CENTENARUL de 1 Decembrie 2018, sărbătorit cu fast la Alba Iulia. Iohannis: Trăim emoţia de a ne afla în locul în care acum un secol se proclama Unirea | FOTO, VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis şi Familia Regală au anunţat că vor sărbători Ziua Naţională a României şi în Alba Iulia. Tot în Oraşul Marii Uniri au anunţat că vor veni şi suporteri ai galeriilor de fotbal, care au transmis că îi vor huidui pe jandarmi dacă vor defila la ceremonialul militar.

4688 afișări
Imaginea articolului CENTENARUL de 1 Decembrie 2018, sărbătorit cu fast la Alba Iulia. Iohannis: Trăim emoţia de a ne afla în locul în care acum un secol se proclama Unirea | FOTO, VIDEO

CENTENARUL de 1 Decembrie 2018, sărbătorit cu fast la Alba Iulia. Iohannis: Trăim emoţia de a ne afla în locul în care acum un secol se proclama Unirea | FOTO, VIDEO

UPDATE 15.26 Iohannis, la Alba Iulia: Trăim emoţia de a ne afla în locul în care acum un secol se proclama Unirea

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia pentru a participa la manifestările de Ziua Naţională. Înainte de sosirea preşedintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Şerban Nicolae ”Ruşine să vă fie”.

Şeful statului s-a oprit la Catedrala Încoronării, unde a depus o coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand.

Înainte de sosirea preşedintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Şerban Nicolae ”Ruşine să vă fie”.

După depunerea de coroane, preşedintele a mers către Podul Unirii pentru a inaugura Monumentul Unirii. Ulterior, preşedintele a mers spre Bulevardul 1 Decembrie, acolo unde se desfăşoară parada militară de anul acesta.

Parada militară începe la ora 15.30 şi cuprinde 23 de detaşamente de defilare pe jos şi 18 detaşamente de defilare pe jos, 185 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost aplaudat de mulţime şi a dat mâna cu mai mulţi oameni. În acelaşi timp, din mulţime s-au auzit câteva scandări ”PSD - ciuma roşie”.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, au fost executate 21 de salve de tun. Obiceiul provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

UPDATE 14.50 Preşedintele Iohannis a ajuns la Alba Iulia, unde participă la manifestările de Ziua Naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia pentru a participa la manifestările de Ziua Naţională. Înainte de sosirea preşedintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Şerban Nicolae ”Ruşine să vă fie”.

Şeful statului s-a oprit la Catedrala Încoronării, unde a depus o coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand.

Înainte de sosirea preşedintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Şerban Nicolae ”Ruşine să vă fie”.

După depunerea de coroane, preşedintele a mers către Podul Unirii pentru a inaugura Monumentul Unirii. Ulterior, preşedintele va merge spre Bulevardul 1 Decembrie, acolo unde se va desfăşura parada militară de anul acesta.

Parada militară începe la ora 15.30 şi cuprinde 23 de detaşamente de defilare pe jos şi 18 detaşamente de defilare pe jos, 185 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare.

Pe Facebook a fost creat evenimentul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, asumat de o revistă, prin intermediul căruia suporterii echipelor de fotbal anunţă că vor huidui jandarmii dacă vor defila la ceremonialul militar de la Alba Iulia.

”Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliştilor, suporterilor, cetăţenilor acestei ţări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 şi continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 şi protestele recente din Piaţa Victoriei, noi, Revista Ultra, anunţăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României. La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Dacă Jandarmeria Română nu va avea decenţa să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât şi în Bucureşti, vă invităm sa îi oferiţi ceea ce merită sau să vă întoarceţi cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleaşi degete pe care Florin Iordache le arată românilor”, se arată în descrierea evenimentului.

Reprezentanţii Jandarmeriei Alba vor defila, la fel ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în cadrul ceremonialului militar. Alături de ei vor defila poliţişti, pompieri, ofiţeri SRI şi militari, respectiv elevi ai şcolilor militare.

Politicienii şi societatea civilă, în schimb, îndeamnă la calm, considerând neavenite protestele de 1 Decembrie.

Întrebat de astfel de boicotări, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, în urmă cu două săptămâni, că ”trebuie să fii foarte meschin” şi să ai ”un suflet foarte mic şi negru” pentru a huidui efectivele de jandarmi la defilarea de Ziua Naţională.

”Am aflat cu jandarmeria că vor să se întoarcă cu spatele. Este un lucru al nostru. Nu vreau să fac educaţie. La noi toată lumea este în aceeaşi găleată (...) Eu despre Jandarmeria din Alba Iulia, pe care îi cunosc bine şi cu care colaborăm foarte bine, chiar foarte bine, nu aş putea să fac lucrul acesta. Poate la Bucureşti s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Aţi văzut, ştiţi prea bine cum se modelează imaginile, nu ţin partea nimănui. Aş vrea să văd şi eu să văd toate filmele, nu bucăţele pe care le-am văzut, am văzut mai mult poate decât aţi văzut dumneavoastră, dar aş vrea să difuzeze cineva toate filmele de acolo să se vadă cine în cine a dat. Ce e drept acolo au scăpat caii. Nu ţin partea nimănui. Să foloseşti 1 Decembrie pentru chestiuni de genul ăsta mi se pare că trebuie să fi foarte meschin şi să ai un suflet mic, mic, mic şi negru. Şi să te doară capul că te-ai născut. Trebuie să ai un suflet mic”, a spus Hava.

Primarul consideră că, dacă la Alba Iulia va boicota cineva jandarmeria, nu va strica sărbătoarea, deoarece nimeni nu îi va băga în seamă.

”Am mai auzit şi de chestiuni de genul ăsta, că vin unii să protesteze de nu ştiu unde. Domnule, chiar aici v-aţi găsit la 1 Decembrie, la 100 de ani, să protestaţi? O să vă bage cineva în seamă? Eu vă garantez că nu vă bagă nimeni în seamă! Decât că o să faceţi un gest mic, negru, amărât, gârbovit, sărbătoarea nu ne-o strică, că vor sta cu spatele la jandarmi (...) e problema lor. Nouă nu ne strică sărbătoarea. Nici măcar nu o să mă uit încolo”, a mai spus Hava.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre protestul anunţat pe Facebook pentru 1 decembrie, că Ziua Naţională trebuie să unească, nu să dezbine, fiind prea importantă pentru a fi organizate acţiuni de protest.

„Cred că măcar acum, când se apropie Ziua Naţională, ar trebui să dăm dovadă de mai multă unitate. Este o zi importantă pentru fiecare român, este o zi importantă pentru România, este important ce mesaj dăm generaţiilor următoare, ce mesaj dăm pentru celelalte state şi cred că toate aceste elemente trebuie să le aibă în vedere orice bun român. Fiecare are dreptul să fie nemulţumit, să meargă la proteste, dar eu cred că Ziua Naţională e prea importantă pentru noi ca să avem astfel de manifestări. Este ziua care trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, spunea Dăncilă.

Klaus Iohannis va participa, de la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Unităţii Naţionale, iar 30 de minute mai târziu la ceremonialul militar, care se anunţă a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin tradiţie, parada este principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naţionale (Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Aeriene, Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii şi Comandamentul pentru Forţele pentru Operaţii Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi Serviciul Român de Informaţii.

De asemenea, vor participa la ceremonie 18 detaşamente de defilare pe roţi, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice.

Vor survola zona şi 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi şi formaţiuni pe jos şi îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arata Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

De asemenea, şi Familia Regală va ajunge în gara Alba Iulia, la ora 9.30, cu Trenul Regal, care va fi remorcat de locomotiva cu abur Pacific 231.065, construită în anul 1922.

Vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteţa Sa Regală Principele Radu, ASR Principesa Elena şi soţul ei, ES Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia şi ASR Principesa Maria.

Totodată, pe Facebook au fost create mai multe evenimente, prin care oamenii din toate colţurile ţării îşi anunţă prezenţa la Alba Iulia de 1 Decembrie.

”Milioane de români au luat drumul străinătăţii în căutarea unui trai decent. Li se spune „diaspora” (din limba greacă̆, „spora” – a împrăștia; „dia” – împrejur). Centenarul României trebuie să le fie dedicat și lor, oriunde s-ar afla în lumea largă. Î̂n aceste vremuri, Marea Unire înseamnă, mai presus de orice, uniunea românilor de pretutindeni în Capitala sufletului românesc, Alba Iulia. Pe 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de România, ne revedem la Alba Iulia să spunem într-un singur glas: La mulţi ani, România! Venirea noastră acasa, de peste tot din lume, va fi cel mai frumos cadou pe care îl putem face României. Măcar o dată la 100 de ani. Daţi de veste mai departe! Veniţi de 1 Decembrie la Alba Iulia, oriunde aţi fi în lumea largă, să transmitem lumii întregi că ne pasă de România”, se arată în descrierea ”Centenarul Diasporei: Pe 1 Decembrie 2018 ne vedem la Alba Iulia”.

Alt eveniment a primit denumirea ”Unirea 1 Decembrie 2018”, iar în descrierea sa este postat mesajul ”1 Decembrie 2018 : Marea Unire si înlăturarea sistemului criminal!”.

”Unioniştii din Bucureşti Merg la Alba Iulia de 1 Decembrie”, este alt eveniment creat pe Facebook.

”Pe 1 Decembrie, români din toată lumea vor fi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, acolo unde înaintaşii noştri au realizat cel mai mare deziderat al poporului român. Acest eveniment unic în viaţa fiecărui om care a cântat vreodată „Deşteaptă-te Române!” nu trebuie ratat. Vom pleca pe data de 30 noiembrie, seara, din Bucureşti cu autocarul, urmând să ajungem pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. Toată ziua o vom sărbători începând cu marşul unioniştilor care va pornii de la Gara Feroviară, exact aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri acum 100 de ani”, se arată în descrierea lui.

La Alba Iulia, în minivacanţa de 1 Decembrie, sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici