CE: Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat să obţină rezultate, însă procesele rămân lungi

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat să obţină rezultate constante şi convingătoare în ceea ce priveşte anchetele şi trimiterile în judecată în cazuri de corupţie la nivel înalt, însă procesele rămân de lungă durată, se arată în raportul CE publicat marţi.

17 afișări
Imaginea articolului CE: Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat să obţină rezultate, însă procesele rămân lungi

CE: Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat să obţină rezultate, însă procesele rămân lungi

Autorii documentului constată "o tendinţă către pedepse mai severe şi către o scădere a numărului de pedepse cu suspendare" în dosarele instrumentate de DNA, însă modelul, regăsit la nivelul primei instanţe, nu se menţine şi la nivelul hotărârilor definitive, unde rămâne valabilă tendinţa de a impune pedepse mici şi cu suspendare.

Raportorii CE amintesc de recomandările formulate în iunie 2009 de un grup de lucru mixt cu privire la inconsecvenţele şi clemenţa pedepselor în cazuri de corupţie. Ei susţin că "s-au luat unele măsuri, însă acestea nu sunt încă puse efectiv în aplicare".

Pe de altă parte, CE afirmă că procesele "rămân de lungă durată", iar împotriva unor politicieni cunoscuţi "nu au fost pronunţate încă decât puţine hotărâri în primă instanţă".

CE critic şi faptul că excepţiile de neconstituţionalitate "continuă să întârzie" judecarea cauzelor de corupţie la nivel înalt, amintind despre proiectul "micii reforme" a sistemului judiciar, care "aşteaptă să fie adoptat în Parlament".

Citeşte aici integral Raportul Comisiei Europene

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici