Bucureştiul împlineşte astăzi 549 de ani de la atestare

Prefectul Capitalei Ion Ţincu a deschis sâmbătă festivităţile organizate cu prilejul Zilelor Bucureştiului şi a declarat că este convins că Bucureştiul va ajunge la faima de altădată când era supranumit "Micul Paris", devenind cu adevărat Capitala României şi nu un municipiu ca oricare altul.

34 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul împlineşte astăzi 549 de ani de la atestare

Bucureştiul împlineşte astăzi 549 de ani de la atestare (Imagine: pmb.ro)

"Bucureştiul a fost socotit «Micul Paris» şi vrem - eu şi domnul primar - să îl aducem în acea actualitate prin ţinuă, prestanţă, ţinută, rigoare, prin cultură", a afirmat prefectul.

Întrebat dacă îi place Bucureştiul de astăzi, Ţincu a spus că îi place în sensul că doreşte să îl vadă aşa cum îl are în suflet, "un oraş demn de o Capitală europeană".

Prefectul a îndemnat oamenii să participe la aceste sărbători ale oraşului. "Prin aceste serbări ne dorim să reînviem vremurile de altădată, să le aducem în acualitate. Vrem ca fiecare cetăţen să fie mândru că aparţine Bucureştiului", a adăugat Ţincu, declarând deschise serbările.

Festivitatea a început pe ritmurile bisecunoscutului "Ole, torero", şapte trăsuri trase de cai plecând la primbare prin centrul vechi al oraşului.

"Trei din cele şapte trăsuri au fost aduse de la hergheliile din Beclean - Someş, două de la Sâmbăta şi câte una de la Târgu Mureş şi Jegălia. Sunt numai cai de rasă, 12 lipiţan, iar doi sunt cai de sport românesc", a declarat, pentru MEDIAFAX, Traian Lăpuşte şeful hergheliei Beclean.

Fiecare echipaj are un vizitiu şi un ajutor de vizitiu, modern numiţi "driveri". Una din trăsuri este condusă de prima femeie "driver" Anniko Orban (20 de ani). De când era copil, Anniko iubeşte caii, dar numai de trei ani conduce trăsura la parade. Locurile din trăsuri au fost ocupate de sudenţii de la Academia de Teatru, îmbrăcaţi în costume de epocă.

Trăsurile se vor plimba pe acest traseu toată ziua, dar şi duminică iar bucureştenii dornici de o astfel de plimbare sunt invitaţi să o facă.

Festivalul "Zilele Bucureştiului" este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale, sâmbătă şi duminică, în zona centrală a Bucureştiului, pentru a marca cea de-a 549-a aniversare a acestui oraş. Evenimentul se va desfăşura în Centrul Istoric, Parcul Unirii, Bulevardul Unirii (aleea cu fântâni), Piaţa Constituţiei, parcurile Izvor, Cişmigiu, Carol, Herăstrău, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului, Palatul Şuţu, Piaţa Universităţii, precum şi străzile adiacente acestor zone.

Vezi aici programul Festivalului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici