Chestorii de poliţie, menţinuţi în serviciu până la 62 de ani, dacă doresc şi dacă sunt sănătoşi

Chestorii de poliţie pot fi menţinuţi în serviciu până la 60 de ani, dacă nu cer contrariul la împlinirea vârstei de pensionare, şi chiar până la 62 de ani, dacă le permite starea de sănătate, potrivit proiectului OUG pentru modificarea Legii privind statutul poliţistului, aprobat miercuri de Guvern.

1038 afișări
Imaginea articolului Chestorii de poliţie, menţinuţi în serviciu până la 62 de ani, dacă doresc şi dacă sunt sănătoşi

Chestorii de poliţie, menţinuţi în serviciu până la 62 de ani, dacă doresc şi dacă sunt sănătoşi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului a fost aprobat miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, prevederile referindu-se la limitele de vârstă în gradele profesionale până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu.

Prin actul normativ adoptat se instituie regula potrivit căreia chestorii de poliţie, chestorii principali de poliţie, chestorii-şefi de poliţie şi chestorii generali sunt menţinuţi în serviciu până la vârsta de 60 de ani, în măsura în care aceştia nu solicită încetarea raporturilor de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Totodată, aceştia pot fi menţinuţi în serviciu, la cerere, până la vârsta de 62 de ani, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în foarte bune condiţii a atribuţiilor ce le revin, respectiv cu aprobarea semestrială a ministrului Administraţiei şi Internelor.

Actul normativ reglementează posibilitatea de menţinere în serviciu până la vârsta de 60 de ani, adică şi după împlinirea vârstei standard de pensionare (dacă se ia în calcul că, pentru poliţişti, aceasta coincide cu vârsta 60 de ani începând cu anul 2030), şi pentru alte categorii decât cele prevăzute la acest moment de Legea nr.360/2002, respectiv ofiţerii de poliţie, cu aprobarea anuală a ministrului Administraţiei şi Internelor, şi agenţii de poliţie, cu aprobarea anuală a inspectorilor generali (similari). În acest caz a fost eliminată condiţia existenţei unei propuneri din partea şefilor ierarhici superiori.

Prin propunerea de modificare a actului normativ iniţiată de Ministerul Administraţiei şi Internelor se are în vedere necesitatea integrării persoanelor care au beneficiat de reglementări specifice privind pensiile şi asigurările sociale de stat (cum este cazul poliţiştilor) în sistemul unitar de pensii publice, prin corelarea prevederilor statutare cu cele stabilite de Legea nr.263/2010, referitoare la atingerea etapizată a vârstei standard de pensionare pentru poliţişti.

Astfel, s-a avut în vedere faptul că menţinerea situaţiei actuale prevăzute de Statutul poliţistului generează un decalaj între limita de vârstă în grad profesional până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în activitate (la acest moment, regula generală fiind vârsta de 55 de ani) şi vârsta standard de pensionare, respectiv de la faptul că prin trecerea timpului acest decalaj se măreşte, în defavoarea poliţiştilor, proporţional cu creşterea etapizată a vârstei standard de pensionare (până la atingerea, în anul 2030, a vârstei de 60 de ani), precizează MAI.

Ministerul adaugă că era necesară instituirea imediată a cadrului legal necesar pentru ca data încetării activităţii profesionale (pentru atingerea unei limite de vârstă) să coincidă cu data naşterii dreptului la pensie pentru limită de vârstă. În caz contrar, prin menţinerea dispoziţiilor statutare actuale, exista posibilitatea de a apărea situaţii de afectare a dreptului la pensie pentru limită de vârstă al poliţiştilor cărora le încetează raporturile de serviciu la atingerea limitei de vârstă până la care pot fi menţinuţi în serviciu, potrivit sursei citate.

"În concret, în perspectivă imediată, poliţistului îi vor înceta raporturile de serviciu la atingerea vârstei de 55 de ani, însă dreptul său la pensie se va naşte, pe măsura atingerii vârstei standard de pensionare, adică la 55 de ani şi 2, 3 sau 4 luni, 56 de ani etc.", explică MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici