Ce caută românii când închiriază o locuinţă: Suprafaţă medie şi chirii de 200-300 euro/lună

Cele mai căutate locuinţe pentru închiriere sunt cele cu suprafeţe între 66 şi 100 metri pătraţi şi cu chirii de 200-300 de euro pe lună.

109 afișări
Imaginea articolului Ce caută românii când închiriază o locuinţă: Suprafaţă medie şi chirii de 200-300 euro/lună

Ce caută românii când închiriază o locuinţă: Suprafaţă medie şi chirii de 200-300 euro/lună (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit sondajului realizat de Agenţia pentru Locuinţe Noi şi www.imobiliare.ro, 40% dintre respondeţi ar fi dispuşi să achite chirii lunare de 200- 300 de euro, 30% de 150-200 euro. Numai 15% îşi permit chirii peste 300 de euro, în timp ce alţi 15% au declarat că pot plăti până în 150 de euro/lună.

Cele mai căutate locuinţe pentru închiriere sunt cele cu suprafeţe între 66 şi 100 metri pătraţi, indicate de 30% dintre respondenţi. Acestea sunt urmate de garsoniere şi apartamente mici de 36-50 metri pătraţi şi de locuinţele de 51-65 metri pătraţi, preferate fiecare de câte 25% dintre respondenţi.

În acelaşi timp, numai 5% au spus că sunt interesaţi să închirieze locuinţe de peste 100 metri pătraţi, iar garsonierele de 25-35 metri pătraţi sunt căutate de 15% dintre respondenţi.

Principalul criteriu în alegerea unei locuinţe pentru închiriere este valoarea chiriei lunare, în condiţiile în care 75% dintre persoanele intervievate au răspuns că se uită în primul rând la acest indicator. De asemenea, pentru 45% dintre respondenţi este foarte important ca locuinţa să fie decomandată, iar pentru 30% este important acest aspect.

În topul cerinţelor urmează dotările şi gradul de renovare a locuinţei. Astfel pentru dotări (aragaz, frigider, maşină de spălat) pentru 55% dintre respondenţi este foarte important şi pentru 15% important.

În ceea ce priveşte renovarea 35% dintre respondenţi au apreciat-o ca fiind foarte importantă şi 35% ca fiind importantă.

Potenţialii clienţi nu îşi doresc însă neapărat ca locuinţa să fie nouă, mai degrabă contează mobilierul nou şi calitatea vecinilor. Locul de parcare contează pentru 55% dintre respondenţi, dar şi accesul la mijloacele de transport în comun.

Spre deosebire de beneficiarii interesaţi să achiziţioneze locuinţe, pentru cei interesaţi să închirieze contează mai puţin distanţa faţă de dotările educative - grădiniţă, şcoală sau liceu şi nici cele medicale (spital, clinica), ori cele pentru relaxare şi petrecerea timpului liber (mall, restaurante, cinematografe, săli şi terenuri de sport).

În ceea ce priveşte perioada de închiriere, potenţialii beneficiari sunt interesaţi de durate medii. Astfel, 45% dintre respondenţi au declarat că sunt interesaţi să închirieze o locuinţe pe o perioadă cuprinsă între unul şi doi ani. Pentru mai mult de doi ani vor să închirieze circa 40% dintre respondenţi. În acelaşi timp, 10% au declarat că doresc să închirieze pe perioadă scurtă de 6-12 luni, iar 5% chiar pe mai puţin de 6 luni. Potenţialii beneficiari interesaţi să închirieze sunt în special tineri, astfel că 30% dintre potenţialii clienţi au sub 30 de ani, 20% au între 30 şi 35 de ani, 15% au între 35 şi 40 de ani, 15% au între 40 şi 45 de ani, între 45 şi 50 de ani au 10%, iar peste 50 ani alţi 10% dintre respondeţi.

Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie - martie 2011 pe bază de chestionar publicat pe portalul imobiliar www.imobiliare.ro. Au fost prelucrate răspunsurile valide a 260 de respondenţi.

Lansat în ianuarie 2000, imobiliare.ro are peste 21.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici