ANP: Gradul de ocupare a penitenciarelor 145,16% / Buget mai mic în 2017. Instituţia a înapoiat anul trecut 30 de milioane de euro

Bugetul pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor va fi mai mic în anul 2017, sumele pentru anul acesta fiind stabilite pe baza cheltuielilor din 2016, când ANP-ul a restituit la buget aproape 30 de milioane de euro, bani necheltuiţi.

3164 afișări
Imaginea articolului ANP: Gradul de ocupare a penitenciarelor 145,16% / Buget mai mic în 2017. Instituţia a înapoiat anul trecut 30 de milioane de euro

Buget mai mic pentru ANP în 2017, instituţia a înapoiat anul trecut 30 de milioane de euro (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) transmite, în contextul proiectelor de ordonanţă privind graţierea şi modificarea codurilor, că în prezent gradul de ocupare a închisorilor este de 145,16%. 1.625 persoane sunt condamnate la pedepse de până în cinci ani. ANP susţine graţierea.

"În ceea ce priveşte un eventual act normativ care priveşte instituţia graţierii, apreciem că acesta poate contribui atât la diminuarea fenomenului de supraaglomerare din sistemul penitenciar, cât şi la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi reducerea cheltuielilor bugetare cu întreţinerea deţinuţilor", transmite Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) printr-un comunicat de presă.

Instituţia susţine că în perioada 2011-2016 au fost înregistrate la nivelul ANP 510 condamnări pronunţate de CEDO prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132. 429 euro şi 10.000 franci elveţieni.

Potrivit datelor ANP, 856 dintre deţinuţi au vârsta de peste 60 de ani, 1.213 având copii în întreţinere cu vârsta de până la cinci ani. Dintre persoanele încarcerate 26 au boli incurabile iar 14 femei condamnate sunt însărcinate.

Administraţia anunţă că în unităţile de detenţie din România sunt 27.559 deţinuţi şi 18.985 locuri de cazare, gradul de ocupare fiind de 145,16%. Cele mai aglomerate închisor sunt: Penitenciarul Satu-Mare unde sunt 513 deţinuţi pe 235 locuri (218,30%), urmat de Penitenciarul Târgu Mureş cu 438 deţinuţi pe 207 locuri (211,59%). La Penitenciarul Ploieşti sunt 430 deţinuţi pe 209 locuri (205,74%)

Rata de recidivă, potrivit ANP, este de 38,37% .

ANP precizează că situaţia finală poate fi realizată numai după analiza efectivă a dosarelor condamnaţilor de comisiile de specialitate şi după aprobarea ordonanţei privind graţierea.

"Problemele cu care se confrnuntă sistemul penitenciar sunt cauzate, în principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructură învechită, uzură şi exploatare îndelungată a spaţiilor existente. În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, în perioada 2012-2016, în sistemul penitenciar, au fost create/modernizate 5513 locuri de cazare, prin lucrări de reaparţii curente şi investiţii", transmite ANP.

ANP spune că în 2016 Guvernul a aprobat calendarul de măsuri privind Memorandumul cu tema "Intenţia CEDO de aplicare a procedurii hotărârii pilot în cauzele privind condiţiile de detentie" , sens în care a elaborat un plan pentru perioada 2016-2023 care prevede crearea a 10895 locuri de cazare şi modernizarea altor 1651 locuri. În luna noiembrie 2016, a fost avizat de către Ministerul Finanţelor Publice Sudiul de prefezabilitate pentru obiectivul "P 47 Berceni – penitenciar 1000 locuri".

"În cadrul Programelor Operaţionale de atragere a fondurilor europene structurale şi de investiţii 2014-2020, nu sunt alocate fonduri pentru modernizarea sau constrcţia penitenciarelor", explică ANP.

Instituţia precizează că în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 au fost alocate fonduri de 893.488 euro, fiind amenajată o comunitate terapeutică de 60 de locuri la Penitenciaru Gherla. Suma de 2.655.500 euro a fost cheltuiră pentur modernizarea unei secţii de 200 locuri la Penitenciarul Bacău, pentru renovarea unor secţii şi amenajarea unor centre de autogospodărire la Centrele de Detenţie Craiova şi Tichileşti, şi pentru reparaţia a două secţii de la Centrul Educaţional Târgu Ocna.

Începând cu 2012, sistemul penitenciar a accesat şi implementat 22 de proiecte din fonduri externe neramburasbile pentru reintegrarea socială a deţinuţilor. ANP informează că are un deficit de personal de 2.900 oameni.

În ceea ce priveşte bugetul pentru închisori, cel din anul 2017 va fi mai mic, sumele pentru anul acesta fiind stabilite pe baza cheltuielilor din 2016,când ANP-ul a restituit la buget aproape 30 de milioane de euro, bani necheltuiţi.

Buget mai mic pentru Administraţia Penitenciarelor în 2017. Instituţia a înapoiat anul trecut 30 de milioane de euro

"Bugetul pentru anul ăsta al ANP a fost stabilit pe baza sumei pe care au cheltuit -o anul trecut , adică pe baza execuţiei bugetare reale. S-a pornit de la aceasta şi s-au înlăturat sumele care au fost restituite la buget de către ANP şi sumele restituite la buget s-au datorat imposibilităţii efectuării unor investiţii sau altor cheltuieli care trebuiau efectuate în cursul anului trecut. Este o sumă de 30 de milioane de euro", a declarat Constantin Sima, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, pentru agenţia MEDIAFAX.

Bugetul Administraţiei Penitenciarelor pe anul 2016 a fost de peste 1.269.000.000 de lei. Din această sumă, peste 1, 19 miliarde de lei au fost ca subvenţie de la stat iar restul din venituri proprii.

Într-un interviu acordat în vară agenţiei MEDIAFAX, directorul ANP, Marius Vulpe, declara că cei mai multe dintre aceşti bani se duc pe cheltuielile de persoanal, circa 70%, iar restul pe bunuri şi servicii. Vulpe preciza că din punctul său de vedere e nevoie de suplimentare cu destinaţie clară pentru crearea de noi spaţii de detenţie.

“Nu este îndestulător. Solicitarea anterioară a fost de de 1.310.000.000. Aici punem în calcul doar buna funcţionare, mentenanţa penitenciarelor, neluând în calcul investiţiile. Asta ar însemna să facem noi locuri de deţinere. La ora actuală este vorba de circa 9.000 de locuri necesare.(...) Aşa este creionat orice buget al oricărei instituţii publice, se începe cu cheltuielile de personal. Nu prioritatea lor ci, pe de o parte, suplimentarea acestui buget cu destinaţie clară crearea de noi spaţii de detenţie. Dar trebuie să privim şi din punct de vedere funcţional dacă la ora actuală sistemul penitenciar este capabil să cheltuiască aceşti bani şi să-i pună în operă. Construirea unui penitenciar poate dura 5, 6 sau 7 ani , depinzând de multe alte elemente- constructor, proiectant, execuţie în construcţii. Eu nu cred că prioritizarea ar trebui modificată, ci doar căpătarea unei cadenţe şi a unei experinţe în construirea de noi penitenciare pentru că România nu are astăzi o experinţă în acest domeniu, ştiut fiind faptul că în 26 de ani de când am păşit în democraţie s-au construit doar două penitenciare noi, la Arad şi la Giurgiu”, a spus şeful ANP în interviul acordat MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici