Boc: În doar trei zile de controale s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă

Premierul Emil Boc a declarat, joi, la Satu Mare, că în doar trei zile de controale şi de intensificare a acţiunilor pentru eliminarea muncii la negru s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă.

855 afișări
Imaginea articolului Boc: În doar trei zile de controale s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă

Boc: În doar trei zile de controale s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În doar trei zile de controale şi de intensificare a acţiunilor pentru eliminarea muncii la negru, în urma intrării în vigoare a noii legislaţii din Codul Muncii, s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă, asta în condiţiile în care în luna aprilie se înregistrau pe zi cinci, maxim zece contracte de muncă. Aceasta arată voinţa acestui Guvern de a combate munca la negru, eficienţa controalelor pe care le-am efectuat în echipe mixte. Profit de ocazie să îi felicit pe colegii de la Inspecţia Muncii din Ministerul Muncii pentru că au luat foarte în serios această muncă şi în sfârşit putem constata că pe zi ce trece se diminuează munca la negru", a declarat premierul Emil Boc, după ce şi-a prezentat moţiunea în cadrul unei întâlniri cu membrii PDL Satu Mare.

El a spus că "asta înseamnă cu adevărat să faci reformă".

"De astăzi, 60.000 de oameni au carte de muncă, au contract de muncă, au un salar, sunt asiguraţi la pensii, şomaj, sănătate şi statul plăteşte mai puţini bani pe asistenţă socială. Asta înseamnă cu adevărat să faci reformă", a precizat Boc.

Premierul Emil Boc s-a aflat, joi, la Satu Mare, unde şi-a prezentat moţiunea în faţa membrilor PDL Satu Mare, după care a participat la inaugurarea sălii de sport din localitatea Micula, aflată la zece kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ.

Boc a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, de ministrul de Interne, Traian Igaş, de Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Mihai Stănişoară şi Gheorghe Falcă.

Miercuri, premierul Emil Boc declara, la Ministerul Muncii, că după două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost încheiate 42.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că "42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi un salariu conform legilor".

Noile prevederi ale Codului Muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.

Potrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.

Vezi aici ce prevede noul Cod al Muncii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici