CE vrea dublarea numărului de tineri care studiază în străinătate şi propune creşterea bugetului

Planul de buget al CE pentru 2014-2020 prevede creşterea semnificativă a investiţiilor UE pentru educaţie, tineret şi creativitate, unul din obiectivele cheie fiind dublarea numărului de tineri, profesori şi cercetători care primesc burse pentru a învăţa şi a se forma în străinătate, informează CE.

253 afișări
Imaginea articolului CE vrea dublarea numărului de tineri care studiază în străinătate şi propune creşterea bugetului

CE vrea dublarea numărului de tineri care studiază în străinătate şi propune creşterea bugetului (Imagine: Shutterstock)

Prin strategia de stimulare a ocupării forţei de muncă, Comisia Europeană are drept obiectiv aproape dublarea numărului de tineri, profesori şi cercetători care primesc burse UE pentru a învăţa şi pentru a se forma în străinătate, de la 400.000 de beneficiari pe an în prezent, la aproape 800.000 în viitor.

"Acesta este unul dintre obiectivele-cheie care stau la baza creşterii semnificative a investiţiilor UE pentru educaţie, tineret şi creativitate, propus de Comisie în planul său de buget pentru 2014-2020", a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Îmbunătăţirea educaţiei şi formării profesionale şi sprijinirea persoanelor în obţinerea competenţelor adecvate este esenţială pentru satisfacerea viitoarelor necesităţi de locuri de muncă şi pentru lupta împotriva sărăciei, iar o mai mare investiţie în industriile creative va stimula oportunităţile de angajare într-un sector care reprezintă 4,5 la sută din PIB-ul UE şi 3,8 la sută din ocuparea forţei de muncă.

"Acest buget reprezintă o veste excelentă pentru persoanele şi organizaţiile active în educaţie, creativitate şi inovare. Investirea în aceste domenii reprezintă unul dintre cele mai bune planuri de afaceri şi ocupare a forţei de muncă pentru viitorul Europei. Dorim să încurajăm mai multe persoane să profite de ocazia de a învăţa, de a lucra sau de a participa la acţiuni de voluntariat în străinătate, pentru că această experienţă este de nepreţuit pentru dezvoltarea competenţelor şi pentru perspectiva ocupării unui loc de muncă. Ne concentrăm pe măsuri cu valoare adăugată care contribuie la obiectivele Europa 2020 de creştere economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii", a mai arătat comisarul european.

Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educaţie, formare profesională şi tineret va aloca 15,2 miliarde euro (cu 73 la sută mai mult) pe o perioadă de şapte ani. De asemenea, pe lângă creşterea valorii burselor pentru studiu şi formare profesională, acesta va viza sprijinirea modernizării sistemelor de educaţie, intensificarea cooperării transfrontaliere între instituţiile de învăţământ şi reformele politice.

Noul program "Europa creativă", care va cuprinde actualele programe Cultura, Media şi Media Mundus, va sprijini sectoarele culturale şi creative cu un buget de 1,6 miliarde euro (cu 37 la sută mai mult), acesta urmând să se concentreze pe sprijinirea organizaţiilor şi întreprinderilor care funcţionează transfrontalier şi sunt puternic legate de promovarea diversităţii culturale şi lingvistice.

Institutul European de Inovare şi Tehnologie şi Acţiunile Marie Curie, care sprijină dezvoltarea de competenţe, precum şi formarea profesională şi dezvoltarea carierei pentru cercetători, vor face parte din noua strategie "Orizont 2020" a UE pentru cercetare şi inovare, care va primi 80 de miliarde de euro, în creştere cu 46 la sută, conform propunerii de buget.

Comisia va prezenta în toamnă propuneri detaliate pentru noile programe.

Programul va permite UE să sprijine statele membre în conceperea şi aplicarea de politici şi reforme ale educaţiei eficiente şi în transferul abordărilor inovatoare către alţii.

De asemenea, Comisia propune să se elaboreze, în cooperare cu Banca Europeană de Investiţii, un program prin care să se ofere împrumuturi garantate pentru studenţii de master în vederea unui curs complet de licenţă în străinătate.

Programul pentru educaţie, formare profesională şi tineret va include un subprogram pentru sport, concentrat asupra abordării ameninţărilor transnaţionale precum dopingul, violenţa şi rasismul în sport, asupra dezvoltării de cariere duale pentru atleţi şi asupra sprijinirii organizaţiilor de la nivelul de bază.

Programele UE existente în educaţie şi tineret au avut mare succes în stimularea mobilităţii. De exemplu, 2,5 milioane de studenţi au beneficiat de pe urma sprijinului UE pentru studii şi stagii în întreprinderi în alte ţări, prin intermediul programului Erasmus.

Finanţarea prin noile programe va fi completată printr-un sprijin semnificativ pentru educaţie, formare profesională şi cultură prin intermediul "Orizont 2020" şi prin fonduri structurale.

Potrivit CE, în actualul buget (2007-2013) s-au cheltuit aproximativ 72,5 miliarde de euro pentru educaţie şi formare în toate regiunile Europei şi niveluri similare de cheltuieli pot fi preconizate pentru viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici