Călin Stoia, reţinut în dosarul primarului Sorin Apostu. Cine sunt şi ce averi au oamenii de afaceri audiaţi la DNA

Omul de afaceri Călin Stoia, reprezentant al Total Trading Company, acţionar al societăţii de salubritate Brantner-Vereş, care are contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru salubrizarea unui sector din oraş, a fost reţinut pentru dare de mită în dosarul în care a fost reţinut şi primarul Sorin Apostu.

3287 afișări
Imaginea articolului Călin Stoia, reţinut în dosarul primarului Sorin Apostu. Cine sunt şi ce averi au oamenii de afaceri audiaţi la DNA

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ la ieşirea de la DNA (Imagine: Raul Ştef/Mediafax foto)

Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Călin Stoia a fost reţinut pentru 24 de ore, în noaptea de miercuri spre joi, pentru dare de mită şi a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Cluj, urmând ca joi să fie prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventivă.

La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Cluj mai este audiat Mustafa Bekar, asociat, alături de alţi patru cetăţeni turci, la Kiat Group Construct, consorţiu care a început să câştige contracte cu Primăria Cluj-Napoca încă din 2004.

Procurorii anticorupţie clujeni l-au audiat şi pe omul de afaceri Simion Mureşan, care a plecat în jurul orei 24.30 de la sediul DNA, fără a declaraţii jurnaliştilor prezenţi.

Oamenii de afaceri audiaţi la DNA în dosarul în care a fost reţinut primarul Sorin Apostu sunt Simion Mureşan, care deţine Electrogrup şi are o avere estimată la 49 milioane de euro, Mustafa Bekar, asociat la Kiat Group, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea străzilor din Cluj şi Călin Stoia.

Oamenii de afaceri Simion Mureşan, Mustafa Bekar şi Călin Stoia au fost puşi sub învinuire pentru dare de mită în dosarul în care a fost reţinut primarul Sorin Apostu, firmele acestora având contracte cu Primăria Cluj-Napoca, afirmă surse judiciare.

Simion Mureşan controlează, alături de fratele său Teofil, firma clujeană Electrogrup, specializată în construcţii de infrastructură energetică, de telecomunicaţii şi civilă. Potrivit Topului milionarilor, cei doi fraţi au o avere estimată la 49-51 de milioane de euro.

Firma SC Electrogrup a câştigat în 2010 licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca privind sistemul de monitorizare video a traficului rutier, care constă într-un număr de 220 de camere video amplasate în 79 de zone din municipiu.

Primarul Sorin Apostu susţinea că acest sistem va permite un control mai bun al zonelor cu risc mare, "atât în privinţa traficului rutier, cât şi în ceea ce priveşte depozitările ilegale de deşeuri".

Deschiderea ofertelor pentru această licitaţie a avut loc în 9 august 2010, fiind desemnată câştigătoare SC Electrogrup Cluj-Napoca, cu un preţ unitar adjudecat de 179 lei/cameră video/lună. Durata acordului cadru este de şapte ani.

De asemenea, SC Electrogrup a mai participat la o licitaţie pentru execuţia proiectului privind reabilitarea Parcului "Simion Bărnuţiu" şi a clădirii Casino, proiect finanţat din fonduri europene.

Licitaţia a avut loc în 14 decembrie 2010 şi a fost câştigată de SC ACI SA. Licitaţia a fost contestată de către asocierea Electrogrup - Kiat Group, dar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţie. Contractul este în valoare de 17 milioane de lei.

Mustafa Bekar este asociat, alături de alţi patru cetăţeni turci, la Kiat Group Construct, consorţiu care a început să câştige contracte cu Primăria Cluj-Napoca încă din 2004.

Firma Kiat Group, în asociere cu Diferit SRL, a câştigat, în mai 2010, contractul scos la licitaţie de Primăria Cluj-Napoca pentru reabilitarea străzilor din oraş pe o perioadă de patru ani. Oferta câştigătoare a fost în valoare de 600 de milioane de lei.

Contractul prevede asfaltarea a peste 300 de străzi şi alei dintre blocuri, dar şi a 120 de artere principale din oraş, în perioada 2011-2013.

Primarul Sorin Apostu anunţa, la momentul la care a anunţat câştigătorul licitaţiei, că asocierea Diferit - Kiat a totalizat un punctaj maxim (100 de puncte) pentru oferta financiară şi cea tehnică.

Apostu spunea că în ceea ce priveşte preţul s-a făcut o medie între toate preţurile pentru diverse tipuri de lucrări şi s-a obţinut un preţ unitar ponderat, în cazul Diferit - Kiat acesta fiind de 12.684 de lei.

"Nu există o sumă pe care o vom aloca pentru fiecare din cei patru ani de contract. Banii vor fi decontaţi pe lucrări, în funcţie de bugetul pe care îl vom avea. Cert este că nu putem depăşi maximul de 600 de milioane de lei, valoarea totală estimată a contractului", declara primarul Apostu.

Primarul Sorin Apostu susţinea că societatea practică cel mai mic preţ la covoarele asfaltice, strat de uzură, respectiv de 40,4 lei pe metrul pătrat.

De asemenea, Kiat Group Construct a câştigat în acest an, în asociere cu Tehnic-Asist şi Damar Consult, pentru suma de 281,7 milioane de lei, un contract cu Consiliul Judeţean Cluj pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare a 423 de kilometri de drumuri judeţene.

Proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene din Cluj este prevăzută pentru perioada 2011-2015, iar durata de garanţie este de cinci ani de la recepţia lucrărilor.

Omul de afaceri Călin Mihai Stoia este reprezentant al firmei Total Trading Company, care este acţionar la compania de salubritate Brantner-Vereş.

Stoia a fost prezent, de altfel, alături de primarul Sorin Apostu, în conferinţa de presă în care au fost anunţaţi câştigătorii licitaţiei pentru serviciul de salubrizare.

Această companie a obţinut în iulie 2009 contractul de concesionare a salubrităţii unuia dintre cele două sectoare în care a fost împărţit municipiul Cluj-Napoca. Celălalt sector este gestionat de SC Rosal SA.

Sorin Apostu declara că firmele au fost selectate în funcţie de tarifele de colectare ofertate, acestea având o pondere de 60 la sută în calcularea punctajului final, de propunerea tehnică, cu o pondere de 30 la sută, şi de redevenţa plătită către Primărie, cu pondere de 10 la sută din punctajul final. Cel mai mic preţ de colectare, de 5 lei/persoană/lună, l-au oferit societăţile Brantner-Vereş şi Rosal. În ceea ce priveşte redevenţa, Brantner-Vereş a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primărie, la fel ca Rosal, anunţa Sorin Apostu.

Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Vereş include 435 de puncte gospodăreşti.

Cele două societăţi au primit în concesionare serviciul de salubritate pe o perioadă de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioadă de încă patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal şi Brantner au obligaţia de a realiza o serie de investiţii în modernizarea şi amenajarea de puncte gospodăreşti, care să permită depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, urmând ca joi să fie dus la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat, la ieşirea de la DNA, că în acest dosar a fost pusă sub învinuire şi soţia primarului, Monica Apostu.

El a spus că nu a văzut documentele din dosar, dar că anchetatorii vizează fapte care s-au petrecut în perioada 2009-2011.

Avocatul a precizat că printre persoanele audiate, care au fost şi ele puse sub învinuire în acest dosar, se află oameni de afaceri ale căror firme au sau ar fi urmat să aibă contracte cu Primăria Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici