Video Boc: Sporurile salariale, doar în cazurile justificate

Sporurile salariale şi indemnizaţiile suplimentare vor fi acordate personalului bugetar în cazuri justificate, Guvernul având forţa şi capacitatea politică de a adopta măsuri active, inclusiv de austeritate, chiar dacă nu vor fi populare pe termen scurt.

88 afișări

Primul-ministru Emil Boc a declarat joi, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry, că Guvernul nu-şi poate justifica existenţa dacă nu va lua măsuri pentru eliminarea problemelor de eficienţă economică şi îmbuntăţire a raportului dintre consum şi producţie.

"Din nefericire, prea mult din aceşti ani de după 1989 am consumat mai mult decât am produs. Suntem şi acum într-o asemenea situaţie, consumăm mai mult decât producem. Guvernul are forţa şi capacitatea de a lua măsuri active, chiar dacă nu vor fi întotdeauna foarte populare sau foarte plăcute pe termen scurt. Aceste măsuri structurale trebuie luate acum, chiar dacă este criză - criza poate fi un factor pozitiv din acest punct de vedere - poate fi poate ceasul al 12-lea pentru fiecare dintre noi, să ne trezim că nu mai putem merge la infinit cu aceeaşi poltică, de a consuma mai mult decât producem, de a da salarii, sporuri, beneficii, îndemnizaţii acolo unde nu se justifică. Ele trebuie date acolo unde se justifică, pe bază de competenţă şi profesionalism", a spus Boc.

Sindicaliştii şi reprezentanţii Ministerului Muncii au discutat, marţi, toate articolele dintr-un proiect de ordonanţă privind eliminarea sporurilor şi indemnizaţiilor fără a ajunge la o înţelegere finală, urmând ca joi să se întâlnească din nou pentru redactarea actului normativ.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, consideră că negocierile de la Ministerul Muncii ar fi trebuit să vizeze "exagerările în privinţa sporurilor", dar în realitate se discută de "sporuri corect acordate".

"Pentru poliţişti, multe sporuri sunt cuprinse în salariul de bază, influenţându-le astfel pensia şi nu suntem dispuşi să renunţăm la salariul de merit, sporul de antenă, prime şi orele suplimentare", a declarat, la finalul discuţiilor de marţi, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex".

Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.

Citeşte şi:

BM recomandă: Îngheţarea salariilor, a angajărilor şi eliminarea sporurilor

FMI ar accepta indexarea salariilor dacă se adoptă rapid legea salarizării unice

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici