Boc: Vizita la Roşia, circ de doi lei. Nu mergi în Finlanda să auzi că Moş Crăciun foloseşte cianură

Fostul premier Emil Boc consideră că vizita pe care o fac la Roşia Montană 13 parlamentari din Comisia specială este "un circ de doi bani", întrucât s-au antepronunţat în favoarea proiectului, el adăugând că premierul Ponta a fost în Finlanda "doar să audă că Moş Crăciun foloseşte cianură".

506 afișări
Imaginea articolului Boc: Vizita la Roşia, circ de doi lei. Nu mergi în Finlanda să auzi că Moş Crăciun foloseşte cianură

Emil Boc (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează vizita parlamentarilor din Comisia specială la Roşia Montană, fostul premier Emil Boc a spus că aceştia s-au antepronunţat deja în favoarea proiectului minier, iar ceea ce se întâmplă este "un circ de doi lei, inutil".

"Membrii comisiei s-au antepronunţat că sunt în favoarea proiectului de la Roşia Montană şi fac acest acest circ de doi lei în mod inutil. Practic, sfidează opinia publică. În mod normal, aici e vorba de lipsă de voinţă politică a Guvernului, un act de incompetenţă, Guvernul nereuşind să gestioneze un proiect extrem de important pentru România. Punctul meu de vedere rămâne valabil: acest proiect nu poate fi promovat. Victor Ponta a devenit un agent pe faţă al lui Gold Corporation, iar vizita în Finlanda nu a avut alt scop decât să fie o campanie pro-Gold Corporation. Nu te duci în Finlanda doar să auzi că Moş Crăciun foloseşte cianură ca să scoată aurul. Te duci cu alte scopuri, de interes public", a spus Boc.

El a adăugat că vizita parlamentarilor la Roşia Montană este "o mascaradă" care îi va nemulţumi şi mai mult pe cei care sunt împotriva proiectului.

"Oamenii care sunt în stradă nu sunt aceiaşi care au fost în stradă împotriva măsurilor de austeritate. Sunt oameni pregătiţi în acest domeniu şi care înţeleg să se gândească la viitorul României, nu doar la ziua de mâine. Trebuie apreciaţi pentru că au curajul să fie acolo şi să apere România de mâine”, a conchis Emil Boc.

Treisprezece din cei 19 parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au început, miercuri dimineaţă, vizita în zonă.

Parlamentarii din Comisia comună specială pentru Roşia Montană, condusă de senatorul Darius Vâlcov, vizitează staţia pilot de tratare a apelor acide, zona protejată Tău Găuri - amenajare pentru vizitare turistică, zona protejată Carpeni - amenajare pentru vizitare turistică, cariera Cetate, cariera Cârnic, cariera Orlea, cariera Jig.

Membrilor Comisiei le vor fi prezentate, conform programului, iazul de decantare şi amplasamentul uzinei, după care vor vizita zona protejată Biserica Greco-Catolică, mai multe primării, tăurile protejate din centrul istoric, zona protejată Centrul istoric, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti. Ei vor face vizite şi la depozitul arheologic şi şantierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea întâlniri cu reprezentanţii Sindicatului "Viitorul Minerirului" şi ai ONG-urilor locale pro-minerit.

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Potrivit preşedintelui Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană, senatorul Darius Vâlcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte şi ministrul Justiţiei, marţi cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, ministrul Finanţelor Publice şi ministrul delegat pentru Buget.

Miercuri vor fi invitaţi ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, reprezentanţi ai Institutului Geologic, SRI, SIE, iar joi persoane din conducerea Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources şi Minvest. Vineri vor fi invitaţi la dezbatere reprezentanţi ai BNR, Preşedinţiei, Academiei Române, ai cultelor, Uniunii Arhitecţilor şi Academiei de Studii Economice.

Până în prezent, la Comisie au participat la dezbateri ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici