Boghicevici: POSDRU nu va mai fi "Cenuşăreasa" fondurilor UE. Banii trebuie cheltuiţi cu folos

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a anunţat, miercuri, că regulile şi condiţiile de eligibilitate în cadrul POSDRU vor fi modificate, astfel încât programul să nu mai fie "Cenuşăreasa" fondurilor europene, iar banii să ajungă la grupul ţintă, nu în salarii pentru echipele de management.

538 afișări
Imaginea articolului Boghicevici: POSDRU nu va mai fi "Cenuşăreasa" fondurilor UE. Banii trebuie cheltuiţi cu folos

Claudia Boghicevici (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Boghicevici a declarat că rata de absorbţie de 5,5%, plăţile întrerupte şi puţinele rezultate concrete au făcut ca situaţia de la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) să fie "intolerabilă", iar România nu îşi mai poate permite să piardă bani prin acest program.

Demnitarul a precizat că, la modificarea regulilor şi condiţiilor de eligibilitate, sunt urmărite trei aspecte: rezonabilitatea cost - eficienţă, limitarea cheltuielilor cu managementul proiectului şi clarificarea modului în care se vor acorda subvenţiile pentru grupul ţintă.

"Vreau ca tot mai mulţi bani să ajungă la grupurile ţintă, adică la cetăţeni, şi mai puţini bani să meargă pe salarii pentru echipele de management. (…) Aceste modificări sunt valabile pentru proiectele viitoare. Vreau să avem transparenţă totală. Avem deja pe site Registrul unic al cererilor de rambursare. (…) Vă asigur că POSDRU nu va mai fi Cenuşăreasa fondurilor europene", a mai spus ministrul Muncii.

Claudia Boghicevici a declarat şi că vrea să elimine orice suspiciune care planează deasupra programului, în acest sens fiind stabilite colaborări cu Direcţia Naţională Anticorupţie şi Departamentul pentru Lupta Antifraudă.

"Până în iunie, finalizăm analiza proiectelor critice, proiecte cu întârzieri mari în implementare sau în execuţia bugetului, urmând ca, în funcţie de rezultate, să luăm măsuri imediate de reziliere şi de reutilizare a sumelor pentru noi proiecte", a mai spus demnitarul.

Ministrul Muncii a subliniat că vrea ca banii europeni să fie cheltuiţi cu folos, astfel încât fondurile alocate pentru formare profesională să ducă şi la creşterea ratei de ocupare.

"Nu ne mai putem permite să se facă formare profesională doar ca să spunem că am accesat fonduri europene. De acum încolo, formarea profesională din bani europeni trebuie să ajute la creşterea gradului de ocupare", a Boghicevici.

Ministrul a precizat că, în acest sens, vor fi modificate criteriile de evaluare, vor fi urmărite mai atent capacităţile tehnice şi financiare ale organizaţiei, fezabilitatea implementării proiectului şi rezonabilitatea costurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici