Cazanciuc a retras propunerile de numire a procurorilor Bendeac şi Cerbu. Procurorii propuşi pentru funcţii de conducere în DNA, delegaţi începând de astăzi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora.

2276 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc a retras propunerile de numire a procurorilor Bendeac şi Cerbu. Procurorii propuşi pentru funcţii de conducere în DNA, delegaţi începând de astăzi

Robert Cazanciuc (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

De asemenea, Cazanciuc a hotărât înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.

Totodată, ministrul justiţiei a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru - care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.

Procurorii propuşi de Cazanciuc pentru funcţii de conducere în DNA, delegaţi începând de vineri

Procurorii Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru, pentru care ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a cerut CSM aviz în vederea numirii în posturi de conducere din DNA, au fost delegaţi pe funcţii, începând de vineri, de către procurorul general Tiberiu Niţu.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de noile propuneri înaintate de ministrul justiţiei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţiile de procuror şef, procuror şef adjunct la Secţia de combatere a corupţiei, respectiv procuror şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Public.

În acest context, "în vederea asigurării stabilităţii şi eficienţei manageriale la nivelul celor două secţii", procurorul general Tiberiu Niţu a dispus încetarea delegării procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru în funcţiile şef al Secţiei de combatere a corupţiei, adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, şef serviciu al Secţiei de combatere a corupţiei şi, respectiv, adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Totodată, Niţu a dispus delegarea începând de vineri, pentru şase luni, a aceloraşi Gheorghe Popovici, ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct al acestuia, precum şi a Marianei Alexandru, în funcţia de adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, "a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA", a spus Kovesi, miercuri seară, la TVR 1.

"Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire", a subliniat Kovesi, arătând că, de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.

Întrebată dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi.

"N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru - Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu - şi nu contestă capacităţile acestora, "dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă".

"Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea", a spus Kovesi.

Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. "Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I", a adăugat Kovesi.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

În 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că "din decenţă" s-a consultat cu procurorul şef al DNA când a făcut propunerile pentru funcţii de conducere la direcţie, iar aceasta a avut alte opţiuni, şi anume pe Mariana Alexandru şi Lucian Papici.

"M-am consultat, bineînţeles, şi cu doamna Kovesi când am făcut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime opţiuni, şi anume doamna Alexandru şi domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste opţiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul că soţul doamnei Alexandru a fost propus şef de secţie la militară şi nu putem avea soţ-soţie, din patru funcţii de conducere, la nivelul secţiilor", a spus Cazanciuc, după şedinţa Plenului CSM.

Magistraţii Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu urmau să fie intervievaţi de Secţia pentru procurori a CSM în 28 octombrie.

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Iuliana Bendac, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici