Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe, afectate de furtunile din ultimele ore

Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe au fost afectate de furtunile din ultimele ore, printre pagubele înregistrate fiind locuinţe şi pasaje inundate şi acoperişurile unor blocuri smulse de vânt, informează duminică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

503 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe, afectate de furtunile din ultimele ore

Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe, afectate de furtunile din ultimele ore (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Peste 120 de pompieri şi 25 de poliţişti au acţionat, sâmbătă noapte şi duminică dimineaţă, în Bucureşti şi în cele 21 de localităţi din judeţele Caraş-Severin, Buzău, Ilfov, Hunedoara, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Mureş, unde au fost înregistrate pagube materiale în urma ploilor torenţiale şi a vijeliilor, se arată într-un comunicat de presă al IGSU transmis agenţiei MEDIAFAX.

În judeţele Buzău, Caraş-Severin, Prahova şi Ilfov, mai multe case şi grădini au fost inundate, echipele de intervenţie ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă acţionând pentru evacuarea apei cu ajutorul motopompelor. Totodată, autorităţile locale fac propriile evaluări la faţa locului.

În Bucureşti şi în cele nouă judeţe, vântul puternic a doborât 16 copaci, iar un acoperiş de bloc din Scorniceşti, judeţul Olt şi un altul din Călimăneşti, judeţul Vâlcea, au fost smulse, nicio persoană nefiind rănită, a precizat IGSU.

De asemenea, Pasajul Unirii din Capitală şi un pasaj rutier din Râmnicu Vâlcea au fost inundate, apa fiind scoasă cu motopompe.

În urma ploilor şi a viiturilor nu au existat persoane izolate sau dispărute, potrivit sursei citate.

Pompierii de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă intervin în continuare în localităţile afectate de furtuni.

Întrucât în următoarele ore, conform situaţiei meteorologice şi hidrologice, se pot produce scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe mai multe râuri, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut conducerii IGSU să monitorizeze cu atenţie situaţiile care pot apărea în judeţele unde aceste fenomene se vor manifesta.

Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut pompierilor ca, în caz de nevoie, să apeleze şi la celelalte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne care pot sprijini acţiunile de intervenţie.

Bucureştiul şi judeţele Buzău şi Prahova au fost, duminică dimineaţă, timp de aproximativ o oră, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. În aceste zone au fost averse şi descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

De asemenea, au fost avertizate cu cod galben de ploi şi vijelii judeţele Călăraşi, Braşov, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Brăila, Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Caraş-Severin şi Mureş.

În Bucureşti, în urma ploii torenţiale a fost inundat Pasajul Unirii, acesta fiind închis circulaţiei mai bine de o oră, pentru ca reprezentanţii Apa Nova să scoată apa cu motopompe.

În judeţul Caraş-Severin, peste 300 de persoane au rămas blocate, duminică dimineaţă, mai bine de patru ore, în două trenuri, după ce mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată şi peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni, printre pasageri aflându-se şi un copil dependent de insulină. Circulaţia a fost reluată către destinaţiile finale cu întârzieri de aproximativ 280 minute şi, respectiv 120 de minute.

De asemenea, 30 de localităţi din judeţul Caraş-Severin au rămas fără energie electrică, iar acoperişurile a două case au fost afectate, în urma furtunii.

În judeţul Buzău, în urma ploilor torenţiale s-au înregistrat pagube în municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar şi în Verneşti, Săpoca, Tisău şi Poşta Câlnău. În municipiul Buzău au fost inundate subsolurile Spitalului Judeţean şi al unui bloc, precum şi mai multe curţi, pentru evacuarea apei acţionând mai multe echipe ale Companiei de Apă, dar şi echipaje ale ISU, cu motopompe. La Râmnicu Sărat, apa a intrat într-o casă şi două curţi, iar la Verneşti, Săpoca şi Tisău au fost inundate mai multe gospodării, în aceste cazuri intervenind angajaţi ai ISU Buzău şi pompieri voluntari. În comuna Berca, satul Valea Nucului, drumul judeţean 203 L a fost blocat din cauza aluviunilor, muncitori de la primărie intervenind pentru curăţarea şoselei. De asemenea, în comuna Tisău podul care trece peste drumul judeţean 100 H a fost avariat, după ce pârâul Tisău a ieşit din matcă.

În judeţul Olt, acoperişul unui bloc de locuinţe sociale din oraşul Scorniceşti a fost smuls de vânt, apartamentele de la etajele superioare au fost inundate, iar mai multe maşini parcate în apropierea imobilului au fost avariate.

În judeţul Prahova, peste 200 de familii din localitea Sicrita nu au energie electrică de duminică dimineaţă, după ce vântul puternic a doborât la pământ mai mulţi arbori, care au căzut pe firele de înaltă tensiune şi au produs avarii la reţeaua de alimentare. Angajaţi ai Electrica intervin pe teren pentru remedierea avariilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici