Carmen Dan, după tragedia în care trei copii ai aceleiaşi familii au murit luaţi de viitură: Au fost două avertizări cod portocaliu

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, sâmbătă, după tragedia din Prahova în urma căreia şi-au pierdut viaţa trei copii şi un al patrulea este dat dispărut, că au fost emise două avertizări cod portocaliu de ploi torenţiale, precum şi un mesaj RO-ALERT.

1376 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan, după tragedia în care trei copii ai aceleiaşi familii au murit luaţi de viitură: Au fost două avertizări cod portocaliu

Dan, despre copiii morţi după ce au fost luaţi de viitură: Au fost două avertizări cod portocaliu

”Doresc să transmit public condoleanţe pentru familia Toader care a trecut printr-o mare tragedie cauzată de pierderea a 3 copii. Pe cel de-al 4-lea, băieţelul de 2 ani şi 6 luni, vă asigur că toată lumea îl caută cu întreaga determinare. Forţele de intervenţie, dar şi voluntarii fac toate eforturile pentru a-l găsi pe Iacob. Mama copiilor este în continuare în Spitalul Judeţean Prahova, sub asistenţă medicală şi consiliere psihologică. Am discutat azi (sâmbătă -n.r.) de mai multe ori cu prefectul de Prahova şi vă asigur că se vor face toate demersurile pentru a acorda întreg sprijinul acestei tinere familii greu încercate", a declarat Carmen Dan, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul le-a cerut oamenilor să urmeze recomandările autorităţilor atunci când se anunţă schimbări ale vremii, precizând că în cazul de la Prahova au fost emise două avertizări cod portocaliu de ploi torenţiale şi grindină.

"Raportat la situaţia din Prahova au existat ieri (vineri -n.r.) două avertizări meteorologice de cod portocaliu – prima la ora 11.00 cu intrare în vigoare de la ora 15 şi care viza cantităţi de apă de 40-50 litri/m2 şi izolat până spre 80 litri/m2, iar a doua la ora 14.23, tot de cod portocaliu care atenţiona asupra riscului de precipitaţii abundente şi de grindină. Cea de-a doua avertizare era de tip nowcasting – adică cu intrare în vigoare imediată. Prima avertizare s-a comunicat la toate primăriile, iar a doua, tocmai pentru că era cu intrare în vigoare imediată a făcut obiectul unui mesaj RO-ALERT, mesaj care s-a transmis conform datelor noastre în jurul orei 14.50", a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a precizat că prima informaţie despre evenimentul tragic a fost primită la ora 16.15, când a fost recepţionat un apel de urgenţă prin care se semnala că o persoană majoră cu patru copii au fost luaţi de apă şi "plutesc efectiv cu tot cu pat".

Atâte preşedintele Klaus Iohannis cât şi premierul Viorica Dăncilă au transmis mesaje după ce patru copii au fost luaţi de viitură la Sângeru, în judeţul Prahova. Şeful statului a cerut autorităţilor responsabile să ia toate măsurile care se impun pentru a-i ajuta pe cei care în aceste momente dificile au nevoie de sprijin, în timp ce premierul a asigurat că acest sprijin va fi acordat.

O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 9 luni şi 6 ani din localitatea Sângeru, au fost surprinşi vineri seara de viitură. Femeia a fost salvată, însă cei patru minori au fost daţi dispăruţi. Până la momentul transmiterii ştirii, trei copii au fost găsiţi morţi, un al patrulea fiind dat în continuare dispărut.

Carmen Dan: S-au autoevacuat şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane

Din cauza inundaţiilor, la nivel naţional, s-au autoevacuat şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din judeţul Prahova, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

"Efecte ale acestor fenomene s-au înregistrat la nivelul a 90 de localităţi din 22 de judeţe, însă gravitatea acestora a diferit în funcţie de intensitatea producerii lor. Conform procedurilor de reacţie la astfel de evenimente, au fost operaţionalizate grupele operative la nivelul a 25 de judeţe şi a fost ridicată capacitatea operaţională – adică a fost mobilizat personal suplimentar la nivelul judeţelor Prahova şi Argeş", a declarat Carmen Dan, la ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul a avut mobilizaţi peste 10.000 de oameni şi peste 4.000 de mijloace de intervenţie în judeţele unde au fost şi mai sunt încă intervenţii, în condiţiile în care alţi peste 7.000 de oameni au fost implicaţi sâmbătă în evenimentul ocazionat de vizita Papei, a completat Dan.

"Situaţia nu este încă finalizată, dar sunt deja judeţe unde putem spune că lucrurile s-au normalizat. În aceste judeţe, am cerut dimineaţă să se înceapă inventarierea pagubelor ca o primă măsură până când vom începe şi evaluarea acestora. Punctual, s-au luat măsuri de sprijin pentru comunităţile unde au apărut probleme la reţeaua de apă potabilă cum ar fi spre exemplu localitatea Vipereşti din judeţul Buzău unde s-a asigurat transportul de apă potabilă pentru 200 de persoane, cantitatea de apă fiind îndeajuns pentru 4 zile. De asemenea, acolo unde s-a impus, am cerut prefecţilor să asigure containere pentru cazarea temporară a persoanelor ale căror locuinţe au fost inundate şi care nu s-au putut muta la rude sau în alte spaţii temporare", a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a prezentat şi un inventar preliminar al pagubelor înregistrate în urma inundaţiilor. Astfel, 624 de locuinţe au fost afectate de ape; inundaţiile au afectat cinci sedii ale unor instituţii publice, respectiv un liceu din Ploieşti, Spitalul Judeţean din Ploieşti, un sediu IPTF din Iaşi şi două judecătorii una din Roman, judeţul Neamţ şi din Olteniţa, judeţul Călăraşi; 10 drumuri naţionale sunt afectate, iar 5 drumuri judeţene sunt afectate temporar.

În prezent, mai sunt probleme pe DN 73 D pe raza localităţii Boteni unde s-a produs o alunecare de teren pe o zonă de aproximativ 200 de metri şi a fost nevoie de o deviere a traficului rutier până la îndepărtarea obstacolelor de pe artera rutieră. Al doilea este DJ 100 H în judeţul Prahova.

La nivel naţional s-au autoevacuat şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din judeţul Prahova. Tot în Prahova în localitatea Apostolache 16 persoane sunt izolate într-o zonă din cauza a două podeţe care s-au dărâmat.

"De asemenea, am cerut ca în judeţele unde sunt probleme la alimentarea cu electricitate să crească numărul echipelor de intervenţie şi să se lucreze în continuare până la lăsarea întunericului. Spre exemplu în Prahova au fost peste 5.000 de abonaţi fără energie electrică, iar acum mai sunt în jur de 400. Evident că această primă evaluare va fi completată pe parcursul zilei de mâine astfel încât luni dimineaţă să putem avea dimensiunea pagubelor produse la nivel naţional", a completat Carmen Dan.

Taguri:
carmen dan,
prahova,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici