Ce sfaturi dă MAE românilor care merg în străinătate: Spălaţi-vă pe mâini şi nu umblaţi desculţi

Românii care călătoresc în străinătate trebuie să încheie o asigurare medicală, avertizează MAE într-un nou Ghid de asistenţă medicală, care îi mai sfătuieşte pe turişti să se spele pe mâini cu apă şi săpun, să nu umble desculţi, să nu bea apă de la robinet şi să nu mănânce de la vânzători ambulanţi.

882 afişări
Imaginea articolului Ce sfaturi dă MAE românilor care merg în străinătate: Spălaţi-vă pe mâini şi nu umblaţi desculţi

Ce sfaturi dă MAE românilor care merg în străinătate: Spălaţi-vă pe mâini şi nu umblaţi desculţi (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilorromâni care se deplasează peste hotare în perioada următoare"Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români carecălătoresc în străinătate", în scopul informării adecvatea acestora privind reglementările specifice diferitelor statereferitoare la asistenţa medicală.

Ghidul a fost realizat de către Departamentul Consular, cusprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi în colaborarecu misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României înstrăinătate. Ghidul oferă informaţii privind încheierea uneiasigurări medicale pentru cetăţenii care călătoresc în diferitestate, principalele norme de igienă care trebuierespectate şi recomandări pentru cetăţenii care decid să sedeplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical.

MAE atrage atenţia că fiecare cetăţean român care se deplaseazăîn străinătate are obligaţia de a deţine o asiguraremedicală. În cazul deplasărilor turistice în străinătate,asigurarea trebuie încheiată în prealabil în România. De asemenea,românii care călătoresc în străinătate sunt îndemnaţi să seintereseze în prealabil asupra situaţiei medicale din ţararespectivă şi să se asigure că în zona în care urmează să sedeplaseze nu este nevoie de vaccinuri.

Românii care călătoresc pe teritoriul unor state membre UE saudin Spaţiul Economic European sunt sfătuiţi să-şi procure înaintede deplasare Cardul european de asigurări sociale de sănătate. MAEavertizează că o asigurare privată de sănătate nu poate ficonsiderată un înlocuitor al cardului, ci doar un mijloccomplementar de asigurare a accesului la anumite serviciimedicale.

Ministerul mai atrage atenţie că fiecare cetăţean "estedirect responsabil pentru plata eventualelor îngrijirimedicale", misiunile diplomatice neasigurând facilităţi denatură financiară.

Ministerul oferă şi o serie de sfaturi generale. Astfel, ceicare urmează un tratament medicamentos sunt îndemnaţi să ia cu eireţeta, să verifice dacă medicamentele pe care trebuie să le ia nusunt interzise în locul unde se vor deplasa şi să ia doarcantităţile necesare pentru uzul personal.

În ceea ce priveşte asigurările de sănătate, românii suntîndemnaţi să verifice clauzele acesteia, tipurile de serviciimedicale pe care le acoperă, valabilitatea şi valoarea maximă apoliţei de asigurare precum şi unităţile medicale din ţara dedestinaţie care recunosc asigurarea respectivă. De asemenea,românii care doresc să facă sporturi extreme în timpul vacanţeisunt atenţionaţi să verifice, mai înainte, dacă poliţa lor deasigurare acoperă şi incidente produse în astfel de contexte.

Ghidul MAE are şi o rubrică intitulată "Ştiaţi că...", de underomânii interesaţi pot afla că în unele state o zi despitalizare poate costa chiar şi 1.000 de euro, dar şi că,pentru a primi viză de intrare în unele ţări precum Angola,Algeria, Africa de Sud, Arabia Saudită sau Iran, trebuie sădovedească faptul că au încheiată o asigurare medicală prealabilăîn România.

De asemenea, românii sunt informaţi că în statele din AmericaCentrală nu se fac internări dacă nu se depune în avanscontravaloarea a două sau trei zile de spitalizare şi de asemeneanu se fac intervenţii chirurgicale - nici măcar cele deurgenţă - până când unitatea medicală nu obţineconfirmarea scrisă a societăţii de asigurare referitoare laacoperirea poliţei de asigurare.

Românii care aleg să călătorească în Afganistan, Somalia,Pakistan, Irak, Iran, Ciad, Yemen sau în alte state cu riscurifoarte ridicate de securitate sunt avertizaţi că nu vorputea beneficia de servicii medicale decontate din FondulNaţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Ghidul conţine de asemenea şi un capitol referitor la importanţarespectării normelor de igienă, dar şi a condiţiilor climatice.Astfel, românii care călătoresc în Grecia sunt atenţionaţi cătemperaturile depăşesc 40 de grade vara, astfel încât există risculinsolaţiilor, al arsurilor solare, al deshidratării şi chiar alproducerii de accidente vasculare.

În schimb, românii care călătoresc în ţările nordice suntavertizaţi că în această zonă este mai frig iar clima este unaumedă, în timp ce în Africa există riscul producerii de furtuni denisip.

"În perioada de vară, purtaţi haine uşoare, de culoare deschisăşi aveţi în permanenţă capul acoperit! Beţi multă apă pentru aevita deshidratarea! Evitaţi zonele foarte aglomerate şi expunereaîndelungată la soare! Folosiţi creme cu factor ridicat de protecţiesolară! Spălaţi-vă des mâinile cu apă şi săpun!", sunt câtevadintre sfaturile medicale pe care românii le pot regăsi în ghidulMAE.

Ministerul îi mai îndeamnă pe români să fie atenţi la consumulalimentelor uşor alterabile, să nu mănânce de la vânzătoriiambulanţi, să spele foarte bine fructele şi legumele pe care leconsumă, să nu bea apă de la robinet, din fântână sau din lac, sănu meargă desculţi şi să folosească plase sau spray-uri împotrivaţânţarilor.

Ministerul Afacerilor Externe le reaminteşte românilor ca,înainte de orice deplasare în străinătate, să verifice informaţiilereferitoare la ţara în care călătoresc, care sunt postate larubrica "Sfaturi de călătorie" de pe site-ul MAE. De asemenea,începând de astăzi, în cadrul aceleaşi rubrici, la secţiuneaGhiduri de călătorie va putea fi consultat şi Ghidul de asistenţămedicală.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici