Cluj: Mitropolitul Andrei a inaugurat prima şcoală confesională din judeţ, unde vor învăţa 75 de elevi

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a inaugurat, sâmbătă, Colegiul Naţional Ortodox din Cluj-Napoca, prima şcoală confesională ortodoxă din judeţ, înfiinţată după 66 de ani, unde vor învăţa aproximativ 75 de elevi, la două clase pregătitoare şi două clase I.

532 afișări
Imaginea articolului Cluj: Mitropolitul Andrei a inaugurat prima şcoală confesională din judeţ, unde vor învăţa 75 de elevi

Cluj: Mitropolitul Andrei a inaugurat prima şcoală confesională din judeţ, unde vor învăţa 75 de elevi (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

IPS Andrei Andreicuţ a declarat, sâmbătă, la ceremonia de inaugurare a noului colegiu şi de deschidere a noului an şcolar, că în cadrul şcolii, o dată pe săptămână, copiii vor participa la Sfânta Liturghie la o biserică din apropiere, iar la începerea cursurilor zilnice şi la sfârşitul lor vor fi rostite rugăciuni.

"Pentru noi, clujenii, astăzi este o zi mare, nici nu realizăm ce importanţă are deschiderea Colegiului Naţional Ortodox, care va fi aluatul care va dospi toată frământătura. Dacă dorim o lume mai bună, nu o putem face decât cu oameni buni, iar oamenii sunt buni dacă sunt crescuţi aproape de Domnul Isus Hristos şi de biserică. Cred că această şcoală va creşte copii cuminţi, frumoşi care vor fi de folos ţării, bisericii şi vor aduce bucurie părinţilor lor. În cadrul colegiului, o dată pe săptămână, copiii vor participa la Sfânta Liturghie la o biserică din apropiere, iar la începerea cursurilor zilnice şi la sfârşitul lor vor fi rostite rugăciuni. Prin acest proiect se reia şi o veche tradiţie şcolară confesională ortodoxă, când la Cluj a funcţionat, începând cu 1946, Liceul Ortodox de fete «Doamna Stanca» şi Liceul Ortodox de băieţi «Mitropolitul Simion Ştefan», închise de comunişti în 1948", a spus Mitropolitul Clujului.

Acesta a adăugat că, după modelul Colegiului Naţional Ortodox din Cluj-Napoca, vor fi înfiinţate în judeţ şi alte şcoli confesionale unde copiii să primească o educaţie aparte.

Directorul Colegiului, Liviu Vidican Manci, a declarat, la rândul său, că în cadrul şcolii vor funcţiona patru clase de ciclu primar - două clase pregătitoare şi două clase I, cu peste 70 de elevi.

"O astfel de şcoală confesională se impune, vrem să îi educăm pe copii de o manieră normală, nu promovăm valori care ar face rău societăţii. Dorim calitate, verticalitate şi tot ceea ce înseamnă bunul simţ. Şcoala le va oferi elevilor un mediu sigur şi favorabil învăţării, bazat pe valorile moralei creştine, va asigura un corp profesoral foarte bine pregătit profesional, cursuri opţionale de limba germană şi engleză şi va asigura, opţional, programul after school, care va include, pe lângă pregătirea temelor pentru a doua zi, şi diverse cercuri tematice, cum sunt pictură, muzică, dansuri, balet, teatru, şah”, a declarat Liviu Vidican Manci.

Colegiul Naţional Ortodox din Cluj-Napoca funcţionează într-o clădire aparţinând Mitropoliei Clujului din centrul municipiului Cluj-Napoca, amenajată recent. Lucrările au costat aproximativ 100.000 de lei, banii fiind alocaţi de Mitropolia Clujului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici