Cine va face INTERCEPTĂRILE după ce CCR a decis că implicarea SRI e neconstituţională

Cu o decizie a CCR care a decis că interceptările efectuate de SRI la cererea procurorilor sunt neconstituţionale, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că a găsit o „soluţie tranzitorie” la această situaţie de „maximă urgenţă”, informează Gândul.

4153 afișări
Imaginea articolului Cine va face INTERCEPTĂRILE după ce CCR a decis că implicarea SRI e neconstituţională

Cine va face INTERCEPTĂRILE după ce CCR a decis că implicarea SRI e neconstituţională (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Mai exact, imediat după motivarea judecătorilor constituţionali, pe masa guvernului va fi o ordonanţă de urgenţă care va prevedea că interceptările se fac de procurori sau poliţiştii judiciari folosind infrastructura Serviciului Român de Informaţii.

“Plec de la premisa că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată, însă, pe de altă parte, voi promova neîntârziat o ordonanţă de urgenţă, care este un act cu putere de lege şi este singura modalitate prin care putem să ne asigurăm că o astfel de sincopă între momentul adoptării deciziei Curţii şi a punerii în acord a normei cu dorinţa Curţii Constituţionale se realizează. Asta am să fac. Am discutat deja cu reprezentanţii Parchetelor, cu Ministerul Public în general. Aş dori să fac şi precizarea că nu DNA este afectat cu precădere, ci şi DIICOT şi parchetele regulate. Avem şi noi în România, ca şi în alte state europene, cauze care să spunem că nu suscită rating extraordinar, dar sunt pur şi simplu cauze de omor în care se fac interceptări. Eu plec de la această premiză că tot Ministerul Public este afectat. Prin urmare am avut discuţii cu întreaga a Ministerului Public, inclusiv cu procurorii şefi de la DNA şi DIICOT şi cu SRI-ul pentru că SRI-ul are această infrastructură” a susţinut  Raluca Prună, conform gândul.info.

Pe 16 februarie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică din timpul cercetării penale, mai exact articolul care arată cine execută această supraveghere (interceptări ale comunicaţiilor, înregistrări audio-video ambientale).

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”.

Citeşte continuarea pe Gândul.info

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici