Ce a determinat declanşarea incendiului de la "Maternitatea Giuleşti". Motivarea deciziei instanţei în acest dosar

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, a fost determinat de încălcarea unor reguli esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţii, arată Judecătoria Sectorului 6, în motivarea deciziei de condamnare din dosar.

1724 afișări
Imaginea articolului Ce a determinat declanşarea incendiului de la "Maternitatea Giuleşti". Motivarea deciziei instanţei în acest dosar

Ce a determinat declanşarea incendiului de la "Maternitatea Giuleşti" (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Incendiul a fost determinat de încălcarea unor reguli esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţii, verificarea cu regularitate a instalaţiei electrice fiind necesară pentru înlăturarea riscurilor de scurtcircuitare şi incendiu, iar obligaţia de supraveghere în permanenţă a pacienţilor fiind primordială în activitatea de terapie intensivă", se arată în motivarea instanţei.

Judecătoria Sectorului 6 mai subliniază, în motivare, că "decesele şi vătămările corporale s-au produs chiar într-o unitate sanitară, instituţie ce este înfiinţată tocmai pentru a salva de la deces, prin acordarea tratamentelor medicale şi supravegherea pacienţilor".

"În ceea ce priveşte sursa de iniţiere a incendiului, s-a stabilit că aceasta a fost supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului cablului de alimentare cu energie electrică a aparatului de aer condiţionat", se mai precizează în documentul citat.

Instanţa mai arată că supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului a fost determinată de mai mulţi factori, între care utilizarea aceleiaşi prize pentru alimentarea aparatului de aer condiţionat AC 1 şi a hotei cu flux laminar, utilizarea repetată a prizei de către consumatori electrici diferiţi sau oxidarea superficială a ploturilor de metal ale ştecherului datorită prezenţei oxigenului în atmosfera încăperii.

În 9 iulie 2013, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 6 la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giuleşti, o amendă penală de 400.000 de lei.

Potrivit deciziei instanţei, Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte 80.000 de lei amendă penală. Dacă această decizie va rămâne definitivă, Maternitatea Giuleşti urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penală de 400.000 de lei.

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu este definitivă.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici