Ciolacu: Dacă Parlamentul găseşte că e oportună desfiinţarea recursului compensatoriu, aşa va fi/ Propun desfiinţarea Comisiei Iordache

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că dacă Parlamentul găseşte oportună desfiinţarea recursului compensatoriu, atunci aşa va proceda. El a precizat că recursul compensatoriu a fost propus de fostul ministru Raluca Prună, în guvernarea Cioloş.

652 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Dacă Parlamentul găseşte că e oportună desfiinţarea recursului compensatoriu, aşa va fi/ Propun desfiinţarea Comisiei Iordache

Ciolacu: Dacă Parlamentul găseşte că e oportună desfiinţarea recursului compensatoriu, aşa va fi/ Propun desfiinţarea Comisiei Iordache

„De asemenea, am luat act şi de declaraţiile liderului USR. Nu am înţeles foarte bine care dintre Camere sau întregul Parlament este chemat în sesiune extraordinară, aici atât regulamentul Parlamentului cât şi Constituţia sunt foarte clare, nu cred că o convocare a Camerei Deputaţilor rezolvă ceva pentru că nu este prima Cameră sesizate în aceste speţe. Am văzut şi primul punct în care recursul compensatoriu se cere anularea lui. Eu din câte îmi aduc aminte recursul compensatoriu a fost propus de către doamna ministru Prună, în timpul guvernului Cioloş în urma deciziilor CEDO, dar dacă Parlamentul găseşte oportună desfiinţarea recursului compensatoriu, aşa o să se întâmple”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament.

Reacţia lui Marcel Ciolacu vine ca urmare a solicitării partidului USR de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legislaţiei, după crima din Caracal. USR propune eliminarea Legii recursului compensatoriu şi operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil.

 

„Propun desfiinţarea comisiei Iordache. Modificarea Codurilor să se facă în Comisia juridică”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că va propune desfiinţarea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de Florin Iordache. El a adăugat că transpunerea deciziei CCR privind Codurile penale se va face în Comisia juridică a Parlamentului.

”Am luat act ieri (luni-n.r) de decizia CCR. Mai mult ca sigur, am anunţat deja că o să avem o nouă abordare. În primul rând, o să propun colegilor mei desfiinţarea comisiei Iordache sau comisia specială care s-a ocupat de modificările de justiţie, a codurilor penale, a codurilor de procedură penală. Ele o să intre într-un parcurs parlamentar normal. În primul rând la Senat, ca şi primă Cameră sesizată, în Comisiile juridice. Se pare că funcţionalitatea comisiei speciale nu a fost cea dorită, dimpotrivă ea a avut un impact public negativ şi asupra partidului pe care îl reprezint, dar şi asupra instituţiei Parlamentul României. O să avem o abordare, în primul rând priorităţile fiind deciziile neconstituţionale deja declarate de către CCR şi pe urmă o să vedem dacă este oportun o altă modificare atât la codurile penale, cât şi la codurile de procedură penală”, a declarat Marcel Ciolacu, în Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că transpunerea deciziei CCR privind Codurile penale se va face în logica Parlamentului, în cadrul Comisiei juridice.

De asemenea, Marcel Ciolacu a afirmat că raportul Parchetului şi MAI privind gestionarea situaţiei de la Caracal reprezintă o prioritate.

„În cursul zilei de sâmbătă eu am propus înfiinţarea unei comisii speciale urmând să discut cu toţi liderii politici din Parlament, din Camera Deputaţilor mai exact, făcând astfel o invitaţie de a intra într-o instituţional într-o normalitate şi de a nu ieşi cu declaraţii publice după o asemenea dramă ca cea de la Caracal. În zilele următoare au fost foarte multe declaraţii politice şi a multor lideri politici, în declaraţia de ieri am spus că prioritatea în momentul acesta este totuşi raportul de la Ministerul Public cât şi de la Ministerul de Interne şi nu în ultimul rând ce au constat cei din comisia de lucru constituită la nivelul primului ministru şi coordonată de către domnul Arafat. Din punctul meu de vedere prioritatea Parlamentului este de a interveni în procedurile instituţionale care sunt create pentru a ne apăra, a interveni într-un mod eficient şi direct şi în timp real şi nu în ultimul rând de a preveni”, a subliniat Ciolacu.

Codul penal şi Codul de procedură penală au fost declarate de CCR neconstituţionale în ansamblul lor. Astfel, procesul de revizuire al Codurilor penale va trebui reluat. Curtea transmite că în cazul Codului de procedură penală Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici