Ce spune GCS despre cazurile COVID-19 din HoReCa

Publicat: 07 10. 2020, 09:33
Actualizat: 24 08. 2021, 09:38

„Având în vedere interpretarea eronată apărută în spaţiul public în privinţa Raportului săptămânal de supraveghere (21 septembrie – 4 octombrie), realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, referitor la analiza unităţilor în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv în domeniul Horeca, suntem abilitaţi să facem următoarea precizare: În cadrul analizei au fost incluse persoanele care, în anchetele epidemiologice, au declarat mediul în care s-au aflat în contact cu alte persoane confirmate pozitiv. Din acest punct de vedere, în cazul Horeca, este vorba de persoane care au declarat că lucrează în industria ospitalităţii şi au intrat în contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus”, arată GCS.

Grupul precizează că analiza nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea HoReCa şi nici diferenţierea riscului în funcţie de spaţiul (închis sau în aer liber) în care se desfăşoară activitatea.

HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România) a trimis marţi o adresă oficială mai multor demnitari din fruntea statului, marţi, prin care solicită ca industria să fie tratată corect de către autorităţi, în contextul în care a avut pierderi mari din cauza pandemiei de COVID-19. 

În Bucureşti, de miercuri, 7 octombrie, se închid restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele şi sălile de spectacol. Purtarea măştii devine obligatorie în apropierea şcolilor.