Călin Nistor, despre delegările din DNA eliminate de OUG: Există pericolul de a fi blocate dosare

Şeful interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat, miercuri, că există pericolul blocării unor dosare ale Direcţiei în cazul în care nu se va găsi o soluţie pentru delegările în funcţiile de conducere, în contextul intrării în vigoare a OUG pe legile justiţiei, care le interzice.

98 afișări
Imaginea articolului Călin Nistor, despre delegările din DNA eliminate de OUG: Există pericolul de a fi blocate dosare

Călin Nistor, despre delegările din DNA eliminate de OUG: Există pericolul de a fi blocate dosare

„Urmare a aplicării Ordonanţei 7/2019 practic DNA rămâne fără şef la două secţii, această situaţie este mai veche şi nu depindea de DNA să ocupe prin numire definitivă acele funcţii. În cadrul DNA, şefii de secţie sunt foarte importanţi pentru că verifică rechiziitoriile întocmite de procurorii şefi de servicii, verifică rechizitoriile întocmite de către procurorii din cadrul structurii centrale, se pronunţă pe măsurile şi pe actele de urmărire penală formulate de petenţi în cadrul procesual”, a declarat şeful interimar al DNA, Călin Nistor.

Totodată, Nistor a mai subliniat că pot fi blocate unele dosare în aceste condiţii: „Există şi acest pericol dacă nu se va ajunge la o formulă de ocupare a acestor funcţii”.

Întrebat dacă este şi cazul dosarului Tel Drum, acesta a răspuns: „Este cazul fiecărui dosar din cadrul DNA. Soluţia ar fi delegarea în continuare a unor procurori şefi secţie, bine a fost o discuţie şi pe delegare, trebuie să ştiţi toţi că după modificările de anul trecut la pachetul de legi pe justiţie delegările nu le mai face procurorul general delegările sunt făcute de secţia pentru procuri a CSM . Acum CSM este garantul independenţei justiţiei. Dacă nici în Consiliu nu mai avem încredere pe modalitatea de delegare a procurorilor atunci cine să le facă? Şi oricum vacantarea unui post poate interveni în orice moment chiar dacă este numită o persoană pe acea funcţie”, a mai declarat Călin Nistor.

Totodată, şeful interimar al DNA a mai spus că nu ştie când se vor încheia protestele.

DNA rămâne fără procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi fără procuror şef al Secţiei penale, ca urmare a intrării în vigoare a OUG pe legile justiţiei, care interzice delegările în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici