Câmpeanu: Nu ştiam despre aranjamentele şi mita luată de foşti subalterni pentru postul la AMPOSDRU

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu a ştiut despre aranjamentele şi mita luată de foşti subalterni trimişi în judecată pentru că ar fi ajutat o persoană să câştige concursul pentru funcţia de consilier la Direcţia Generală AMPOSDRU.

367 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Nu ştiam despre aranjamentele şi mita luată de foşti subalterni pentru postul la AMPOSDRU

Câmpeanu: Nu ştiam despre aranjamentele şi mita luată de foşti subalterni pentru postul la AMPOSDRU (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Presa a relatat, vineri, că ministrul Mariana Câmpeanu ştia de mita luată de foşti subalterni ai ei pentru a ajuta o persoană să câştige concursul din decembrie 2012 pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AMPOSDRU) - Serviciul Evaluare Program.

Potrivit relatărilor din presă, procurorii DNA ar avea interceptări din care rezultă că fosta ei şefă de cabinet Iuliana Coruţ îi spunea Paulei Mănuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului, când vorbeau despre subiectele de concurs date persoanei pe care voiau să o favorizeze în ocuparea postului, că i-a spus şi Marianei Câmpeanu. Din interceptările prezentate în presă nu rezultă însă ce i-a spus Iuliana Coruţ "doamnei ministru", iar numele Marianei Câmpeanu nu apare în interceptări.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru MEDIAFAX, după informaţiile prezentate în presă, că nu a ştiut despre niciun concurs aranjat, că nu a fost niciodată întrebată sau solicitată de procurorii DNA să dea vreo declaraţie la această instituţie pe toată durata cercetării şi că este sigură că justiţia îşi va facă datoria.

"Nu ştiu de niciun fel de concurs aranjat. Mai mult decât atât, niciodată nu aş accepta aşa ceva. Nu ştiu despre acea conversaţie. Nu m-a înrebat nimeni nimic, nu ştiu nimic, despre niciun aranjament şi de nicio mită. Ce cer este ca justiţia să-şi facă datoria", a spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a precizat că ea nu a fost interceptată şi că în înregistrarea despre care relatează presa nu apare numele ei.

"Înţeleg că una dintre ele ar fi spus că mi-a spus mie şi că eu aş fi râs de faptul respectiv. Dar nu ştiu despre ce e vorba. Este o discuţie între două persoane. Nu am fost citată, întrebată şi am afirmat tot timpul acest lucru. Nu mi-a povestit nimeni, nu ştiu decât ce apare acum în presă. Discuţia poate fi despre orice. Se poate înţelege orice", a mai spus Câmpeanu.

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, Paula Mănuceanu, fost consilier la acelaşi cabinet, şi Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, au fost trimise recent în judecată de procurorii DNA, fiind acuzate de fapte de corupţie.

Alături de acestea vor fi judecaţi Paul Cristian Ferchedău şi Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruţ, la care ar fi apelat Cristiana Bigan pentru a-l ajuta pe fiul ei, Ferchedău, să promoveze concursul organizat în decembrie 2012 pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - Serviciul Evaluare Program

Potrivit rechizitoriului trimit de procurori instanţei, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat pe pagina de internet anunţul privind organizarea concursului care a avut loc în două etape, pentru proba scrisă şi interviu, în 6 şi 11 decembrie. La concurs s-au înscris trei candidaţi, printre care şi Paul Cristian Ferchedău.

Iuliana Coruţ ar fi intervenit la Paula Mănuceanu pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor concursului înainte de susţinerea probei scrise din 6 decembrie. Astfel, în 30 noiembrie şi 3 decembrie 2012, Mănuceanu i-ar fi trimis prin poşta electronică Cristianei Bigan variantele de subiecte pentru Ferchedău, deşi acestea erau confidenţiale până în ziua examenului, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că Ferchedău, deşi a deţinut subiectele, a avut în lucrare răspunsuri incorecte sau incomplete. În aceste condiţii, după predarea lucrărilor, Mănuceanu, la iniţiativa lui Coruţ, ar fi scos din dosarul de concurs, înaintea corectării, lucrarea lui Ferchedău cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi ar fi înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de candidat în biroulul lui Mănuceanu şi sub supravegherea acesteia.

"În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău-Paul Cristian", au precizat procurorii.

La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia de consilier pentru probleme europene în cadrul DG AMPOSDRU.

Procurorii au arătat că Iuliana Coruţ ar fi cerut de la mama lui Ferchedău, prin intermediul Simonei Dumitriu, în schimbul intervenţiei sale pentru fraudarea concursului în favoarea acestua, sume de bani, bunuri şi alte foloase.

Totodată, în 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a lui Ferchedău, Coruţ ar fi cerut de la Cristiana Bigan foloase pentru Paula Mănuceanu, solicitarea fiind făcută tot prin intermediul Simonei Dumitriu.

În 11 februarie, după începerea urmăririi penale în acest dosar, Iulia Coruţ şi-a prezentat demisia de onoare, pentru a nu fi afectată imaginea Ministerului Muncii şi a ministrului Mariana Câmpeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici