Bugetul alocat sărbătorilor Iaşiului de Sfânta Parascheva, dublu faţă de cel de anul trecut

Bugetul alocat sărbătorilor Iaşiului, organizate în acest an cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, este dublu faţă de cel de anul trecut, primarul municipiului, Gheorghe Nichita, susţinând că premierul Victor Ponta a promis că în 14 octombrie va veni la Iaşi.

90 afișări
Imaginea articolului Bugetul alocat sărbătorilor Iaşiului de Sfânta Parascheva, dublu faţă de cel de anul trecut

Bugetul alocat sărbătorilor Iaşiului de Sfânta Parascheva, dublu faţă de cel de anul trecut (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Costul sărbătorilor Iaşiului, care se desfăşoară în perioada 8 - 28 octombrie, se ridică la aproximativ 2,8 milioane de lei, aproape dublu faţă de bugetul de anul trecut, când pentru aceeaşi manifestare Primăria Iaşi a alocat suma de 1,5 milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sărbătorile Iaşiului din acest an trebuie să fie "un pilon principal" al candidaturii municipiului pentru titlul de capitală culturală europeană în anul 2021.

"În acest an, punem accent pe evenimente de masă dedicate ieşenilor. Vor fi organizate concerte inclusiv în cartiere, târguri, expoziţii, concursuri sportive şi lansări de carte. De asemenea, în 14 octombrie, la Teatrul Naţional va avea loc Seara Valorilor, în care mai multe personalităţi ieşene vor fi premiate”, a spus Gheorghe Nichita.

Spre deosebire de anii anteriori, când în centrul municipiului era organizat un singur concert, în acest an vor avea loc cinci concerte, în perioada 11-15 octombrie.

Printre cei care vor urca pe scena ce va fi amplasată în Piaţa Palatului Culturii se vor număra Smiley, Marius Moga, Loredana Groza, dar şi interpreţii de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Maria Ciobanu şi Maria Dragomiroiu.

Potrivit lui Gheorghe Nichita, va fi organizată şi o seară a şlagărelor româneşti, cu Marcel Pavel, Cătălin Crişan, Gabriel Dorobanţu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu şi Corina Chiriac.

"Vrem să fim pe gustul publicului, astfel că am diversificat stilurile de muzică în acest an”, a spus Nichita.

Întrebat de jurnalişti care sunt onorariile oferite artiştilor, primarul Iaşiului a spus că încă se discută cu aceştia.

"Când terminăm discuţiile, o să vă spunem. Avem o echipă care negociază costurile, nu mă ocup eu", a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului a mai spus că a adresat invitaţii premierului Victor Ponta, dar şi altor lideri politici pentru a participa la sărbătorile oraşului şi că aşteaptă confirmări.

"Victor Ponta a promis că va fi prezent la sărbătorile oraşului. A venit în fiecare an la Iaşi, fie că era deputat sau premier, aşa că nu vine special că e campanie electorală. Klaus Iohannis n-a fost anul trecut, sperăm că va veni anul acesta”, a declarat Nichita.

La Iaşi, sunt aşteptaţi să ajungă sute de mii de pelerini din întreaga ţară, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, care vor fi scoase vineri din Catedrala Mitropolitană şi vor fi aşezate într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. Peste o mie de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada 10-15 octombrie.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici