Clanul Bambaloi agită America şi face zarvă în România pentru o presupusă eroare judiciară. Condamnat la 20 de ani pentru skimming, Zeus este apărat de tatăl său, Nelson: ei cerşesc la semafoare, nu trag pe carduri

  • Alexandru Bambaloi, un român în vârstă de 30 de ani stabilit de 8 ani în SUA, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare (10 cu executare şi alţi 10 sub supraveghere) într-un dosar de clonare de carduri.
  • În acelaşi dosar a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi 11 ani de supraveghere şi un alt român, Robert Miclescu (23 de ani).
  • În România, Ion Bambaloi – zis Nelson, tatăl lui Zeus, vrea să fie revizuit cazul, susţinând că fiul stă pe nedrept în arest şi, după o anchetă proprie, îl indică pe cel care ar trebui să fie după gratii în locul fiului său.
1411 afișări
Imaginea articolului Clanul Bambaloi agită America şi face zarvă în România pentru o presupusă eroare judiciară. Condamnat la 20 de ani pentru skimming, Zeus este apărat de tatăl său, Nelson: ei cerşesc la semafoare, nu trag pe carduri

Zeus şi unul dintre copiii săi pe care îi scotea la cerşit, la semafor

Un scandal de proporţii s-a pornit după ce un membru al comunităţii de rromi din Vallejo (San Francisco) a ajuns într-o închisoare de peste Ocean.

Este vorba despre Alexandru Bambaloi (30 de ani), poreclit Zeus. Tatăl acestuia, Ilie Bambaloi (foto - 61 de ani) – zis Nelson - este un fost consilier la Prefectura Craiovei pe probleme etnice şi preşedintele unei asociaţii pentru drepturile rromilor din România.



Nelson spune că a aflat despre arestarea lui Zeus, aflat de 8 ani în America, când a mers la ambasadă, pentru a cere viză de SUA. Nu mai ţinea legătura cu Zeus, iar anunţul l-a şocat. „Nu vă putem oferi viza, deoarece fiul dumneavoastră este arestat”, i-au comunicat autorităţile.

A fost momentul în care şi-a sunat fiul în America, pentru a cere detalii. A primit următoarea poveste, care-l determină pe Nelson să considere că s-a comis o nedreptate din partea autorităţilor.

A făcut propria anchetă

„Fiul meu stă pe nedrept în închisoare de pe 9 septembrie 2022. Îl confundă cu o altă persoană. El nu se ocupă cu trasul pe carduri. Ei sunt acolo la cerşit. Are 4 copii, iar soţia este gravidă cu al 5-lea. Iau 14-20-30-60 de dolari pe zi la cerşit, depinde de zile.

Totul a început-o într-o zi când un prieten l-a rugat să-l ducă cu maşina să se tundă. Au fost opriţi de Poliţie, iar pe cel din maşină, Robert Miclescu, l-au pus cu mâinile pe capotă, l-au percheziţionat şi l-a reţinut. Fiului meu i-au dat drumul.

Apoi, la 6 săptămâni distanţă, Poliţia a făcut percheziţii la casa în care stătea şi unde plăte chirie. Acolo sunt vreo 4 familii, în jur de 15 inşi. Au găsit 13.000 de dolari, alocaţia pe două luni şi restul bani făcuţi din cerşit, două carduri de alimente în poşeta unei femei din casă, carduri despre care femeia respectivă a spus că i-au fost aruncate de un cetăţean la semafor, iar la proces i-au mai imputat lui Zeus şi folosirea unei maşini.

Era vorba despre o camionetă folosită de un alt fiu al meu, Ion, fratele lui Zeus, luată de la închirieri auto şi folosită de Paşte, pentru 48 de ore. Au spus că ar fi fost folosită la un furt din ATM-uri.

Fiul meu stă pe drept la închisoare, repet, el n-a făcut toate astea, dar judecătorul a spus la proces: ce, vreţi să plătească statul american? Procurorul şi achetatorul n-au reuşit să producă probe.

Au arătat o fotografie cu o mască pe faţă şi au spus că este Zeus. Noi am făcut propria anchetă şi am aflat că acela arătat cu mască este un tip din Turnu Severin, care şi-a schimbat numele din David Duncă în David Cristian Rafailă. El se ocupă cu trasul pe carduri. 



Pe 4 ianuarie 2024 s-a dat sentinţa şi de atunci avem 60 de zile să facem rescurs. Recursul se ţine în Sacramento. Sper să ne lase să dovedim că Zeus nu are nicio vină. Era vorba să-i dea 31 de ani, dar s-a ales cu 20. Execută 10, iar alţi 10 sunt cu probaţiune, îi pune brăţară. Robert a recunoscut fapta şi a primit 5 ani de închisoare, dar fiul meu nu avea ce să recunoască”, declară Nelson pentru Mediafax.

A luat autorităţile la rând

Ilie Bambaloi este decis să-şi caute dreptatea peste tot prin România. A luat la rând toate instituţiile şi jură că nu se va opri. A apelat la un deputat PNL de Dolj, Nicolae Giugea, şi a dus cazul în Parlamentul României.

De asemenea, a scris petiţii către MAI, MAE şi la Ambasada României în SUA. 

Nelson consideră cazul lui la fel de răsunător ca altele în care Justiţia americană a dat greş (AICI, cel mai recent caz). Sistemul american de Justiţie se bazează pe juraţi civili. La procesul lui Zeus au fost 12 juraţi.

Ce spune partea americană şi de ce a fost dictată o pedeapsă atât de aspră

Ancheta în cazul Miclescu şi Bambaloi a fost deschisă în iulie 2022, când poliţia din oraşul Chico (California) a fost sesizată că la unul dintre aparatele de plată ale magazinului Walmart a fost descoperit un dispozitiv de clonare a cardurilor.

Potrivit procurorului american Mike Ramsey „dispozitivul a fost proiectat să arate identic cu unul real”, iar prin această metodă, erau furate datele cardurilor şi codurile PIN. În urma descoperirii a fost declanşată o anchetă, iar în urma investigaţiilor au fost identificaţi doi suspecţi care vizau mai multe magazine Walmart.

„Detectivii au putut să-i identifice pe cei doi bărbaţi ca fiind Robert Miclescu, 23 de ani, şi Alexandru Bambaloi, 30 de ani, ambii cetăţeni români care locuiesc în Vallejo”, arată autorităţile americane. După arestare, Miclescu a pledat vinovat şi a primit cinci ani de închisoare şi 11 ani de supraveghere.

Bambaloi nu a recunoscut acuzaţiile, susţinându-şi nevinovţia. Apărarea lui Bambaloi a fost că nu era în Chico la data ampalsării dispozitivelor de clonare a cardurilor. Anchetatorii americani au prezentat, însă, dovezi care l-au legat pe Bambaloi de fapte. Probe pe care Nelson le consideră insuficiente pentru condamnare.

În urma procesului, Bambaloi şi Miclescu au fost găsiţi vinovaţi pentru clonarea a peste 4.000 de carduri. La începutul lunii ianuarie 2024, când Bambaloi s-a prezentat în faţa instanţei pentru aflarea sentinţei, judecătorul Kristen Lucena „a remarcat nivelul de sofisticare penală arătat de Bambaloi şi Miclescu, precum şi numărul victimelor implicate”.

Judecătorul Lucena a explicat că în acest caz este necesară o pedeapsă semnificativă „întrucât Bambaloi şi Miclescu îi vizaseră pe unii dintre cei mai mulţi membri nevoiaşi şi vulnerabili ai societăţii – cei care depind de beneficiile statului – şi că motivaţia lor era lăcomia”.

Potivit procurorului Ramsey, care a obţinut condamnarea lui Bambaloi, în ultimul an, a existat „o creştere considerabilă” a numărului de cazuri de fraude bancare. Ramsey a explicat că acţiunile de „skimming” au legătură cu criminalitatea organizată internaţională, ceea ce face dificilă detectarea şi urmărirea penală. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici