Cifre dureroase: Aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii au fost făcute în ultimul an în România  Aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii au fost făcute în ultimul an în România

Aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii au fost făcute în ultimul an în România. De asemenea, în perioada pandemiei a crescut numărul sesizărilor la nivel european, arată Organizaţia Salvaţi Copiii.

471 afișări
Imaginea articolului Aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii au fost făcute în ultimul an în România

Aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii au fost făcute în ultimul an în România

În perioada 30.04.2020–20.04.2021, au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind copii care au dispărut de acasă, dintre care 206 au vârste până în 10 ani şi 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă asupra „implicaţiilor pe termen lung ale acestui fenomen, agravat în perioada de pandemie, aşa cum arată şi datele la nivel european.”

În aceeaşi perioadă de timp 5.821 de copii au fost găsiţi,. În prezent sunt desfăşurate activităţi de căutare în cazul a 377 de copii.

În ultimii cinci ani, numărul sesizărilor dispariţiilor de copii aproape s-a dublat. În 2015 erau 3.736 de sesizări şi în preent s-a ajuns la 9.924 de sesizări.

„Salvaţi Copiii România şi-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic părinţilor şi copiilor, atât prin intermediul liniilor telefonice, cât şi online, în această perioadă de restricţii sociale, când copiii au fost expuşi atât formelor de hărţuire online, cât şi abuzurilor domestice. Este vital să le observăm comportamentul şi să intervenim prompt”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Pandemia COVID-19 nu a împiedicat dispariţia copiilor: s-a înregistrat o creştere de 17% a cazurilor raportate la linia de asistenţă telefonică 116000 din Europa, în anul 2020.

În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa. În 2020, la linia telefonică pentru copii dispăruţi au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri.

Majoritatea cazurilor noi, 56%, s-au referit la fugari, apoi un procent destul de mare au fost răpiri de către părinţi şi o mică parte din cazurile raportate, (3,6%), se referă la copii dispăruţi prin migraţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici