Cazul bebeluşului ars: Asistenta spune că era singură, colega sa fiind în concediul fără plată

Asistenta care a uitat un bebeluş în incubator a spus, la audieri, că în seara incidentului era singură la 27 de copii, colega sa de tură fiind în cele patru zile de concediu fără plată decise de Guvern, a declarat, joi seară, vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Bucureşti, Florian Chiru.

24 afișări
Imaginea articolului Cazul bebeluşului ars: Asistenta spune că era singură, colega sa fiind în concediul fără plată

Cazul bebeluşului ars: Asistenta spune că era singură, colega sa fiind în concediul fără plată (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat de ce colega asistentei era în concediul fără plată decis de Guvern în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a anunţat că măsura intră în vigoare de luni, adică la trei zile după producerea incidentului, Chiru a precizat că probabil la Maternitatea Bucur a fost "un exces de zel".

"Nu vreau să scuz pe nimeni. Vom analiza cazul şi vom da sacţiunile prevăzute de lege, chiar cele mai aspre, dacă se impun. Dar, dacă autorităţile nu vor face nimic pentru acoperirea golului de aproape 30.000 de asistente la nivel naţional, nu vor achiziţiona aparatură şi nu vor finanţa sistemul la nivelul necesar, vom risca să mai avem probleme", a declarat, pentru MEDIAFAX, Florian Chiru, după audierea asistentei.

El a mai spus că asistenta suferă pentru incidentul care "a adus atâta suferinţă copilului şi familiei acestuia".

"Nimeni nu neagă greşeala asistentei. Primul care a sancţionat-o a fost însuşi fiul ei, care i-a zis: «Ce faci mamă, te-ai apucat să nenoroceşti copii după 32 de ani de meserie». Această femeie este distrusă. Ea a povestit cele întâmplate şi a dat o declaraţie scrisă în acest sens", a adăugat vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Bucureşti.

Potrivit lui Chiru, asistenta a explicat, la audiere, că în seara incidentului era singură la 27 de copii şi că a lipsit doar 15-20 de minute, pentru a înregistra un nou-născut.

"După ce a pus bebeluşul în incubator pentru fototerapie, a plecat la sala de naşteri pentru că se născuse un alt copil. A lipsit 15-20 de minute, cât au durat formalităţile pentru nou-născut. Acest interval de timp este real, el regăsindu-se exact în datele înregistrate la copilul din sala de naşteri", a adăugat Chiru, citând din declaraţia asistentei.

Ancheta în acest caz va continua, urmând să fie analizate fişa de post, timpul de execuţie şi graficele.

"Rezultatul anchetei va fi făcut public. Nu vrem să ascundem nimic, dar nici să facem o anchetă sub presiuni. Regretăm cele întâmplate şi mulţumim domnului profesor Enescu pentru ceea ce a făcut pentru bebeluş", a conchis Chiru.

Bebeluşul s-a născut în 11 noiembrie, la Maternitatea Bucur, iar în noaptea de 13 spre 14 noiembrie a fost dus la incubator pentru că a făcut icter.

Copilul a fost operat în 16 noiembrie, la Spitalul "Grigore Alexandrescu", pentru arsură extensivă profundă. Medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" i-au făcut transplant de piele, înlăturând 18 la sută din suprafaţa carbonizată când a fost uitat în incubator.

Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că starea bebeluşului este bună la trei zile de la transpant, dar nu au fost depăşite toate riscurile, prognosticul fiind rezervat.

"Din fericire, micuţul nu a făcut febră, respiră spontan şi este hrănit natural de mama lui", a mai spus profesorul Dan Enăchescu.

În urma incidentului, conducerea Spitalului "Sfântul Ioan", unitate care are în subordine Maternitatea Bucur, a hotărât desfacerea contractului de muncă în cazul asistentei care a uitat bebeluşul în incubator.

Şeful Secţiei la neonatologie şi asistenta şefă au fost şi ei sancţionţi cu diminuarea salariului cu 10 la sută pentru trei luni şi schimbarea din funcţiile de conducere.

Parinţii bebeluşului s-au prezentat, joi, la Parchetul instanţei supreme, unde se fac cercetări "in rem" pentru vătămare corporală, ei susţinând că vor cere daune spitalului, dar şi personalului medical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici