Bugetul CNA, avizat în Comisiile de cultură: instituţia va angaja noi inspectori audiovizuali

Bugetul pe 2016 al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), de 11.340.000 de lei, în creştere cu aproape 33% faţă de cel din acest an, a primit aviz favorabil, vineri, în Comisiile pentru cultură din Parlament, banii urmând să fie folosiţi şi pentru angajarea unor noi inspectori audiovizuali.

83 afișări
Imaginea articolului Bugetul CNA, avizat în Comisiile de cultură: instituţia va angaja noi inspectori audiovizuali

Bugetul CNA, avizat în Comisiile de cultură: instituţia va angaja noi inspectori audiovizuali

Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul pe 2016 al CNA, o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat.

Astfel, Consiliul Naţional al Audiovizualului va primi o sumă de 11.340.000 de lei de la bugetul de stat, cu 32,86% mai mult faţă de anul în curs, când a fost de 8.535.000 de lei.

Proiectul de buget al Consiliului Naţional al Audiovizualului a fost prezentat în faţa Comisiilor de Cultură de Laura Georgescu, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, şi Lorand Turos, membru al Consiliului.

"Venim în acest an cu o propunere uşor mai îndrăzneaţă decât s-a întâmplat până acum", a spus Laura Georgescu, precizând că propunerea de buget înaintată de CNA este "rezultatul efortului comun al tuturor membrilor CNA".

"Ne-am propus, în primul rând, să venim în faţa dumneavoastră cu o creştere de 9 posturi (a organigramei CNA, n.r.)", a spus Laura Georgescu, precizând că CNA are nevoie de opt noi inspectori în judeţele pe care nu le acoperă în prezent şi de un auditor, prevăzut potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, CNA a solicitat o mărire a bugetului prevăzut la cheltuielile de capital pentru investiţii în echipamente şi în soft-uri care să asigure o bază de date a licenţelor.

La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, cel care a semnat proiectul de buget pe anul 2016, având în vedere faptul că recent i-a fost delegat dreptul de semnătură de către Laura Georgescu, a vorbit mai pe larg despre modul în care CNA intenţionează să cheltuiască aceştia bani de la bugetul de stat.

"Este o formulă pe care ne-am înţeles, după negocieri, cu Ministerul de Finanţe", a spus Răsvan Popescu, precizând că sumele primite în plus în 2016, faţă de 2015, de CNA vor merge în principal pentru angajarea a opt inspectori audiovizuali.

"Plusul respectiv înseamnă opt posturi de inspectori audiovizuali, pe care sperăm să îi putem angaja, noi având un minus de 10 judeţe neacoperite în momentul de faţă, şi un auditor la care ne obligă legea", a spus Popescu.

El a precizat că o sumă de 40.000 de lei va fi dedicată unui program de protecţie a limbii române în audiovizual, pe care CNA vrea să îl reia anul viitor în colaborare cu Institutul de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan - Al. Rosetti". "Încercăm din nou să facem ceva pentru protecţia limbii române, program întrerupt în urmă cu câţiva ani", a spus Popescu.

De asemenea, CNA vrea să aloce o sumă de 504.000 lei pentru cheltuieli de capital. "Ceea ce ne va permite să achiziţionăm 22 de staţii noi de analiză şi captură, în aşa fel încat să acoperim ţara nu numai cu inspectorii pe toate judeţele, dar şi cu aparatura necesară ca să facă faţă inclusiv celor două campanii electorale care urmează", a precizat Răsvan Popescu.

La rândul său, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, cel care a condus şedinţa de vineri a Comisiilor reunite pentru Cultură din Parlament, a spus că se bucură foarte mult pentru această creştere a bugetului CNA, care "este cea mai mare sumă alocată din 2007-2008 încoace" pentru această instituţie.

"Sperăm ca, pe viitor, aceşti bani în plus să se vadă într-o monitorizare corespunzătoare a ceea ce se întâmplă pe mediul audiovizual din România", a spus, printre altele, Severin.

După votul de vineri din Comisiile pentru Cultură, proiectul de buget pe 2016 al CNA va intra, săptămâna viitoare, în atenţia plenului Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici