Cazul violului de la Vaslui: CSM respinge cererea de apărare a judecătoarei care a eliberat din arest violatorii

CSM a respins cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulate de Georgina Moldovan, de la Judecătoria Vaslui, care în aprilie a dispus eliberarea din arest a trei dintre cei şapte tineri acuzaţi de viol, magistratul spunând că a stabilit arestul la domiciliu şi pentru că aşa i-a cerut tânăra.

756 afișări
Imaginea articolului Cazul violului de la Vaslui: CSM respinge cererea de apărare a judecătoarei care a eliberat din arest violatorii

CSM respinge cererea de apărare a judecătoarei care a eliberat din arest violatorii din Vaslui

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuţie, marţi, raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a reputaţiei profesionale a judecătorului Georgina Moldovan, fost preşedinte al Judecătoriei Vaslui.

Georgina Moldovan a arătat că a formulat această cerere după ce în presă au apărut mai multe informaţii neadevărate referitoare la ea şi la familia ei, printre care că a fost detaşată la Şcoala Naţională de Grefieri ca recompensă pentru acest dosar şi că soţul ei ar fi rudă sau consătean cu unul dintre cei şapte tineri judecaţi în dosarul de viol, dar şi că ar fi existat o înţelegere între poliţie, parchet şi judecători să fie favorizaţi inculpaţii.

Judecătorul a spus că toate aceste afirmaţii au fost demontate, dar imaginea sa publică şi reputaţia sa profesională au fost afectate, ea neavând posibilitatea să se apere.

În ce priveşte decizia sa din 2 aprilie, în cazul măsurilor preventive pentru trei dintre cei şapte tineri acuzaţi de viol, judecătorul Georgina Moldovan a spus că tânăra i-a cerut, în şedinţa de judecată, arest la domiciliu pentru cei care au recunoscut fapta.

"Persoana vătămată a venit şi a cerut în sală pentru cei trei. (...) Am ieşit din sală şocată că mi-a cerut persoana vătămată asta - arestul la domiciliu pentru cei trei care au recunoscut. S-a opus cu privire la cei patru care nu au recunoscut şi mi-a cerut pentru cei trei.(...) Nu eram obligată, dar nu mai puteam motiva o respingere. Era de cinci luni", a spus judecătorul Georgina Moldovan la CSM.

În 2 aprilie, judecătorul a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru Ionuţ Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru şi Ioan Surleac şi a menţinut starea de arest pentru Ovidiu Silviu Burada, Silviu Avădănei, Paul Andrei Burlacu şi Petrică Ionuţ Bolboceanu.

În ce priveşte decizia ca şedinţa de judecată să fie nepublică, Georgina Moldovan a spus că a vrut astfel să o proteja pe fată.

"Dacă nu era şedinţă nepublică, ziariştii ar fi putut să afle aspecte relevante din dosar, pentru că dosarul a fost greşit ales pentru lupta împotriva abuzurilor sexuale, nu este cel mai reprezentativ şi în niciun caz eu nu sunt apărătoarea unor inculpaţi. Am dat pedepse mari la viol. Am avut pedepse cu 12 ani şi şase luni. Eu voiam doar să aflu adevărul acolo", a mai arătat judecătorul.

Georgina Moldovan a demisionat din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui, fiind detaşată, din 1 mai, ca formator la Şcoala Naţională de Grefieri, unde va preda, timp de trei ani, Procedura Penală. Georgina Moldovan a fost preşedinte al Judecătoriei Vaslui din iulie 2013.

Judecătorii care au dispus punerea în libertate a celor şapte tineri din Vaslui, condamnaţi pentru că au violat o fată de 18 ani, nu vor fi sancţionaţi disciplinar, după ce Inspecţia Judiciară a constatat că aceştia nu şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Astfel, Inspecţia Judiciară nu a promovat acţiunea disciplinară către Secţia pentru judecători a CSM.

Pe de altă parte, în luna august, Inspecţia Judiciară a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a trei dintre cei şapte violatori. Acţiunea disciplinară urmează să fie discutată în şedinţa din 7 octombrie de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM , care va decide dacă Ingrid Botezatu va fi sau nu sancţionată.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri acuzaţi de viol. Inspectorii din cadrul Direcţie de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început, pe 24 iulie, cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind definitivă.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat şapte ani de închisoare.

Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică cinci ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare.

De asemenea, instanţa vasluiană a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor şapte, în prezent aceştia fiind încarceraţi la Penitenciarul Vaslui.

Sentinţa în cazul celor şapte tineri a fost contestată de către avocatul fetei, de procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui, şi de cei şapte tineri. Primul termen al apelului este marţi 6 octombrie, la Curtea de Apel Iaşi. Sentinţa dată de instanţa ieşeană va fi definitivă.

Cei şapte tineri au fost judecaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici