Clinca privată percheziţionată în ancheta privind traficul de ovule, acreditată de o săptămână

Clinica particulară din Bucureşti, Sabyc, unde s-au efectuat percheziţii, duminică, în cadrul anchetei privind traficul de ovule, a fost acreditată, săptămâna trecută, pentru activitatea de fertilizare in vitro de către Agenţia Naţională de Trasplant, deşi funcţionează ilegal din 2006.

48 afișări
Imaginea articolului Clinca privată percheziţionată în ancheta privind traficul de ovule, acreditată de o săptămână

Clinca privată percheziţionată în ancheta privind traficul de ovule, acreditată de o săptămână (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Am autorizat Clinica Sabyc săptămâna trecută, deşi de trei ani au dosar de acreditare", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), medicul Victor Zota.

"Până acum nu a întrunit condiţiile pentru acreditarea FIV. Pot spune că până în 2006 nu avea nevoie de acreditare, întrucât nu a existat lege în acest sens, deci funcţionerea ei în acest interval a fost legală. În schimb, până săptămâna trecută, activitatea desfăşurată a fost ilegală, întrucât nu a avut acreditare pentru fertilizare in vitro (FIV)", a spus medicul Victor Zota.

Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), clinica funcţionează în România de zece ani, adică din 1999.

"Până în 2006 a funcţionat legal, nefiind lege care să impună acreditarea. Din 2006 însă a funcţionat ilegal. Până acum nu a întrunit condiţiile de acreditare, iar ultima problemă viza lipsa unui spaţiu adecvat. Acum o săptămână toate problemele au fost rezolvate", a mai spus Zota.

CMR cere anchetă displinară în cazul medicilor români ce au lucrat în centrul Sabyc

Colegiul Medicilor din România a analizat activitatea de la Sabyc Medical Center încă din anul 2006 şi prin deciziile atât ale Colegiului Medicilor Bucureşti (decizia 682/17.10.2006), cât şi ale Comisiei Superioare de Disciplină (decizia 32/2008) a concluzionat că practicarea manoperelor de fertilizare in vitro la cabinetul mai sus menţionat a fost "neetică şi ilegală" şi de aceea a solicitat închiderea acelui cabinet.

"Deoarece activitea Sabyc Medical Center a continuat în condiţii de ilegalitate, situaţie ce s-a menţinut până la obţinerea autorizării de către Agenţia Naţională de Transplant, activitatea medicilor români ce au lucrat în acest centru va fi analizată de către Colegiul Medicilor Bucureşti, care va face o anchetă displinară şi va stabili gradul de vinovăţie şi sancţiunile pentru fiecare medic în parte", precizează CMR într-un comunicat de presă remis luni.

Clinica particulară din Bucureşti, Sabyc, unde s-au efectuat percheziţii, duminică, în cadrul anchetei privind traficul de ovule, a fost acreditată, săptămâna trecută, pentru activitatea de fertilizare in vitro de către Agenţia Naţională de Trasplant, deşi funcţionează ilegal din 2006.

Procurorii DIICOT coordonează o anchetă privind membrii unei reţele care racolau cupluri din străinătate care nu puteau avea copii şi le aduceau în România. Aici, racolau alte persoane care, contra unor sume de bani, donau ovule pentru fertilizarea in vitro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici