Care este averea primarului din Miercurea Ciuc, vizat într-un dosar privind infracţiuni de corupţie

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, vizat de percheziţiile făcute de DNA într-un dosar privind infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, are trei apartamente şi o casă, două terenuri, precum şi obiecte de artă contemporană de 16.000 de euro şi cărţi de 33.000 de euro.

1310 afişări
Imaginea articolului Care este averea primarului din Miercurea Ciuc, vizat într-un dosar privind infracţiuni de corupţie

Care este averea primarului din Miercurea Ciuc, vizat într-un dosar privind infracţiuni de corupţie (Imagine: Shutterstock)

Primarul Raduly Robert Kalman are, potrivit ultimei declaraţii de avere, din mai 2013, un teren intravilan de 244 metri pătraţi şi unul agricol de 180 de metri pătraţi în localitatea Siculeni, ambele dobândite în 2006, prin donaţie.

De asemenea, el are trei apartamente, dintre care două în Miercurea Ciuc, unul cumpărat în 1999 şi celălalt lăsat moştenire, precum şi o casă în Siculeni, de 40 de metri pătraţi, dobândită în 2006, tot prin donaţie. Toate locuinţele sunt trecute pe numele copiilor săi.

Edilul mai deţine trei autoturisme - o Toyota Corolla, o Dacia 1310 şi o Volga Cavity - cumpărate sau lăsate moştenire.

El mai menţionează în declaraţia de avere că are obiecte de artă contemporană în valoare de 16.000 de euro, dobândite în perioada 1997 - 2013, precum şi o bibliotecă ce conţine 2.500 de volume, realizată între 1968 şi 2013, în valoare de 33.000 de euro. Primarul mai are şi obiecte decorative dobândite tot între anii 1968-2013, în valoare de 5.600 de euro.

Raduly Robert Kalman mai are două conturi curente la BRD şi OPT Bank, deschise în 2006-2008, respectiv 2008, în care deţine suma totală de 8.600, el neprecizând însă moneda. Edilul are şi un fond de investiţii de 213.000 lei, deschis în 1997 la Nederland SA.

Venitul anual obţinut ca primar se ridică la 36.644 lei, iar în calitate de cadru didactic la Universitatea ”Sapientia” din Miercurea Ciuc, el a încasat 12.108 lei. De asemenea, el precizează că soţia sa a obţinut din indemnizaţia de creştere a copilului un venit anual de 13.200 lei, iar alocaţia pentru patru copii a fost de 3.020 lei.

Raduly Robert Kalman se află la cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Miercurea Ciuc.

Din 1996 până în 2004, el a fost deputat UDMR, iar din 2006 este preşedintele Comisiei de Apel al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

El a fost urmărit penal pentru ultraj, după ce a fost denunţat că a strâns de gât un consilier local în timpul unei şedinţe a filialei locale a UDMR din iunie 2014. Surse apropiate anchetatorilor declarau atunci că, în timpul şedinţei filialei locale a UDMR din 24 iunie, care a urmat şedinţa de CL, consilierul Csucsi Andras Robert a pus în discuţie problema unui cetăţean din oraş care şi-a amenajat spaţiul verde din faţa locuinţei, iar apoi a fost amendat de municipalitate pentru acest lucru. Între primarul Raduly Robert şi consilierul respectiv a izbucnit o discuţie în contradictoriu pe această temă. Ulterior, edilul i-ar fi adresat injurii consilierului, după care neînţelegerea a degenrat, Raduly Robert strângându-l de gât pe consilier.

Primarul Raduly Robert Kalman a fost cercetat şi în 2013, când, cu prilejul zilelor oraşului Miercurea Ciuc, ar fi bătut un ofiţer SRI, nemulţumit că acesta îl fotografia în timp ce se afla în compania unei delegaţii a oraşelor înfrăţite invitate la eveniment.

La rândul său, viceprimarul Szoke Domokos, vizat şi el de ancheta procurorilor DNA, are, potrivit ultimei declaraţii de avere, un teren în Miercurea Ciuc şi unul în localitatea Porumbenii Mari. El mai menţionează o casă în Miercurea Ciuc, cumpărată în 2008, odată cu terenul, prin credit bancar pe 25 de ani.

De asemenea, el are un cont curent la BRD, de 3.790 de euro, deschis în 2008, şi un depozit bancar la OPT Bank, de 3.785 euro, deschis în 2007. Szoke Domokos mai are şi un credit contractat în 2008 şi scadent în 2033, în valoare de 182.758 euro.

Venitul anual obţinut din salariul de viceprimar se ridică la 31.260 lei.

Miercuri, procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei Miercurea Ciuc. De asemenea, anchetatorii au descins la locuinţa primarului oraşului, Raduly Robert Kalman, precum şi la domiciliul unuia dintre viceprimari, Szoke Domokos, dar şi la sediile unor firme şi la locuinţa lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primăria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare şi pentru a bloca roţile autoturismelor parcare neregulamentar. Consiliul Local Miercurea Ciuc a atribuit, în 2010, prin hotărâre, societăţii City Parking serviciul de exploatare a parcărilor şi zonelor de staţionare pe domeniul public din oraş.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineaţă, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că procurorii DNA de la Secţia de combatere a corupţiei fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2007 - 2015.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt vizaţi de fapte de corupţie primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman şi cei doi viceprimari - Szoke Domokos şi Antal Attila.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe şoferii care parchează neregulamentar în oraş. Anchetatorii spun că în relaţia cu această firmă primarul are un intermediar.

Anchetatorii mai arată, în documente, că primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mită 200.000 lei în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui magazin de materiale de construcţii. Banii ar fi fost remişi în perioada obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea magazinului.

Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz în serviciu şi în legătură cu atribuirea unei locuinţe ANL unui consilier judeţean. Astfel, primarul, ca preşedinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuinţelor ANL şi de soluţionare a cererilor pentru repartizarea locuinţelor pentru tineri, a avizat repartizarea şi, ulterior, a aprobat închirierea unei locuinţe ANL unui consilier cu care se află în relaţii apropiate, deşi acesta nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei, respectiv Miercurea Ciuc.

Totodată, primarul ar fi condiţionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobilă în favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. ”Pentru crearea aparenţei de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro să fie transferată prin virament bancar, ca şi sponsorizare, într-un cont bancar aparţinând unei societăţi având ca acţionar/administrator o persoană de încredere”, mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii spun că în perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos ”au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general . Plăţile nejustificate au fost făcute în baza unui contract încheiat de primărie cu această firmă, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act adiţional. Astfel, firma ar fi fost plătită deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi de legalitate, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general - Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi organul din subordine la nivel de judeţ, respectiv OCPI Harghita.

S.C. Topo Service S.A. a fost plătită de primărie în perioada 2007-2014, deşi OCPI Harghita a restituit de trei ori documentaţia de cadastru întocmită de S.C. Topo Service S.A. şi a înştiinţat Primăria Miercurea Ciuc şi executantul S.C. Topo Service S.A că actele nu pot fi luate în considerare la realizarea cadastrului general din localitate şi sunt lipsite de orice efecte în domeniul de activităţi pentru care au fost realizate, mai spun anchetatorii. Aceştia susţin, de asemenea, că toate plăţile au fost făcute de primărie în perioada 2007 - 2014, mare parte din ele chiar ulterior notificărilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentaţiei cadastrale întocmite. ”Toate plăţile efectuate de Primăria Miercurea Ciuc în favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrări de cadastru general în localitate au fost nejustificate şi constituie prejudiciu material adus unităţii administrativ teritoriale”, scrie în documentele anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din Bucureşti la atribuirea unui contract de lucrări pentru amenajarea de zone verzi, în valoare de peste 1,3 milioane de lei şi cofinanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu în cadrul ”Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”.

Anchetatorii spun că finanţarea investiţiei a fost supradimensionată de 100 de ori , astfel că bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel puţin 188.011 de lei.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila este suspectat că, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferenţial contractul de lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract în valoare de 18.034.663,63 lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Anchetatorii spun că, în schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societăţii câştigătoare de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale (forţă de muncă, mijloace de transport şi materiale de construcţii) la locuinţa sa din Miercurea Ciuc, care figurează ca fiind domiciliul părinţilor. Firma a realizat lucrări de construcţii la acest imobil la un preţ de 20.000 lei, în condiţiile în care costurile minime erau de 100.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici