Cătălin Voicu rămâne în arest încă 30 de zile

Instanţa supremă a prelungit cu 30 de zile arestul preventiv în cazul senatorului Cătălin Voicu, după ce vineri a fost dezbătută cererea DNA în acest sens, proces în care avocaţii senatorului au contestat legalitatea şi modul în care au fost obţinute interceptările în acest dosar.

117 afișări
Imaginea articolului Cătălin Voicu rămâne în arest încă 30 de zile

Cătălin Voicu rămâne în arest încă 30 de zile (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Măsura arestului preventiv a fost prelungită până în 30 mai.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de 9 judecători al instanţei supreme.

La termenul de vineri al procesului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat cu uşile închise propunerea DNA de prelungire, cu 30 de zile, a perioadei de arest preventiv în cazul lui Cătălin Voicu.

La terminarea şedinţei de judecată, unul dintre avocaţii lui Cătălin Voicu, Ioan Cazacu, a declarat că interceptările ce stau la baza acestui dosar au fost obţinute nelegal şi că SRI a interceptat mai mult de 120 de zile, termenul prevăzut de lege.

Astfel, a arătat avocatul, interceptările făcute de SRI s-au întins pe o perioadă mai mare de patru luni de zile şi s-a depăşit termenul legal prevăzut de normele legale în vigoare, respectiv acelea că o persoană nu poate fi interceptată mai mult de 120 de zile.

Avocatul a mai precizat că procurorii au depus la dosar, în susţinerea cererii de prelungire a arestului preventiv, şi o serie de declaraţii date în perioada 19-21 aprilie de către mai mulţi martori din acest dosar.

Avocatul a spus că procurorii nu au depus totuşi "o declaraţie foarte importantă, în opinia apărării, respectiv cea a unui asociat al presupusului fin al lui Cătălin Voicu", care dovedeşte, practic, seriozitatea martorului Floarea.

Avocatul s-a referit la omul de afaceri Niculae Ungureanu, acţionarul majoritar al societăţii prahovene de construcţii "Moldocons", cel căruia omul de afaceri Dan Floarea i-ar fi transferat o creanţă de aproximativ 300.000 de euro, bani împrumutaţi de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, prin intermediul lui Voicu.

Avocatul a mai spus că instanţa nu a acordat un drept efectiv la apărare, în sensul că i-a permis să studieze cele 17 volume de urmărire penală doar o jumătate de oră.

Avocatul a susţinut că singurul document pe care l-a putut studia concret a fost referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestului.

Totodată, Cazacu a mai precizat că a făcut o cerere separată în cadrul procesului de vineri, prin care a cerut magistraţilor să constate dacă completul de judecată şi avocatul deţin certificate ORNISS, care să le dea dreptul să acceseze documentele clasificate din dosar. Cazacu a spus că la această cerere instanţa va trebui să se pronunţe separat.

În cazul senatorului Cătălin Voicu, ICCJ a decis arestarea preventivă a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu, Marius Locic şi a judecătorului Florin Costiniu de la instanţa supremă, însă după trei zile, în urma unei contestaţii a acuzaţilor, ei au fost eliberaţi de un complet de nouă judecători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici