electrică

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III vor declanşa o campanie la nivel naţional prin care cele opt milioane de consumatori casnici şi întreprinderile mici şi mijlocii – care au avut statut de consumator captiv în intervalul 1 ianuarie 2004 - 1 iulie 2007 – vor fi informaţi că au plătit facturi "umflate" cu cel puţin 20 la sută din vina autorităţilor, a precizat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele BNS, Dumitru Costin.

"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Guvernul au refuzat să respecte obligaţia legală de a furniza consumatorilor captivi cel puţin 20 la sută din producţia proprie de energie electrică de la fiecare producător (conform cu ponderea consumului casnic din total consum), direcţionând energia ieftină produsă de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica spre consumatori industriali preferaţi. În acest fel, consumatorii captivi au fost obligaţi să consume numai energie scumpă şi să plătească facturi cu cel puţin 20 la sută, până la 40 la sută mai mari", a precizat Costin.

Cele două organizaţii sindicale îi vor informa pe consumatorii afectaţi ce trebuie să facă din punct de vedere procedural pentru a-şi recupera în instanţă banii plătiţi în plus, "sume nu tocmai mici cel puţin pentru IMM-uri", a spus Costin.

Liderul BNS a spus că se va adresa comisarului european pe Energie, atrăgând atenţia asupra faptului că România nu respectă Directiva europeană 54/2003 privind regulile pe piaţa de energie, iar autorităţile române tolerează abuzurile, cetăţenii fiind obligaţi să plătească în plus la fiecare factură. De asemenea, sindicaliştii vor face câte o plângere către ANRE şi Guvern.

Totodată, Blocul Naţional Sindical şi Federaţia “Univers – Energia Mileniului III” vor organiza, în 23 şi 24 octombrie, pichete în faţa sediilor AVAS, ANRE, Electrica, Electrica Serv, Hidroelectrica, precum şi în faţa sediului Guvernului. La fiecare dintre acţiuni vor participa circa 150 de persoane, potrivit sindicaliştilor.

BNS şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III au solicitat în scris de mai multe ori acestor instituţii să ia măsuri pentru a organiza piaţa de energie electrică în conformitate cu reglementările europene (Directiva 54/2003) şi să rezolve câteva probleme punctuale, cum ar fi să oblige producătorii să vândă întreaga cantitate de energie electrică prin ofertă publică, modalitate de vânzare care ar garanta dreptul consumatorului de a-şi alege furnizorul în condiţii de transparenţă şi liberă concurenţă, a spus Costin.

Sindicaliştii solicită Guvernului să anuleze contractele încheiate în mod netransparent şi nelegal de unii producători cu anumiţi furnizori "deştepţi", să definească în mod clar ce este un consumator vulnerabil, pentru ce cantitate de energie electrică se acordă subvenţie de la bugetul public şi care sunt reglementările concrete care trebuie respectate la achiziţia şi vânzarea energiei electrice.

De asemenea, aceştia cer Guvernului să ia măsuri pentru ca producătorii să vândă (în condiţii reglementate) consumatorilor vulnerabili sau consumatorilor care nu-şi exercită dreptul de a fi eligibili o cantitate egală cu ponderea consumatorilor respectivi din totalul consumului, să stabilească un tarif unic la nivelul ţării, să organizeze Operatorul Pieţei de Energie Electrică (OPCOM) ca platformă de tranzacţionare a energiei electrice la nivel naţional şi regional şi să asigure astfel transparenţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici