Cei doi pakistanezi reţinuţi pentru pregătirea unei acţiuni teroriste studiau la Universitatea din Sibiu, unde au venit cu bursă Erasmus

Cei doi tineri pakistanezi reţinuţi pentru că pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă studiau la Sibiu, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" spunând că îi cunoştea, că nu au creat probleme niciodată şi că au venit la Sibiu cu bursă Erasmus.

1120 afişări
Imaginea articolului Cei doi pakistanezi reţinuţi pentru pregătirea unei acţiuni teroriste studiau la Universitatea din Sibiu, unde au venit cu bursă Erasmus

Cei doi pakistanezi reţinuţi pentru pregătirea unei acţiuni teroriste studiau la Universitatea din Sibiu, unde au venit cu bursă Erasmus (Imagine: www.ulbsibiu.ro)

Potrivit rectorului Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad nu au creat niciodată probleme universităţii şi erau cunoscuţi ca studenţi silitori, Ramzan fiind doctorand.

"Aseară (joi seară - n.r.) am aflat şi eu şi va trebui să am o informare din partea Serviciului Român de Informaţii. Din partea universităţii, nu avem nimic de declarat pentru că nu am avut niciun fel de evenimente cu aceşti doi studenţi. Şi viza şi tot ceea ce înseamnă selecţie sunt într-un program internaţional. Vizele se dau de către ambasadă, deci noi nu am avut nimic de-a face cu acest lucru. Mă surprinde ce s-a întâmplat, pentru că noi nu aveam niciun fel de probleme cu aceşti doi studenţi, mai ales că unul este la doctorat, iar celălalt a venit de două luni", a declarat Ioan Bondrea.

Potrivit rectorului, Ramzan Muhammad este doctorand la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, specializarea Agricol-Alimentar, iar Adeel Muhammad este student la Inginerie.

"Pe Ramzan îl ştiu, îl cunosc. Era un student normal, fără nicio problemă, de asta mă şi surprinde. Adeel e aici de două luni", a declarat Bondrea.

Potrivit rectorului, Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad au venit în Sibiu cu bursă Erasmus Mundus, iar selecţia lor s-a făcut la nivel european.

"Ei au venit cu Erasmus Mundus. Selecţia se face la nivel european, selecţia se face şi în ţările gazdă, viza se dă de ambasadă", a precizat rectorul ULB Sibiu, Ioan Bondrea.

Întrebat dacă mai sunt studenţi din Pakistan la ULB Sibiu, Bondrea a spus că "mai sunt vreo 20".

Unul dintre studenţii din Sibiu veniţi din Pakistan a declarat că nu îi cunoaşte pe cei doi decât din vedere şi că este surprins de ceea ce au făcut cei doi compatrioţi ai săi.

"Nu ştiu nimic de ei. Nu ştiu dacă trebuie să îmi fac eu acum griji. Nu m-a contactat nimeni (dintre autorităţi - n. r.). Oricum, eu nu îi cunosc, nu am interacţionat prea mult cu ei. Ştiu că sunt de aici, studenţi, dar nu îi cunosc decât din vedere", a declarat studentul.

O studentă din Bangladesh a declarat că îl cunoştea bine pe Ramzan şi că este şocată că acesta este implicat în astfel de acţiuni, însă spune că de la o vreme nu mai locuia în cămin, pentru că se mutase în chirie, unde locuia cu soţia sa.

"Ramzan a făcut aşa ceva? Nu cred! Ramzan al nostru, de aici? Nu mai aveam foarte multe legături cu el, pentru că nu mai locuia în cămin. Locuia cu familia lui. Ne mai întâlneam pe stradă. Nu îmi vine să cred! E şocant! Locuia într-un apartament aici. Nu îmi vine să cred. Nu ştiam nimic de asta şi nu înţeleg cum de s-a putut întâmpla aşa ceva", a spus studenta din Bangladesh.

Accesul în clădirea Căminului nr. 3 al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, unde au fost cazaţi cei doi studenţi, a fost restricţionat, vineri, reprezentanţii ULBS interzicând accesul mass-media în clădire.

"În acest moment este o anchetă în curs de desfăşurare, o anchetă SRI, şi pentru a nu interfera cu această anchetă, noi nu putem oferi mai multe informaţii şi nici nu putem permite accesul în căminul numărul 3 al universităţii. Astăzi (vineri - n.r.) va avea loc o nouă întâlnire între domnul rector şi reprezentanţii SRI, vom fi puşi la curent cu datele dosarului şi atunci ni se va spune şi nouă exact ce avem voie să facem, ce informaţii putem da mai departe", a declarat Daliana Drăguţescu, purtătorul de cuvânt al ULB Sibiu.

În 5 decembrie, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, o instanţă de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani.

"Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în contradictoriu cu intimaţii Ramzan Muhammad, Adeel Muhammad şi Inspectoratul General pentru Imigrări. Declară pe numiţii Ramzan Muhammad, cetăţean pakistanez, născut la data de 1.01.1982 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Yousaf şi Salma Bibi, şi Adeel Muhammd, cetăţean pakistanez, născut la data de 4.04.1993 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Khalil şi Asia, ca persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Dispune luarea în custodie publică a străinilor până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin.(3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare", a decis Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să-şi motiveze soluţia.

Potrivit comunicatului Serviciul Român de Informaţii (SRI), cetăţenii străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida.

În acest sens, SRI şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat "acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate".

"S-a stabilit că aceştia urmau să asigure suport pentru desfăşurarea întregii operaţiuni, relevant fiind şi faptul că unul dintre cei în cauză deţine cunoştinţe cu privire la confecţionarea unor dispozitive explozive improvizate", menţionează comunicatul SRI.

De asemenea, s-au obţinut informaţii potrivit cărora, pentru punerea în aplicare a acţiunii preconizate, s-a încercat cooptarea unor persoane cunoscute ca susţinători ai unor grupări jihadiste, care să acţioneze împreună cu "punctele de sprijin" din România.

Datele şi informaţiile relevante obţinute în caz au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a susţinut în faţa instanţei competente propunerea SRI de declarare ca indezirabili a cetăţenilor străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad implicaţi în activităţi de natură a afecta grav securitatea naţională pe profil antiterorist, evidenţiază comunicatul SRI.

Curtea de Apel Bucureşti a emis miercuri, 5 decembrie, decizia nr. 6.906, prin care cetăţenii străini R.M. şi A.M. au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de 15 ani.

Urmare a Sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, cei doi cetăţeni străini au fost reţinuţi şi luaţi în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că doi cetăţeni străini, cărora nu le-a precizat vârsta sau cetăţenia, au fost implicaţi în pregătirea unor activităţi ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă, fiind reţinuţi şi urmând să fie îndepărtaţi din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici