Cel mai mare aisberg din lume a părăsit Antarctica şi pluteşte în derivă

Are numele de cod Aisberg A23a şi este cel mai mare aisberg din lume, iar acum se îndepărtează de Antarctica.

6234 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare aisberg din lume a părăsit Antarctica şi pluteşte în derivă

Cel mai mare aisberg din lume a părăsit Antarctica şi pluteşte în derivă

Identificat prin imaginile din satelit, aisbergul are o suprafaţă de aproape 4.000 km pătraţi (1.500 mile pătrate), de trei ori mai mare decât oraşul New York.

De când s-a desprins de platforma de gheaţă Filchner-Ronne din Antarctica de Vest în 1986, aisbergul - care a găzduit cândva o staţie de cercetare sovietică - a rămas blocat pe fundul Mării Weddell.

Bucata imensă de gheaţă s-a „decuplat” şi imaginile recente din satelit arată că aisbergul, cântărind aproape un trilion de tone, se deplasează acum rapid dincolo de vârful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vânturi şi curenţi puternici.

Este un fenomen extrem de rar să vezi un aisberg de această dimensiune în mişcare, spune British Antarctic Survey, aşa că oamenii de ştiinţă îi vor urmări îndeaproape traiectoria.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici