Câteva sute de persoane din şapte localităţi din judeţul Botoşani, în pericol de evacuare

Câteva sute de persoane din şapte localităţi din judeţul Botoşani, aflate în zona inundabilă Mihăileni-Tudora, ar putea fi evacuate, marţi seară, din cauza pericolului de inundaţii pe râul Siret.

23 afișări
Imaginea articolului Câteva sute de persoane din şapte localităţi din judeţul Botoşani, în pericol de evacuare

Câteva sute de persoane din şapte localităţi din judeţul Botoşani, în pericol de evacuare (Imagine: Gabrela Dobos/Arhiva Mediafax Foto)

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Dorina Lupu, marţi seară autorităţile din şapte localităţi erau în alertă şi informau populaţia cu privire la pericolul evacuării, ca urmare a creşterii debitului râului Siret.

La rândul său, subprefectul de Botoşani Daniel Moruzi a declarat că în acest moment autorităţile merg "din poartă în poartă" şi le explică oamenilor care este pericolul inundaţiilor, pentru a înţelege şi a nu exista probleme în cazul în care se va impune evacuarea.

Conform surselor citate, în prezent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani preia datele de la primarii comunelor situate în zonele inundabile, pentru a şti cu exactitate câte persoane vor fi evacuate, precum şi locul în care acestea vor fi adăpostite.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani s-a întrunit, marţi, la Dorohoi, pentru a stabili o serie de măsuri pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţiile produse cu o zi în urmă.

Prefectul judeţului Botoşani a transmis Guvernului un proiect de hotărâre prin care solicită acodarea, din fondul de rezervă al statului, a 46.000 de cutii de conserve, 40.000 de litri de apă minerală şi 20 de tone de motorină.

Conform ultimului bilanţ al ISU Botoşani, în municipiul Dorohoi au fost afectate de inundaţii 2.600 de persoane şi aproximativ 900 de locuinţe şi gospodării. Localitatea nu este alimentată cu apă şi sunt probleme şi cu alimentarea energiei electrice în şase zone. Din acest motiv, inspectorul general şcolar Ada Macovei a solicitat autorităţilor să remedieze defecţiunile tehnice apărute la Liceul Ghica şi Liceul Regina Maria din municipiul Dorohoi, unde miercuri urmează să se susţină bacalaureatul.

Pentru persoanele evacuate, Primăria municipiului Botoşani a identificat şi pus la dispoziţie 60 de locuri de cazare la Spitalul Municipal Dorohoi, 60 de locuri la Seminarul Teologic Botoşani şi 100 de locuri la Şcoala Specială.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a spus, marţi, în videoconferinţa cu prefecţii, că în judeţul Botoşani şase persoane au murit în urma inundaţiilor.

El a precizat că au fost trimise ajutoare către judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Tulcea şi Bacău, afectate de inundaţiile din ultimele zile.

Blaga a precizat că în judeţul Botoşani au fost trimise 20 de tone de motorină, 20.000 de litri de apă minerală, 4.800 de kilograme de conserve de carne şi 1.800 de kilograme de pateu de ficat.

Debitul Siretului ar urma să ajungă, miercuri dimineaţă, la 2.000 de metri cubi pe secundă în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi dimineaţă, creşterea fiind generată de intrarea pe cursul românesc a unui vârf de viitură venind dinspre Ucraina.

Hidrologii au instituit, marţi, cod roşu pe mai multe sectoare ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Covasna, având în vedere prognoza meteorologică şi nivelul apei din sol, noua avertizare fiind valabilă până miercuri.

Judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui sunt, până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de ploi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici