Cifrele violenţei domestice: în ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise în România de parteneri sau de membri ai familiei

426 de femei au fost ucise în România, în ultimii opt ani, de partenerii lor, de foştii parteneri sau de membri ai familiei, iar în 2022 au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de violenţă domestică, susţine Gabriela Firea, ministrul Familiei.

594 afișări
Imaginea articolului Cifrele violenţei domestice: în ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise în România de parteneri sau de membri ai familiei

Cifrele violenţei domestice: în ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise în România de parteneri sau de membri ai familiei

„Sunt şocată de fapta cumplită petrecută ieri în Bucureşti. Am reacţionat imediat, dar nu am scris nimic din respect pentru tragedia prin care trece poporul turc şi pentru că am aflat vestea trecerii în nefiinţă a academicianului Răzvan Theodorescu. Incidentul de ieri, este un exemplu înfiorător de violenţă domestică, care se putea finaliza tragic! O femeie putea muri în condiţii groaznice, pentru că partenerul de viaţă a considerat ca fiind normal să o închidă în portbagajul unei maşini căreia i-a dat foc! Condamn toate actele de cruzime împotriva femeilor! Nu există cuvinte care să exprime tragedia care se putea întâmpla şi nici justificări”, susţine Gabriela Firea.

Conform acesteia, victima a fost salvată la timp de operatorii de la 112 şi de poliţiştii din Capitală după ce partenerul său a agresat-o şi a forţat-o să intre în portbagajul autoturismului.

Ministrul Familiei arată că violenţa domestică se regăseşte atât în familiile vulnerabile, cu educaţie precară, care se luptă cu lipsurile materiale, cât şi în familiile educate, cu statut financiar bun.

„În ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise în România de partenerii lor, de foştii parteneri sau de membri ai familiei. De asemenea, în anul 2022 au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de violenţă domestică din care peste 90 la sută au avut loc la domiciliu şi restul în spaţiul publice, iar peste 15.000 de persoane au primit ordine de protecţie”, mai arată Gabriela Firea.

Ea susţine că violenţa împotriva femeilor continuă şi din cauza lipsei de reacţie a martorilor unei agresiuni.

„Femeile care sunt victime ale violenţei domestice au nevoie de ajutor, de adăpost, de consiliere psihologică şi juridică, precum şi de asistenţă medicală. Un prim ajutor pe care îl poate obţine o victimă a violenţei în cuplu este apelând linia specială 0800.500.333, pusă la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Numărul este apelabil gratuit din orice reţea, serviciul fiind asigurat 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Consilierii liniei telefonice de urgenţă oferă informaţii legate de demersurile pe care le poate face victima în situaţia de criză şi oferă asistenţă de specialitate cu privire la serviciile de care aceasta are nevoie, protejând intimitatea şi asigurând confidenţialitatea beneficiarilor. În situaţiile în care victima nu mai este în siguranţă acasă, consilierii o pot direcţiona spre un centru de primire în regim de urgenţă”, mai spune Gabriela Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici