Cluj:Viceprimarul Gheorghe Şurubaru, găsit incompatibil de ANI. Este acuzat şi de fals în declaraţii

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru (PDL), a fost găsit incompatibil de ANI, întrucât în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013 a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar şi pe cea de administrator al SC Euro Divers, el fiind acuzat, totodată, de fals în declaraţii.

154 afișări
Imaginea articolului Cluj:Viceprimarul Gheorghe Şurubaru, găsit incompatibil de ANI. Este acuzat şi de fals în declaraţii

Cluj:Viceprimarul Gheorghe Şurubaru, găsit incompatibil de ANI. Este acuzat şi de fals în declaraţii (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) postat, marţi, pe site-ul instituţiei, Gheorghe Surubaru s-a aflat în incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013 şi a omis menţionarea în declaraţiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităţilor deţinute în cadrul SC Euro Divers SRL, motiv pentru care agenţia a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

"Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi calitatea de administrator al SC Euro Divers SRL. Astfel, Gheorghe Şurubaru a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcţia de viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale. De asemenea, întrucât acesta a omis menţionarea în declaraţiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităţilor deţinute în cadrul SC Euro Divers SRL, Agenţia a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Gheorghe Şurubaru a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii ANI au subliniat că infracţiunea de fals în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

"Gheorghe Şurubaru a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare", se mai arată în comunicatul ANI.

În document se menţionează că, în conformitate cu prevederile legale, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate "este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".

"Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului", se arată în comunicat.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, Gheorghe Şurubaru nu a putut fi contactat.

Prefectura Cluj a solicitat, în 30 iunie, secretarului municipiului Cluj-Napoca înaintarea propunerii privind încetarea mandatului de viceprimar al lui Gheorghe Şurubaru (PDL), pe motiv de incompatibilitate, în condiţiile în care acesta a deţinut aproape un an şi funcţia publică şi pe cea de asociat şi administrator al unei firme.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Danciu, declarase atunci corespondentului MEDIAFAX că, dintr-o adresă primită de la Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), reiese că Gheorghe Şurubaru a deţinut funcţia de asociat şi administrator al unei firme până în mai 2013, la aproape un an de alegerea sa ca viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al preşedintelui PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, transmis în 30 iunie, în 24 mai a fost sesizată şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru a verifica situaţia lui Şurubaru.

"În 24 mai am prezentat documente care atestau starea de incompatibilitate a viceprimarului Gheorghe Surubaru, un certificat emis de ONRC, care atesta faptul că acesta era la acea dată asociat şi administrator al societăţii comerciale Euro Divers SRL, şi declaraţia de interese a domnului Şurubaru, postată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, din care lipsea adevărul demonstrat de certificatul constatator emis de ONRC. Am sesizat atunci ANI şi Prefectura Cluj", se arăta în documentul citat.

În 11 iulie, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru a demisionat din funcţia de viceprimar, dar a fost reales după două ore, fără votul consilierilor USL şi PPDD, care au absentat de la şedinţă.

Gheorghe Şurubaru a fost ales prin vot secret, într-o şedinţă de îndată convocată de primarul Emil Boc, cu 14 voturi, primite din partea consilierilor PDL şi UDMR, fiind singurul candidat propus.

Consilierul PDL, Radu Moisin, declara la acea vreme că l-a propus pe Gheorghe Şurubaru, după ce s-a analizat situaţia acestuia, "bazată pe o presupusă eroare".

După vot, Şurubaru a depus jurământul şi a declarat că îşi va pune, în continuare, toată priceperea şi activitatea în slujba oraşului şi a cetăţenilor.

La rândul său, primarul Emil Boc preciza că Gheorghe Şurubaru este "un bun profesionist".

Consilierul PNL, Ovidiu Florian, declara că primarul Emil Boc a forţat alegerea unui nou viceprimar într-o şedinţă de îndată, iar aleşii USL nu au vrut să îi facă jocurile.

O zi mai târziu, în 12 iulie, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, anunţa că USL va cere Prefecturii Cluj atacarea în contencios administrativ a hotărârii Consiliului Local Cluj-Napoca de realegere a viceprimarului Gheorghe Şurubaru după ce acesta demisionase din funcţie.

Mircea Jorj caracteriza situaţia care a fost înregistrată în şedinţa de îndată a Consiliului Local Cluj-Napoca ca fiind "o mascaradă, o situaţie penibilă care arată degringolada de la nivelul municipiului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici