CNCAN, despre neautorizarea Secţiei de Radioterapie din Timişoara: Un ecran de protecţie, deteriorat

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare susţine, vineri, printr-un comunicat, că a respins cererea de autorizare a Secţiei de Radioterapie a Spitalului Municipal Timişoara pentru că unitatea nu are un expert în fizică medicală, iar un ecran de protecţie este deteriorat.

462 afișări
Imaginea articolului CNCAN, despre neautorizarea Secţiei de Radioterapie din Timişoara: Un ecran de protecţie, deteriorat

CNCAN, despre neautorizarea Secţiei de Radioterapie din Timişoara: Un ecran de protecţie, deteriorat

Potrivit comunicatului remis vineri presei, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) susţine că în urma analizei documentaţiei depuse şi a controlului efectuat la faţa locului au fost constatate deficienţe la Secţia de Radioterapie a Spitalului Municipal din Timişoara, fapt pentru unitatea nu a fost autorizată.

Printre deficienţele constatate se numără deteriorarea unuia dintre ecranele de protecţie împotriva radiaţiilor ionizate la simulatorul de radioterapie şi lipsa unui expert în fizică medicală de radioterapie. „Expertul pentru care unitatea medicală a transmis decizia de numire nr. 70/06.08.2019 a fost nominalizat numai pentru procesul de autorizare la CNCAN, fără a avea şi celelate responsabilităţi impuse de legislaţia menţionată mai sus, în special cele legate de implementarea programului de control al calităţii şi de elaborarea planurilor de tratament pentru pacienţi”, se arată în comunicatul CNCAN.

Potrivit acestuia, CNCAN a respins solicitarea de autorizare a acceleratorului liniar şi a simulatorului de radioterapie la începutul lunii septembrie.

„Având în vedere neconformităţile constatate în procesul de evaluare a documentaţiei tehnice şi faptul că prin adresa nr. E-3114 din 6.08.2019 spitalul a demonstrat că s-a conformat doar parţial dispoziţiilor din procesul verbal încheiat de inspectorul CNCAN, ca urmare a inspecţiei din data de 2.07.2009, CNCAN a respins solicitarea de autorizare a utilizării acceleratorului liniar medical şi a simulatorului de radioterapie prin scrisoarea nr. 2467/03.09.2019”, mai spun reprezentanţi CNCAN în comunicat.

Aceştia precizează că între 3 şi 19 septembrie nu a fost depusă din partea spitalului nicio solicitare de reautorizare pentru acceleratorul liniar şi pentru simulator.

Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, căreia i se adresează bolnavi de cancer din tot vestul ţării, şi-a întrerupt miercuri activitatea.

„Este vorba de prelungirea autorizaţiei de funcţionare pentru acceleratorul de la radioterapie. Dosarul a fost transmis din luna mai la CNCAN şi abia marţi am primit un răspuns, în care ne solicită completarea unor documente sau modificarea unor documente, lucru pe care noi îl realizăm în două zile", a afirmat, joi, medicul Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal Timişoara.

Practic, pacienţii nu au fost externaţi, dar nu au fost făcute noi internări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici