Cinci persoane, trimise în judecată în dosarul macaralei prăbuşite în martie 2007, în Dâmboviţa

Cinci persoane au fost trimise în judecată, marţi, în dosarul privind prăbuşirea în râul Dâmboviţa, în urmă cu doi ani, a unei macarale amplasate în apropierea podului Mărăşeşti, mai multe autoturisme fiind avariate în incident, informează Parchetul Judecătoriei Sectorului 4.

514 afișări

Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti i-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe Iulian Şişu, Petrică Irimia, Constantin Avrămoiu, Viorica Popa şi Matei Pricopie, pentru distrugere şi pentru încălcarea prevederilor Legii 319/2006 privind protecţia şi securitatea muncii.

Procurorii au stabilit că, în 7 martie 2007, în jurul orelor 17.00 Şişu, Irimia şi Avrămoiu, cu ajutorul Vioricăi Popa, au tăiat elementele de susţinere ale unei macarale care se afla în incinta şantierului de la Banca Naţională din zona Pasajului Mărăşeşti, fără a respecta nici una din normele tehnice în vigoare.

Macaraua s-a prăbuşit pe Splaiul Unirii şi peste râul Dâmboviţa. În cădere, aceasta a distrus opt autoturisme parcate regulamentar în zonă.

Potrivit procurorilor, Matei Pricope, administrator al SC Mataliat Exim SRL, a încredinţat dezmembrarea macaralei unor persoane neautorizate să desfăşoare activităţi economice potrivit Legii 300/2004, necalificate, neinstruite adecvat şi neautorizate ISCIR pentru activitatea de montare – demontare a macaralelor.

Macaraua, amplasată în apropierea podului Mărăşeşti, s-a prăbuşit în după-amiaza de 7 martie 2007, în râul Dâmboviţa, utilajul distrugând, în cădere, şi mai multe autoturisme aflate în zonă.

În urma accidentului, circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate pe tronsonul cuprins între Piaţa Unirii şi Podul Mărăşeşti, din cauza unor bucăţi din macara care au ajuns pe carosabil. Totodată, bucăţile de utilaj au avariat şase autoturisme parcate pe trotuarul dinspre cheiul Dâmboviţei.

Macaraua era amplasată din 1986, când au început lucrările de construcţie la Biblioteca Naţională, demarate în regimul dictatorului Nicolae Ceauşescu. Lângă Biblioteca Naţională de pe Bulevardul Unirii nr. 22, vizavi de fostul Magazin Junior (acum devenit sediul Tribunalul Bucureşti), în groapa de fundaţie (zona Esplanada) trebuia să se construiască Opera Naţională, lucrare rămasă la stadiul de fundaţie.

După producerea evenimentului, secretarul de stat Mariana Basuc, şeful Inspecţiei Muncii, declara că accidentul a fost provocat de către angajaţii firmei, pentru că au lucrat cu instrumente rudimentare, folosind pentru această acţiune doar un tractor şi un aparat de sudură. Mai mult, angajaţii firmei au început operaţiunea de demontare prin tăierea macaralei de la bază, fără să respecte niciun fel de instrucţiune, a mai spus Mariana Basuc.

Prăbuşirea macaralei a fost determinată de o decizie neautorizată pentru dezafectarea utilajului, dispusă de către SC Core Mataliat Exim SRL, a stabilit comisia Inspecţiei Muncii constituită în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici