Capacele de la canalizările din Craiova, înlocuite cu unele din plastic din cauza hoţilor de fier vechi

Primăria Craiova înlocuieşte capacele de la gurile de canalizare cu unele din plastic compozit, care se înşurubează până la nivelul asfaltului, decizia fiind luată după ce în ultimele două luni au dispărut peste 130 de capace de canal, furate pentru a fi valorificate la fier vechi.

357 afișări
Imaginea articolului Capacele de la canalizările din Craiova, înlocuite cu unele din plastic din cauza hoţilor de fier vechi

Capacele de canalizare din Craiova, înlocuite cu unele din plastic din cauza hoţilor de fier vechi (Imagine: Ciprian Sterian/ Arhiva Mediafax Foto)

Capacele din fontă care acopereau gurile de canal din Craiova vor deveni istorie în cel mai scurt timp, după ce Primăria a adoptat un proiect care stabileşte că vechile capace din fontă vor fi înlocuite cu altele din plastic compozit, care să nu mai fie la fel de atractive pentru hoţii de fier vechi.

Decizia a fost luată în condiţiile în care în luna iulie 78 de capace din fontă au fost furate de pe străzile oraşului, iar în luna august au dispărut alte 51 de capace, valoarea fierului furat depăşind 48.000 de lei, potrivit autorităţilor locale.

Primăria cumpără astfel de capace metalice la un preţ de aproximativ 370 de lei bucata, iar hoţii le valorifică la centrele de fier vechi cu preţuri între 50 şi 70 de lei bucata, în funcţie de greutatea capacului.

De asemenea, conducerea Primăriei Craiova a cerut Poliţiei intensificarea controalelor pentru a preveni astfel de furturi.

"Primarul Craiovei le-a cerut reprezentanţilor Poliţiei municipiului şi ai Poliţiei Locale intensificarea controalelor, în special asupra căruţelor care tranzitează ilegal oraşul, având în vedere că una dintre metodele de furt este să se aşeze căruţa fără podea deasupra gurii de canal şi să se sustragă capacul fără ca trecătorii să observe ceva", se arată într-un comunicat al Primăriei Craiova.

Hoţii nu se sfiesc să fure capacele de fontă şi cu ajutorul maşinilor, un asfel de capac fiind găsit recent într-un autoturism BMW oprit pentru un control de rutină. Trei tineri care au fost depistaţi că furaseră capacul au fost arestaţi preventiv.

Primăria Craiova şi Poliţia municipiului atrag atenţia firmelor care colectează fier vechi că este ilegal să comercializeze capace de canal, chiar dacă sunt deteriorate.

Până în prezent, la Craiova au fost montate 20 de capace din plastic compozit, acestea fiind aduse experimantal de către o firmă din Turcia, a declarat joi consilierul local Gheorghe Nedelescu.

Potrivit acestuia, capacele din fontă vor fi înlocuite cu altele din plastic pe măsură ce va fi făcută reabilitarea străzilor, pentru achiziţionarea noilor capace urmând să fie organizată o licitaţie. Preţul unui capac din plastic compozit variază între 400 şi 450 de lei, a precizat Nedelescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici