Ciucă: De multe ori, romii au fost priviţi prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor

De prea multe ori, romii au fost priviţi doar prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor, refuzându-li-se şansa de a-şi demonstra potenţialul, susţine premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis sâmbătă cu ocazia Sărbătorii etniei romilor şi al Zilei Internaţionale a Romilor.

163 afișări
Imaginea articolului Ciucă: De multe ori, romii au fost priviţi prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor

Ciucă: De multe ori, romii au fost priviţi prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor

Conform premierului, Sărbătoarea etniei romilor din România reprezintă un moment potrivit de a ne aminti de trecutul traumatic al romilor, de secolele de robie, de atrocităţile suferite în perioada Holocaustului sau de asimilarea forţată din timpul dictaturii comuniste.

„De prea multe ori, romii au fost priviţi de societate doar prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor, refuzându-li-se şansa de a-şi demonstra potenţialul. Avem datoria morală de a repara aceste nedreptăţi, de a face cunoscută valoroasa contribuţie a romilor la marile proiecte naţionale, de a promova bogata zestre culturală şi identitară, dar şi de a ne asuma onest greşelile trecutului. În acest sens, viitorul Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor, obiectiv pe care îl susţin necondiţionat, reprezintă un instrument puternic împotriva discriminării, o mărturie a asumării trecutului şi a responsabilităţii statului român”, susţine Nicolae Ciucă.

Acesta spune că discriminarea, rasismul, atitudinile anti-rome, xenofobia sau discursul instigator la ură, curente ce otrăvesc societatea, constituie o realitate pe care, din nefericire, romii sunt nevoiţi să o înfrunte. De asemenea, premierul arată că vulnerabilităţile din domenii esenţiale precum educaţia, sănătatea, ocuparea sau locuirea au nevoie de politici şi acţiuni concrete.

Astfel, prin actuala strategie de incluziune a romilor, Guvernul României şi-a asumat obiectivul de a asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, fundamentată pe cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi punerea în valoare a patrimoniului cultural rom, transmite şeful Guvernului.

„România este astăzi un stat puternic ataşat valorilor şi principiilor europene, în care fiecare persoană aparţinând unei minorităţi naţionale are dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii sale etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Este datoria noastră să protejăm aceste drepturi, să combatem eficient toate manifestările urii şi să asigurăm dialogul interetnic. La mulţi ani romilor din România şi din întreaga lume!”, se mai arată în mesaj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici