Canada limitează numărul de studenţi străini din cauza creşterii preţurilor chiriilor

Anul trecut, Canada a eliberat aproape 1 milion de permise de studii, de aproximativ trei ori mai mult decât în urmă cu un deceniu.

193 afișări
Imaginea articolului Canada limitează numărul de studenţi străini din cauza creşterii preţurilor chiriilor

Canada limitează numărul de studenţi străini din cauza creşterii preţurilor chiriilor

Potrivit unor date guvernamentale citate de Reuters, anul trecut, Canada a eliberat aproape 1 milion de permise de studii, de aproximativ trei ori mai mult decât în urmă cu un deceniu, iar noua propunere va reduce aportul cu aproape o treime.

Ministrul canadian al imigraţiei, Marc Miller, a declarat că guvernul liberal va introduce un plafon temporar, pe doi ani, pentru vizele de studii, ceea ce va duce la eliberarea a aproximativ 364.000 de vize în 2024.

Noile propuneri vor stabili, de asemenea, limite pentru permisele de muncă postuniversitare eliberate studenţilor străini, ceea ce probabil îi va încuraja pe aceştia să se întoarcă în ţările lor de origine. Permisele erau considerate anterior ca o cale uşoară de a obţine rezidenţă permanentă. Persoanele care urmează programe de masterat sau post-doctorat vor fi eligibile pentru un permis de muncă de trei ani.

Soţii/soţiile studenţilor internaţionali înscrişi la alte niveluri de studiu, inclusiv programe de licenţă şi de colegiu, nu vor mai fi eligibili, a declarat Miller. Acceptarea de noi cereri de permise de studii în 2025 va face obiectul unei reevaluări la sfârşitul anului în curs, a spus el.

Canada a devenit o destinaţie populară pentru studenţii internaţionali, deoarece este relativ uşor de obţinut permise de muncă după terminarea cursurilor. Dar creşterea numărului de studenţi internaţionali a dus la o lipsă acută de apartamente de închiriat, ceea ce a dus la creşterea chiriilor. În decembrie, chiriile la nivel naţional au crescut cu 7,7% faţă de anul precedent, potrivit Statscan.

Popularitatea premierului Justin Trudeau a fost afectată în principal din cauza crizei acestor preţuri care au crescut foarte mult, iar liderul Partidului Conservator din opoziţie, Pierre Poilievre, a luat un avans considerabil faţă de Trudeau în sondajele de opinie înainte de alegerile de anul viitor.

În afară de criza chiriilor, guvernul a fost preocupat şi de calitatea educaţiei oferite de unele dintre instituţii.

Studenţii internaţionali contribuie anual cu aproximativ 22 de miliarde de dolari canadieni la economia canadiană. Această măsură va afecta multe instituţii de învăţământ care îşi extinseseră campusurile în speranţa unui aflux continuu de studenţi.

Ontario, cea mai populată provincie, a primit cea mai mare parte a studenţilor internaţionali. Unele întreprinderi, inclusiv restaurantele şi sectoarele de vânzare cu amănuntul, au avertizat că plafonarea studenţilor străini va crea un deficit de lucrători temporari.

Restaurantele din Canada se confruntă cu un deficit de forţă de muncă cu aproape 100.000 de locuri de muncă vacante, iar studenţii internaţionali reprezentau 4,6% din cei 1,1 milioane de lucrători din industria serviciilor alimentare în 2023, a declarat săptămâna trecută un grup de lobby pentru Reuters.

Băncile canadiene au beneficiat de afluxul de noi studenţi, deoarece fiecare student trebuia să aibă un certificat de investiţii garantate (GIC) de peste 20.000 de dolari canadieni, o condiţie prealabilă pentru ca studenţii internaţionali să acopere cheltuielile de trai.

Marea majoritate, aproximativ 40%, a studenţilor străini provin din India, China fiind pe locul al doilea, cu aproximativ 12%, potrivit datelor oficiale din 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
canada,
student,
străin

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici